Vähän-tunnettu äärijärjestö liittyy Perussuomalaisen kuntapoliitikon murhan yritykseen, kaksi vangittu todennäköisin syin

Perussuomalaisten puolueaktiiviin ja eduskunta-avustajaan Pekka Katajaan heinäkuussa kohdistunut murhayritys on selviämässä, ja kaksi epäiltyä on vangittu. Epäillyillä on yhteys ns. Kansallismieliseen Liittoumaan, joka on aiemminkin esiintynyt oudoissa yhteyksissä.

Perussuomalaisissa aktiivisesti ja näkyvästi toiminut Pekka Kataja joutui kotonaan Jämsässä 17.07. väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Tekotapa oli siinä määrin väkivaltainen, useita iskuja astalolla, ja teossa oli siinä määrin suunnitelmallisuuden ja harkinnan piirteitä, että sitä tutkitaan murhan yrityksenä. Käräjäoikeudet ovat julistaneet vangituiksi kaksi epäiltyä, joista toinen on julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan jyväskyläläinen Teemu Torssonen, ja toinen Tero Ala-Tuuhonen samasta kaupungista. Epäillyt on otettu kiinni 03.09. ja poliisi on esittänyt vangitsemista 06.09.

Vuonna 1981 syntynyt mies vangittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa (06.09.) todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä. Vuonna 1976 syntynyt vangittiin tällöin syytä epäillä -perusteisesti, ja perjantaina 11. syyskuuta hänet vangittiin todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syytteen noston määräpäivä on 1. joulukuuta 2020.

Katajan kertoman mukaan hänen ovelleen oli ilmestynyt noin kymmenen aikaan aamupäivällä kaksi miestä, joista toinen esiintyi lähettinä, tuomassa puoluetoimiston esitepakettia. Miehet varmistivat Katajan henkilöllisyyden pyytämällä nähdä hänen henkilöllisyystodistuksensa. Katajaa oli lyöty jo heti asunnon ovella, ja väkivalta jatkui kunnes hän oli tiedottomana lattialla. Ambulanssissa Kataja oli uutisen mukaan arvellut hyökkääjää ”arabin-näköiseksi”, mutta kertoi myöhemmin epäilevänsä äärioikeistoa.

Kataja on toiminut Perussuomalaisten Keski-Suomen piirissä, ja toteuttanut puolueen päätöksiä extremistien jättämisestä puolueen ja varsinkin vaaliehdokkuuksien ulkopuolelle. Törssönen on näin poistettu PS:n joukosta. Kataja arvelee teon motiivin löytynevän tästä suunnasta.

Vangituista jyväskyläläinen Tero Ala-Tuuhonen on toiminut erään katupartiojärjestön piiripäällikkönä Keski-Suomessa, ja Kansallismielisten Liittouma -nimisessä yhdistyksessä, joka on profiloitunut mm. järjestämällä kesätapahtuman, jossa ammuttiin maalitauluina tunnettujen poliitikkojen kuvia.

Toinen vangituista epäillyistä kuvassa etualalla. Ampujan tähtäimessä olevina maalitauluina toimivat tunnettujen poliitikkojen, mm. Li Anderssonin, kuvat. ”Kansallismielinen ampumaleiri” pidettiin heinäkuussa 2019. Liittouma on johdonmukaisesti pyrkinyt luomaan tilanteita, jotka kompromenttoivat populisreja tai oikeistoa.

Viime vuoden joulukuussa Liittouman puheenjohtaja, tamperelainen Perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki, toi mukanaan Tampereen kaupunginvaltuuston pikkujouluihin kuvassa kiväärillä poliitikonkuvaa tähtäävän henkilön. Temppu tuotti huonoa mainetta Perussuomalaisille, joiden pöytään Kiemunki solutti vieraansa.  Torssonen ei ole siis ainoa perussuomalaisista erotettu tässä vyyhdissä.

Perussuomalaisten epäsuorasta vahingoittamisesta heidän haitakseen koituvilla provokaatiolla näyttää siirrytyn suoraan väkivaltaan.

2 Comments

 1. hattu päästä ja mietitään
  12.9.2020 10:52

  En nyt menisi kutsumaan ”liitoumaa” äärijärjestöksi. Liittouma nimensä mukaan on paikka jossa kaikki ryhmät tai ryhmien jäsenet voivat ottaa osaa viralliseen kantaan katsomatta.

  Ja jos mietitään sanaa ”kansallismielisten” niin se ei paljoa poikkea sanoista ”perus suomalainen”. Perus suomalainen kuitenkin on lainkuuliainen, työssäkäyvä joka ei halua pettää maataan vaan pitää sen hyvänä paikkana asua myös lapsillee. Siksi varmasti moni Persu haluaa olla erimieltä puolueen virallisesta linjasta maahantulijoiden suhteen. Ja tällaiset kansallismieliset ryhmät saavat koko ajan enemmän ja enemmän kannatusta.

  Suomea johdetaan aloitteilla. Ei lehtereillä huuteluilla tai medialle anetuilla ”kevyillä läpillä” tai vakavienkin asoiden julkituomisella. Suomea jodetaan aloitteilla, joissa ongelmat ratkasitaan. Eikä niitä ratkaista jos aloitteessa lukee ”tulee välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin”. Se toimenpide tulee olla mainittu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.9.2020 16:11

   Liittouma on kaikkea muuta. Se on yrittänyt toimia itsevaltaisena gate-keeperinä estämässä muiden kuin tiettyjen hämäräporukoiden toimintaa ns. kansallismielisessä scenessä. Se on myös johdonmukaisesti tuottanut provokaatioita, joilla yleistä mielipidettä säädetään persuvastaiseksi. Huolestuttavin skenaario tulee tästä väkivaltakultista: Kesällä 2019 pidettiin leiri, jolla jopa harjoiteltiin ampumista Li-Andersson-maalitauluun, ja mm. valittiin eräs Seppo Lehto liittouman pääministerisuosikiksi. Tässä näyttäytyy ilmiselvä lavaste (False Flag -operaatio) jolla rakennetaan hyvää syyllistä johonkin jota emme ole vielä nähneet, ja toivottavasti emme näekään.

   On hienoa, että Perussuomalaiset pitävät välimatkaa tähän hämäräperäiseen puljuun.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top