Siltä vaikuttaa, kun vähän tarkemmalla silmällä lukee Ylen teettämää tuoreinta puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa mittaavaa puoluegalluppia: Kolmen kovan kärki tiivistyy.
Kokoomus johtaa vielä 20,8 %:n kannatuksella mutta alas on tultu liki prosenttiyksikkö eli 0,8 %:a ja saldo on nyt 20,8. Saman verran on nousut SDP jonka kannatus on19,9 prosenttia. Mutta, vaikka toinen on noussut saman minkä toinen on pudonnut niin se ei ole kuitenkaan vaihtunut ”päikseen” niin kaukana Kokoomuksen ja demarien ajattelu Suomen tulevaisuudesta on varsinkin taloudenhoidosta. Kokoomus on mennyt useita piiruja oikealle ja sosiaalidemokraatit on samalla linjalla kuin muinainen puheenjohtaja Rafael Paasio 1975 : ”Meidän pitää mennä muutama piiru vasemmalle” ja tähän tuntuu SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin tarttuneen. Ei tosin ole vielä vaatinut pankkien sosialisointia mutta ajaa reippaasti vasemmistolaisempaa politiikka kuin SDP on tehnyt viiteenkymmeneen vuoteen eli ”back to the past” siis paluu menneisyyteen, ei sitten ole opittu mikään taaksejääneestä neukkulasta.
KOKOOMUS TEMPPELINHARJALLA
Vaikka Kokoomus olisi vaalipäivän iltana kakkonen Perussuomalaisten jälkeen, jolle muuten gallup lupaa 19 %:n kaannatusta misssä on nousua edellisestä mittauksesta 0,6 %:a niin vaikuttaa siltä, että se ei isoimpanakaan puolueena saisi pääministeriyttä sillä koko vihervasemmisto ja nykyisin siihen laskettava RKP:kin ovat ilmoittaneet, etteivät persujen kanssa samaan hallitukseen lähde. Eli Kokoomus on hopeasijallakin kultamitalisti paitsi jos PS:n tekisi saisi jytkyjen jytkyn eli kannatus oli lähempänä 30 prosenttia ja Kokoomuksen alle 20 silloin luultavasti Kokoomuksen olisi hellitettävä pääministerin paikasta.
Oli muuten härskiä, kun maanantai- iltana Antti Rinne (SDP) ja Kaj Mykkänen (Kok.) ”löivät kättä päälle” A-studion lähetyksessä sovun merkiksi seuraavaan hallitukseen menosta -eivät he sanatarkasti näin sanoneet(asian voi tarkistaa Yle Areenasta) mutta ei siitä mitä näki ja kuuli voinut oikein muuhun johtopäätökseen päätyä. Toisaalta kumpikaan näistä ei ole siinä asemassa, että heillä olisi valta päättää ja oikeastaan siksi se olikin erinomaisen härskiä.
PURRAN ON ONNISTUTTAVA SUURESSA VAALIKESKUSTELUSSA
Vuoden 2011 eduskuntavaaleista alkoi ”perinne” jossa ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välillä pidetyssä Ylen kaikkien eduskuntaa valittujen puolueiden puheenjohtajat väittelevät ja niin tänä keväänäkin.
Timo Soini onnistui ja samoin Jussi Halla-aho eli PS:n kannatus viimeisissä eduskuntavaaleissa nousi varsinaisena vaalipäivänä kaikilla kerroilla parilla prosenttiyksiköllä ja PS oli sunnuntain suisituin puolue.
Riikka Purralle ”torstai on toivoa täynnä”. Mutta hänen on onnistuttava, on Purran poliittisen uran ehdottomasti tiukin paikka paikka. Mutta niin on onnistuttava myös muiden, etenkin Petteri Orpon ja Sanna Marinin.
Marin on halunnut tehdä näistä vaaleista blokkivaalit, eli kaikki muut vastaan persut ja myös pääministerivaalit. Ja nyt hän tulee myymään itseään pääministerinä myös seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Orpolla on kiikkerä paikka jos nimittäin viimeinen gallup ennen vaaleja joka julkaistaan suuren vaalikeskustelun alussa lupaa edelleen Kokoomukselle ykköspaikkaa, niin siinä on Orpolla pitelemistä kuin ohutlasista kristallimaljaa, ettei riko sitä hölmöillä puheilla ja saa toisilta aikaan puhuria ja joka sen pudottaa ja rikkoo-vaalivoiton-.
