Uskallatko lähteä liikenteeeseen: Luvassa päihtyneitä ja kaahailevia vastaantulijoita

Lue eXtran yhteenveto poliisilaitosten tiedotteista, vain yhdeltä päivältä: Päihtyneitä ja kaahailevia kuljettajia näyttää riittävän kotitarpeiksi. Liikenteentarkkailun tulokset ovat synkkää luettavaa, sillä paljon kaikkea ikävää löytyi, vaikka vuonna 2012 lakkautettu Liikkuvan poliisi ei olekaan enää valvomassa. Kuinka paljon rikkeitä olisikaan tullut ilmi, jos valvontaa olisi vanhanaikaisesti hoitanut tieliikenteeseen erikoistunut organisaatio? Toinen kysymys on, kuinka paljon liikennekuri on heikentynyt järjestyksen ja turvallisuuden oltua jo parisen hallituskautta budjetinlaatijoiden pysyvässä epäsuosiossa.

Muistelemmekin:

Liikkuvan poliisin lakkauttaminen erillisenä organisaationa on varmistunut. Poliisiasioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kertoo, että asialle on koko hallituksen tuki. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käsitteli asiaa ja poliisin hallinnon uudistamista laajemminkin iltapäivällä. Räsänen kertoi neuvottelun jälkeen, että päätös on kaikkien hallituspuolueiden yhteinen ratkaisu. IS 20.09.2012.

Näin siis ”byrokratiaa purettiin” silloin joskus, ennätyksellisen laajan hallituspohjan aikana, mutta takaisin tähän päivään, ja arkeen liikenteessä:

