Usko tai älä: Mielenosoitus lumitalven puolesta. -Mistä ilmastonmuutos johtuu?

Maapallon ilmasto ei ole koskaan ollut pitkiä aikoja stabiili, ja useampikin muutossykli toimii kaikenaikaa. Ilmastonmuutosta ei siis käy kiistäminen, mutta mikä on ihmisen osuus siinä? Tarkastelimmme.

Tähtitiede pystyy nykykonsteilla mittaamaan lämpötiloja myös muilla taivaankappaleilla, mm. Mars-planeetalla. Tietoa saadaan sieltä takaisin heijastuvan auringonvalon spektristä, ja myös tarkkailemalla planeetan kalottien väriä: Valkoinen osoittaa lumen tai huurteen peittämää aluetta, jonka koko vaihtelee. Kaukoputkihavaintojen mukaan se on Marsissa vähenemään päin. Marsissa ei kuitenkaan ole moottoriteitä kuten ei kanaviakaan, joten se ei ole autoliikenne vaan joku muu joka lämpöä nostaa.

Maapallo lämpeni voimakkaasri noin 14 000 vuotta sitten, mikä aiheutti lämpimän välivaiheen pitkään jääkausien sarjaan. Elämme tätä välivaihetta, interstadiaalia, yhäkin. Koska fossiilista hiiltä ei tuolloin poltettu, eikä silloinen ihmiskuntaa tuntenut tupakkaakaan, lämpötilojem nousu johtui muusta, kuin CO2:n käryttämisestä.

Jääkauden lopettanut lämpeneminen oli suurin todettu ”lähiaikoina” tapahtunut. Se aiheutti merenpinnan nousua ja merenpohjan metaanihydraattien purkauksia, mutta ei maailmanloppua. Edellinen maailmanlopulla pelottelu taisi muuten olla 1970-80 -luvuilla, jolloin ydinsodalla kauhistelu aiheutti tiettävästi univaikeuksia koululaisillekin. Olihan Pertti Arajärvi silloin kouluhallituksessa nuorempana virkamiehenä.

Hiilidioksidin osuus ilmakehässä on pienenpieni, jotain 350 miljoonasosaaa, joten parin millin lisäys aiheuttaa jo sensaation. Katsommekin, mistä sitä hiiltä ilmakehään pukkaa:

Suurimpia ilmakehän hiilen lähteitä ovat luonnon biologiset toiminnat, tulivuoret ja mm. metsäpalot. Ihmisen toimista mm. Borneon saaren suo-sademetsien kulottaminen biodieseliin käytettävän palmuöljyn viljelmien perustamiseksi tuottaa saman suuruusluokan hiilipäästön, kuin EU-maiden yhteenlaskettu moottoriliikenteen päästökuorma.

Elinkeinoelämän ja kotitalouksien materiaalivirtoja kannattaa toki seurata. ja jätteet lajitella, mutta mihinkään hysteriaan ei ole aihetta. Eikä dieselveroa nostamalla pysäytetä ilmastonmuutosta Suomessa eikä Mars-planeetalla, vaikka liikennepolttoaineen litrahinta nostettaisiin herrasväen konjakin tasolle.

 • Kaikkien aurinkokunnan planeettojen lämpötilaa säätää auringon aktiviteetin muutokset. Auringon toiminnassa on havaittu useitakin syklejä.
 • Maan radan elliptisyyden vaihtelut, jotka tunnetaan, vaikuttavat maa-planeetan saaman auringonsäteilyn määrään.
 • Maan akselin kaltevuudessa on tiettyä huojuntaa l. säännöllistä muutosta. Tämä vaikuttaa pohjoisen pallonpuoliskon saaman auringonsäteilyn määrään.

Näitä asiota ei muutetaa vaikeuttamalla autoilua Suomessa tai pakottamalla teollisuutta siirtymään ympäristövastuuttomiin maihin.

Jos siltä tuntuu, voitte pitää vaikka #ympäristövaalit, mutta äänestäkää järjellä ja tiedoilla, älkää tunteella ja mielikuvilla.

Mielipidekirjoitus.

5 Comments

 1. Minä
  2.2.2019 14:27

  Ilmastonmuutoshysteria on ainakin ihmisen aiheuttama. Se aiheuttaa kansalaisten kukkaroihin päästöjä, eli rahat karkaavat ja eräät keräilevät ne talteen, ilmastonmuutoksen vuoksi, tietysti.

  Vastaa
 2. Juuso
  2.2.2019 16:51

  Kuka hyötyy tästäkin (kusetuksesta). Onko samat tahot hyötyneet jostakin muustakin – no ovat.

  Jos mietitte, että anna vastaus, miettikää itse ja hakekaa se vastaus ihan itse.
  Kannettu vesi ei kaivossa pysy, tämän selvittämiseen on hyvä olla omaakin tahtoa.

  Tai jatkakaa HS:n, IL:n ja muiden ”isojen medioiden” uutipuuron syömistä.

  Vastaa
 3. Puolueeton
  2.2.2019 19:39

  Tämäkin mlelipidekirjoittaja sotkee ilmastoasiantuntijoiden tapaan käsitteet lämpeneminen (ilman energian lisääntyminen) ja lämpötilan muutos (lämpömittari näytää ilman lämpöenergian, kemiallinen energia jää mittaamatta). Eivät ne ole ilmakehässä sama asia. Todellisuudessa ilmasto ei ole lämmennyt, saanut lisää energia hiilidioksidista. Ilmakehän sisältämä kaasun muodossa oleva vesi on vähentynyt (5%) vuodesta 1950, joten lämpötila tuleekin kohota asteen verran, muutoin ilmakehä olisi menettänyt energiaa. Sehän on mahdotonta, kun aurinko on jo parimiljardia vuotta paistanut liki samalla teholla. Hiilidioksidilla ei ole muutokseen mitään osuutta. Totuus ei sovi ilmastopolitiikkaan, jolla vallanhimoiset ovalasti lisäävät varojaan ja saavat lisää valtaa. Media tukee huijareita, koska huijarit omistavat median ja palkkaavat sinne mieleistänsä väkeä.

  Nykyisestä talvesta asiantuntijat ovat riemuissaan. Ilmasto lämmennyt ja siitä johtuvat ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet ennusteitten mukaisesti. Siitähän kovat pakkaset ja runsas lumi ovat mitä selvin osoitus.

  Vastaa
 4. Karvahattuinen mies
  2.2.2019 20:49

  Kiitos. Hyvä rautalankamalli, jota voi taivutella penaalin tylsimmille kynille.. niitähän tässä maassa riittää.. uusiutuva luonnonvara nääs..

  Vastaa
 5. Sotkajärven Matti
  3.2.2019 11:04

  Ilmaston lämpötilan yhtenäisteoria

  Zeller-Nikolov ilmastomallin avulla voi laskea minkä tahansa (kiinteästä aineesta koostuvan) planeetan kaasukehän lämpötilan planeetan pinnan tasolla. Kaava tarvitsee vain kaksi muuttujaa: — Etäisyys auringosta. — Pinnalla vallitseva (ilman)paine.

  Tutkijoiden piti julkaista tulokset pseudonyymejä käyttäen.

  https://www.sott.net/article/404389

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top