KESKISUURTEN KOLMIKON KANNATUS ON PUDONNUT PUOLEEN SUURISTA
Kun vielä kesällä 2017 Vihreiden Emma Kari haaveili kuin Vihreistä tulee pääministeripuolue. Hän perusteli unelmaansa sillä, että kannatus oli tuolloin 17,2 %:. Mutta siitä lähtien tai Herra tietää, vaikka juuri siksi kannatus on pudonnut nyt tuoreimpaan 8,9 prosenttiin eli 8,3 prosenttia siis melkein puolittinut vajaassa kuudessa vuodessa. ”Tasaisen vauhdin taulukolla” joka ikinen kuukausi ovat muut nakertaneet ei paljon mutta runsaan 0,1 %:a pois ja, kun on tultu tähän kevääseen niin ups ollaa jääty jo Vasemmistoliitonkin taakse, välillä toki on ollut ”parempiakin päiviä” mutta trendi on ollut alaspäin ja suunta on kohti Ruotsin Ympäristöpuolueen tasoa eli viiden prosentin hamonoille.
Tätä tukee myös tuore 18-29 vuotiaiden gallup, jossa Vihreät odotti voittavansa mutta jäi pahimman vihollisensa taakse selvästi: PS 20 %:a -Vihreet 14 %:a. Ulkopuolelta näyttää, ettei Vihreillä onnistu mikään muu kuin kannattajien karkottaminen, asia mihin ei tietenkään ole pyritty.
Vasemmistoliito(VL) muuten tuossa Ylen gallupissa pääsi pitkästä aikaa 9 %:n kannatukseen ja peittosi Vihreät niukasti -0,1 prosentilla -mutta riittävästi.
Jos VL toistaa kaksissa edellisissä vaaleissa markkinointitemppunsa, eli esiintyy työväenpuoleena -jota se alunperin on ollut- vaikkakin kuluneeen vaalikauden onkin toiminut kuin Vihreät mutta jälleen viimeisen vajaan kuukauden esiintyy taas ”työväenpuolueena” niin piru tiesi, vaikka nousisi ohi vihreiden ja pudottaisi Vihreät eduskunnan kuudenneksi suurimmaksi nippa nappa RKPtä isommaksi.
Keskusta kulkee gallupin mukaan kohti toista peräkkäistä eduskuntavaalitappiota. Kannatus on nyt 9,5 %;a eli se on 4,4 prosenttiyksikköä alle vuoden 2019 vaalitulosta, sille on tulossa ainakin 8 paikan vaalitappio.
Eipä näin ”herkullisia” asetelmia ole ollut sitten vuoden 2011 vaalien. Mutta mikään ei ole kirkossa kuulutettu. Jäämme odottamaan seuraavaa galluppia ja ennen muuta vaalitulosta.
Seppo Huhta
10.3.2023 17:24
Tämähän se juuri on suomessa ongelma : vaikka persut saisivat mitä ääniä, ja samoin pienpuolueet, niin ei auta, hallitukseen ei pääse.
Soini aikanaan pääsi koska hänellä ei ollut muita periaatteita kuin raha ja hän jousti kaikesta mitä oli sovittu koska oikea ’seteliselkärankainen’ olikin Timo Soini ja ’Uusivaihtoehto/Siniset’ joiden suurimman osan poliittinen ura loppuikin Timo Soinin valtiomiesviitan kannatteluun kun omat äänestäjänsä menivät pettämään muutaman ministerinsalkun takia.
Harmi, koska jälleen jatkuu sama suhmurointi:
Kepulle ns hyvin(pahoin)vointialueet, vihreille lisää maahanmuuttoa, sdplle lisää byrokratiaa ja verojen korotuksia, vasemmistoliitolle sekä maahanmuuttajia että verojen korotuksia.
Ei vain ole kestävä linja tämä, jo nyt on aivovuotoa ja pääoma/yritysvuotoa maasta ulos, on ihan omakohtaisia kokemuksia, haluaisin perustaa yrityksen , mutta suomessa ei vain kannata, byrokratia ja rangaistuksenomaiset verot ovat liian kova savotta ; ensi kesänä lähtee yritystoiminta virossa tulille omalla kohdalla ja saan myös kansalaisuuden sieltä.
Haluaisin tehdä suomessa mutta ei vaan pysty, liian suuri riski nimeltä verottaja jossa ei ole mitään joustoa pienyrityksille. Verot maksan jatkossa Viroon jossa on joustoa ja ei yritetä tappaa yrityksiä alkumetreille toisin kuin täällä.
13.3.2023 16:41
Vihreetä siirtymää myös luvassa.
15.3.2023 09:43
So, it seems that, with a little more scrutiny, the latest poll from Yle about the party support in the parliamentary elections shows that the three major groups are consolidating their positions. The ruling coalition, made up of the Conservative Party (Kokoomus) and the Finnish Labour Party (SDP), has a support level of 20.8% – down by almost 0.8% but still the largest. The second strongest party is the Social Democratic Party (SDP), which has increased its support level by 1.9%. However, even though one party has increased and one has decreased, this doesn’t seem to reflect in the actual results.
16.3.2023 07:41
Ylen vekkihameiset toimittelijat palkattomalle lomalle, vaalien jälkeen saavat tulla itkemään, sekä iloitsemaan vihervasemmiston hurjasta ” torjuntavoitosta ”.