 • Joensuulaista 19-vuotiasta miestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta keskiviikkona (03.04.) kello 17:n aikaan Liperin Kuoringassa. Poliisipartio tavoitti miehen valtatie-9:ltä, ajamasta huomattavaa ylinopeutta. Poliisi mittasi nopeudeksi 148 km/h, -80km:n rajoitusalueella. Kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Autossa oli kuljettajan lisäksi kolme matkustajaa.
 • Keskiviikkona kello 14.55 aikaan poliisi pysäytti Noormarkussa Finpyyntiellä epäillyttävän henkilöauton ja kuljettajan puhalluttaminen antoi tuloksen 0.84 mg litrassa (1,92 promillea). Kuljettajalla, v.-80 syntyneellä miehellä, ei ollut ajokorttiakaan. Häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.
 • Keskiviikkona kello 17.40 aikaan poliisi tapasi Porista Luodontieltä henkilöautoa kuljettamasta kortittoman v.- 63 syntyneen miehen, joka puhalsi alkometriin 2.71 promillen lukeman. Häntäkin epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.
  Porissa Vanhakoivistontiellä tavattiin torstaiyönä kello 02.00 ulkomaalainen mies auton ratista. Hän puhalsi tuloksen 1.46 promillea. Hänen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuomukseen.
 • Helsingintiellä Nakkilassa ajoi torstaina viideltä aamuyöllä v.-93 syntynyt mies ojanpenkkaan. Kuljettajalle suoritettu puhalluskoe näytti alkoholia 1,55 promillea. Hän ei loukannut itseään ulosajossa, Häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
 • Kankaanpäässä poliisin partio pysäytti torstaiyönä kahden aikaan Laviantiellä henkilöauton, jonka kuljettaja osoittautui päihtyneeksi. Lavialainen, v. -55 syntynyt, kuljettaja puhalsi poliisin alkometriin 1.85 promillen tuloksen. Miehellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeuttakaan, joten häntä epäillään törkeästä rattiuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.
 • Keskiviikkona (03.04.) iltapäivällä Nilsiässä Alkon myyjä oli kieltäytynyt myymästä juomia asiakkaalle tämän päihtyneen tilan vuoksi. Mieshän oli mennyt samantien parkkipaikalla olleeseen autoonsa, yrittäen lähteä ajamaan, mutta perään lähtenyt myyjä oli onnistunut tämän estämään. Mies oli peruutellut pariin kertaan edestakaisin, pääsemättä liikkeelle parkkiruudusta. Poliisipartio tapasi miehen istumasta autostaan, kuljettajan paikalta, ja puhallutti alkometriin. Tulos oli 2.44 promillea, millä pääsee epäillyksi törkeästä rattijuopumuksesta.
 • Suonenjoella poliisipartio pysäytti 9-tiellä keskiviikkona iltapäivällä henkilöauton, tarkistaakseen kuljettajan ajokunnon. Autoa kuljettanut suonenjokelainen mies puhalsi alkometriin 0.73 promillea. Häntä epäillään rattijuopumuksesta.
 • Kuopion hätäkeskukseen ilmoitettiin keskiviikkoiltana, että Tasavallankadulta oli lähtenyt liikkeelle henkilöauto, jonka kuljettaja vaikutti päihtyneeltä. Poliisi tavoitti auton Urheilukadulta. Kuljettajalle tehtiin huumausainepikatesti, ja tulos oli positiivinen amfetamiinille ja kannabikselle. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.
 • Keskiviikkona Kuopion poliisi sai ilmoituksen kilvettömästä autosta Viikaisten koulun pihassa, ajamassa ympyrää hiekkakentällä. Partion mentyä paikalle autossa istui kolme paikkakuntalaista nuorta. Myöhemmin päivällä auto oli liikkeellä Hiuntiellä ja se tavoitettiin sulkuportin pysäköintialueelta. Paikalla oli nyt viisi nuorta. Poliisi tutkii asiaa kulkuneuvon kuljettamisena ilman vaadittavaa ajo-oikeutta, lisäksi kaksi nuorista oli ajokiellossa.
 • Keskiviikkona iltapäivästä poliisi sai useita ilmoituksia kilvettömästä henkilöautosta, joka liikkui valtatie 5:llä Juvalla. Ilmoittajien mukaan henkilöauton ajotapa oli vaarallinen ja nopeus erittäin kova. Poliisipartio tavoitti henkilöauton Juvalla, jolloin se lähti ohittamaan rekkaa keltaisten sulkuviivojen kohdalla jatkaen huomattavaa ylinopeutta Varkauden suuntaan, tehden useita ohituksia kovalla nopeudella. Poliisipartion onnistuessa vihdoin pysäyttämään henkilöauton, kuljettajaksi selvisi ulkopaikkakuntalainen vuonna 2000 syntynyt mies. Miehelle tehty huumepikatesti osoitti positiivista kannabikselle. Miehellä ei myöskään ollut suomalaista ajokorttia. Miestä epäillään mm. törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.
 • Pieksämäellä 03.04. illasta poliisipartio halusi pysäyttää moottoripyöräilijän Keskuskadulla. Tämä ei kuitenkaan totellut pysäytysmerkkejä, vaan lähti ajamaan karkuun. Karkureissu päättyi Kauppakadulle, jossa mies menetti moottoripyörän hallinnan, suistuen maahan. Miehen kyydissä ollut matkustaja loukkasi jalkansa. Miehelle tuli pinnallisia vammoja. Huumepikatesti näytti positiivisen tuloksen amfetamiinille. Miestä epäillään mm. törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja vammantuottamuksesta.
 • 18-vuotias oululaisnuori autoili 1,46 promillen humalassa Välivainion kaupunginosassa torstaina klo 21.45. Kuljettajalla ei ollut korttiakaan, joten häntä epäillään törkeän rattijuopumuksen lisäksi kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Epäilty oli jo aikaisempien rikosten vuoksi ajokiellossa ja tämä oli viides kerta vuoden sisällä, kun hän jäi kiinni kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.
 • Lempäälässä torstaina klo 16:38 poliisin valvoessa Helsingintien liikennettä vastaantulevalle henkilöautolle mitattiin nopeudeksi 127km/t. Tapahtumapaikalla oli 80km/t -rajoitus. Autosta tavattiin naiskuljettaja ja yksi matkustaja. Kuljettajaa epäillää rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
 • Jyväskylässä torstaina klo 17:20 aikaan poliisi tarkasti Kangasvuorentiellä henkilöauton kuljettajan ajokunnon. Autoa kuljettaneella miehellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta ja huumausainepikatesti oli positiivinen amfetamiinille. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.
 • Virroilla klo 18:25 sivullinen kansalainen esti Pääskyntien S-marketin parkkipaikalla päihtyneen naisen ajoon lähdön. Poliisin puhalluttaessa naiskuljettajan alkometrin mittari pysähtyi 3.51 promillen kohdalle. Naiskuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.
 • Hyvinkäällä, Kaskentiellä, 04.04. poliisipartio sai klo:02.28 hätäkeskuksen kautta ilmoituksen ajoneuvosta, joka oli ajettu rajusti ulos tieltä, osuen puuhun. Paikalle saapunut poliisipartio havaitsi, että ajoneuvo oli ajautunut vastaantulevien kaistojen yli, ja lopuksi törmännyt puuhun vaurioituen nokastaan pahasti. Matkustajina oli ollut kolme henkilöä. Apukuljettajan paikalla istunut henkilö oli loukkaantunut sen verran pahoin, ettei päässyt omin avuin ulos autosta. Takapenkillä istunut matkustaja oli niin ikään loukkaantunut. Kuljettajaksi epäilty mies oli puhaltanut alkometriin 1,73 promillen tuloksen. Hänellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeuttakaan. Rikkeitä kertyi rattijuopumus, huumausaineen käyttörikos ja kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.
 • Sipoon Nikkilässä poliisi suoritti torstaina klo:01.30 ajokunnon valvontaa Nikkiläntiellä ja pysäytti paikkakuntalaisen, vuonna -99 syntyneen miehen kuljettaman henkilöauton. Kuljettaja puhalsi poliisin seulonta-alkometriin nollalukeman, mutta vaikutti niin hermostuneelta, että partio suoritti hänelle vielä huumepikatestin. Testin tulos oli positiivinen kannabikselle. Samassa yhteydessä todettiin, ettei kuljettajalla ollut henkilöauton kuljettamiseen vaadittavaa ajo-oikeuttakaan. Kuljettaja toimitettiin sairaalaan verikokeisiin mahdollisten huumaavien aineiden toteamiseksi.

2 Comments

 1. jop
  5.4.2019 06:27

  Tästä puuttuu vasta viime vai tällä viikolla sattunut neljän ihmisen kuolon kolari Kiteellä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.4.2019 13:20

   Kiitos huomautuksesta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top