Uusi rikoslaji rantautunut Ruotsiin

Tuore Aftonbladetin uutinen kertoo naishenkilön joutuneen rikollisen kidnappaamaksi omassa autossaan. Kyseessä on uusi totuttua rikollisuutta vaarallisempi ilmiö, joka esiintyy nyt naapurimaassamme Ruotsissa.

USA:ssa, Australiassa ja eräissä muissakin maissa tapahtuu toisinaan, että henkilöauto pysäytetään liikenteessä, usein liikennevaloissa, ja aseistautuneet ryöstäjät joko karkoittavat kuljettajan ajoneuvostaan,  tai pakottavat mukaansa. Eräät poikkeuksellisen brutaalit rikostapaukset ovat alkaneetkin juuri autokaappauksena l. carjacking-tapauksena.

Tarkastelemme ensin tapausta Tukholmassa:

Torstai-iltana (25.10.) kaksi ryöstäjää kaappasi naisen ja hänen autonsa pysäköintihallissa. Tapausta tutkitaan ryöstönä, pahoinpitelynä ja vapaudenriistona. Poliisin lehdelle kertoman mukaan nainen otettiin tapauksen jälkeen sairaalahoitoon.

Poliisi sai asiasta hälytyksen 21.10 Kistan keskustaan. Kaksi miestä oli kaapannut naiskuljettajalta auton parkkihallissa, ja pakottaneet naisen takaisiin autoonsa. Häntä pahoinpideltiin matkan aikana ryöstäjien ajaessa Solvallaan. Poliisi löysi naisen Bällstasta, missä ryöstäjät olivat ilmeisesti poistaneet hänet autosta. Ruotsalaiseen tapaan poliisilla ei ole kiinniotettuja tai epäiltyjä.

Näin siis Ruotsissa. Suomessa me vasta totuttelemme siihen, että asuntomurtojen tekijät tunkeutuvat koteihin asukkaiden ollessa paikalla. On pääteltävissä, ettei Pohjanlahti muodosta estettä uuden trendin ilmaantumiseen meillekin.

Miten välttää vaara?

Vaarallisia paikkoja voivat olla seuraavat:

  • Parkkihallit, joissa ryöstäjä voi piileskellä pysäköityjen autojen välissä, odotellen sopivaa uhria. Hän on voinut valita kohteen jo tämän pysäköidessä ja lähtiessä ostoksille: Tarkkaile, tarkkaileeko joku Sinua.
  • Liikennevalot, tms. paikat joissa autojen vauhti on hiljainen: Pidä ovet ja ikkunat lukittuina ajon aikana.
  • Autojen pysäytteleminen valtateiden varsilla: Outo seurue voi viittilöidä ja yrittää saada ohiajavaa pysähtymään. Tunnista varoittavat tuntomerkit, älä pysähdy.

Suomessakin rikollisuus saavuttaa väistämättä kansainvälisen tapakulttuurin, -emmehän ole lintukoto. Uusi normaali on jo naapurissa, pian täällä ”Impivaarassa”.

Tukholman tapauksesta kirjoitti Aftonbladet 26.10.2018.

1 Comment

  1. Toyota-kuski
    28.10.2018 20:42

    Olenkin pitkään ihmetellyt, miksi Avensiksen kuskinpuoleisessa ovessa on kaksi pikasulkemisnappia; toisesta saa kaikki ikkunat ja toisesta kaikki ovet lukittua kerralla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top