Uusista koronatoimista kerrotaan (SUORA, noin 15:15)

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö kertovat suorassa videolähetyksessä koronan-torjunnan uusista käänteistä. Paikalla ovat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja sisäministeri Krista Mikkonen sekä osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja hallitusneuvos Liisa Katajamäki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sisäministeri Krista Mikkonen kertoi että koronan torjumiseen tarvitaan uusia toimia. Maahantulorajoitusten kiristäminen mainittiin. Valtioneuvosto on tänään päättänyt, että Schengen-alueen ja EU:n ulkopuolisilta maahantulijoilta vaaditaan ennakkotestiä, 48 tuntia tuoreempaa, tai rajalla tehtyä testiä. Vaatimus ei koske Suomen kansalaisia. Ennakkotestiksi hyväksytään sekä btr- että antigeenitestitulos.

Krista Kiuru kertoi että päätöstä valmisteltiin ministeriryhmässä tiistaina. STM on ohjeistanut, että kaikilla Suomeen saapuvilla pitäisi olla ennakkotestitulos. Uusista rajaturvallisuustoimista keskustellaan eduskunnan kyselytunnin jälkeen. Tänään keskustellaan lisätoimista EU- ja Schengen-alueen sisäpuolelta tulevaan liikenteeseen nähden. Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt rokoteasetuksen muutoksen, kertoi Kiuru.

Taneli Puumalainen (STM) kertoi ohjauksesta kunnille ja aluehallintoviranomaisille. Omikron-versio muodostaa merkittävän uhan, on todettu. Aluehallintoviranomaiset ovat tehneet päätökset tartuntatautilain mukaisista pakollista terveystarkastuksista maahantulijoille. Omikron leviää Iso-Britanniassa, Norjassa on laaja tartuntarypäs, kertoi Puumalainen.

Ennakkotestitulos on hyvä indikaattori henkilön tartuttamattomuudesta. Jos terveystestiä ei ole, testataan rajalla. Pohjois-Suomen rajoilla saattaa olla resurssipulaa, joten testaaminen voi olla haasteellista. Omikron voi tulla Suomen tai EU:n kansalaisten kautta. Suositellaan Suomeen saapumisen jälkeen kotitestiä. Lentomatkustajan testitulosta tarkastetaan jo liikenteenharjoittajan toimesta.

Liisa Katajamäki (STM) kertoi rokotusasetuksen muutoksesta, koskien vapaaehtoista covid19-rokotusta. Työterveyshuollon viranomaiset voivat osallistua. Asetus tulee voimaan huomenna 17.12.

Media kysyi työterveyshuollon osallistumisen aikataulusta. Ministeri Kiuru vastasi, että työterveyshuolto on ollut mukana rokotteiden antamisessa koko ajan, mutta joissakin kunnissa on päätetty, ettei sitä käytetä. Isoissa kunnissa, mm. Helsingissä, työterveyshuolto ei ole ollut mukana, mikä rasittaa kunnallisia resursseja. Kolmannet rokotteet on saatava vauhtiin, tähdensi ministeri Kiuru.

Toimittaja kysyi Ruotsin listaamisesta Omikron-vaarallisiin maihin. Puumalainen vastasi, että raportoiduissa O-tartunnoissa Ruotsi ja Norja korostuvat. Kiuru oli samaa mieltä: Jos leviäminen Ruotsissa kiihtyy, asiaan täytyy suhtautua. Se voi olla haasteellista Tornion-rajalla.

Toimittaja kysyi pakollisista tarkastuksista rajoilla, miten riittää resurssit? Puumalainen vastasi, että suomalaisille suositellaan ennen matkaa tehtyä testiä, ulkomaisilta (-ei Schengen, ei-EU) sitä vaaditaan. Resurssit Puumalainen totesi ongelmaksi.

Ministeri Kiuru täsmensi, että tänään tehty päätös edellyttää EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta joko negatiivista testitulosta tai rajalla tehtyä testiä. Kiuru pohti myös uusien henkilöiden saamisesta tehtäviin mm. järjestöistä. Tilapäinen vaatimusten lieventäminen tehtäviin rekrytoitaessa mainittiin pohdinnan alaisena asiana.

Tulaisuus päättyi 15:54.


Videointi: Valtioneuvosto.

2 Comments

 1. Snif
  16.12.2021 16:32

  Kaikki noista pitäsi olla linnassa teoistaan.

  Vastaa
 2. juha II
  16.12.2021 23:54

  Patologisia valehtelijoita kaikki ja koko näytelmä suoraan verrannollinen Stalinin näytösoikeudenkäynteihin 1930-luvun ”suurissa puhdistuksissa”!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top