Väite Suomen joukkojenkeskityksestä rajalle harkittu provokaatio

Suomi alkoi siirtää armeijaansa Venäjän rajojen puolelle”, otsikoivat keskiviikkona (04.04.) useat Venäjän näkemyksiä toistavat nettijulkaisut. -Joukossa eräs meidänkin usein (kriittisesti) käyttämämme ilmailujulkaisu.

”(Suomen) Puolustusministeriö on aloittanut kymmenien raskaiden panssarivaunujensa, jalkaväen taisteluajoneuvojensa ja panssaroitujen miehistönkuljetusalustensa odottamattoman uudelleensijoituksen Venäjän rajaa kohti. Tiedetään, että ainakin kaksi sotatarvikkeilla täyteen lastattua junaa on jo lähtenyt kohti Suomen ja Venäjän rajaa”, kirjoitti Avia.pro keskiviikkona.

Julkaisu esittelee videoita, joissa näytetään raskaiden panssarivaunujen ja panssaroitujen miehistönkuljetusajoneuvojen rautatiekuljetuksia, joiden kirjoittaja väittää suuntautuvan kohti Venäjän rajaa. Väite on erheellinen, minkä pitäisi olla julkaisun tiedossa: Arrow22 -harjoituksesta, johon kuljetukset liittyvät, -ja harjoitusalueista- on saatavilla riittävät tiedot mm. Puolustusvoimien nettisivuilla.

Mitä sitten lukijoille halutaan sanoa? Siteeraamme:

Suomi on lähettänyt lähes puolet panssaroiduista joukoistaan ​​Venäjän rajoille, mikä aiheuttaa erittäin vakavaa huolta.

Eihän tämä ollutkaan totta:

Avia.pro on yksityisesti ylläpidetty venäläinen nettijulkaisu, joka on alunperin keskittynyt ilmailuun, mutta jolla on hyvät tietolähteet Venäjän sotavoimien sisällä. Suuri osa julkaisun kiinnostavuudesta, vetovoimasta lukijoihin, se saa uutista, joiden lähteet ovat venäläisiä sotilaita ja upseereja sellaisissa kiinnostavissa paikoissa, kuin Venäjän lentotukikohdat Syyriassa. -Siis aktiivisella sotanäyttämöllä!

Voidakseen -uskaltaakseen- avustaa nettijulkaisua tämänkaltaisilla tiedoilla, avustajan täytyy olla varma siitä, että hänen toimintaansa pidetään luvallisena. Sellainen taho, joka voi hyväksynnän antaa, on esm. sotilastiedustelu GRU. Olemme käyttäneet joitakin kertoja Avia.pron välittäviä tietoja, ottaen huomioon että julkaisu ”vetää kotiinpäin”, kauniisti sanoen.

Progandakanavilla ja disinformaation levittämisestä epäillyillä lähteillä on eräs ominaisuus, jossa ne eivät valehtele: Niiden julkaisemat asiat ovat heidän isäntiensä tahdon mukaisia. Saamme siis vinkkiä mm. Venäjän poliittisista tavoitteista päättelemällä em. propagandasta. Toisinaan, myös Avia.pron tapauksessa, välitetty viesti -tosi tai epätosi- on Venäjän johdolle epäedullista. Siitäkin, ja erityisesti siitä, voidaan vetää johtopäätöksiä.

GRU-äänitorveksikin syytetyt julkaisut ovat toisinaan kertoneet mm., että Venäjän operaatio Ukrainassa kokee vastoinkäymisiä. Tämän tiedon vastaanottajiksi on ilmeisesti tarkoitettu venäjänkielinen yleisö, joka ei po. kriittistä tietoa välttämättä helposti löydä. Tieto, että venäläiset sotilaat hylkäävät kalustoaan ukrainalaisille pelloille, on sekin julkaistu Avia.prossa. Joku sillekin uutiselle on näyttänyt peukkua.

Keskiviikkoisella Suomi-uutisella on silläkin yhteys johonkin. Kenties joku haluaa valmistaa lukevaa yleisöä johonkin, mitä ei virallisesti vielä kerrota, jos ei ole päätettyjään. Vielä lainaamme venäläistä sotilasilmailujulkaisua:

Tällä hetkellä Suomesta ei ole kuultu virallisia lausuntoja raskaan kaluston lähettämisestä Venäjän rajalle, mutta asiantuntijat huomauttavat, että Suomen viranomaisten toimet muistuttavat selvästi eskalaatiota, joka saattaa pakottaa Venäjän ryhtymään vastatoimiin ja lähettämään joukkojaan. 

Luettavaa:

Suomi harjoittelee kansainvälisen avun vastaanottamista

BRICS sanoo Poks: Venäjän liittolaisinaan pitämät maat alkavat tukea Ukrainaa

Hylättyä sotakalustoa ihmetellään Ukrainassa

4 Comments

 1. pöh
  5.5.2022 02:12

  Tässä nyt vaan unohdetaan se, että lännessä luotettavana pidetty Reuters kertoi ensimmäisenä että Suomi siirtäisi kalustoa itärajalle.
  Venäjällä siihen tietysti tartuttiin. Venäjän uutisointi asiasta oli valeuutisointia, mutta sama Reutersin uutisointi oli virhe?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.5.2022 09:10

   Tää ei varmaan ollut Reutersilla: ”Suomen viranomaisten toimet muistuttavat selvästi eskalaatiota, joka saattaa pakottaa Venäjän ryhtymään vastatoimiin…”?

   Valeuutisen käyttötarkoitus näyttää selviävän tuosta ”johtopäätöksestä”. Meillä on kuitenkin Britannian julkisesti ja korkealta taholta ilmoittama kanta, että Suomi on NATO:n suojeluksessa, -ei jäsenhakemuksen jättämisestä alkaen, vaan jo nyt. Brittien telavaunut par’aikaa möyrivät sotaharjoitusalueella, joka ei toki ole itärajalla.

   ”Vastatoimia” ei ole tulossa, vaikka niillä pelotellaan, varsinkin somessa. Onko #hybridi se sana jota pitää käyttää?

   Vastaa
  2. Net advisor
   5.5.2022 14:35

   Eiköhän kyse ole harkituista provokaatiosta ja hybridioperaatiosta tahoilta, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä Venäjän kanssa. Naiivi kai
   se, joka kuvittelee, ettei maailmassa ole Venäjästä riippunattomia tahoja, joille Suomen kohtalo on pelkkä pelinappula suuremmalla kentällä. Sitä ei moni vain tunnu Venäjävihassaan ymmärtävän.

   Vastaa
 2. Tarkastelupiste
  5.5.2022 10:13

  Ehkä tuo päivämäärä pitäisi olla 4.5. vai?

  Mutta joo, tätähän poltiikka on. Kukin kääntelee uutisia itselleen suotuisaksi. Niinkuin Suomessa oli se että Venäläiset varastivat traktoreita ja ne havaittiin tsetseeniassa. Ööö… Eiköhän ne olleet tsetseenejä jotka ne vei.

  Tässä on pari päivää ollut suuremman puoleista ilmaliikennettä Pirkkalan kentälle. Sekä kuljetuskalustolla että helikoptereilla. Nyt siis tiedetää yleisesti mitä kautta ne Pirkkalan kenttää lähestyy. Koko liikenne tulee samaa putkea pitkin riippumatta mistä ne tulee. Mitähän Greta sanoisi tällaiselle hiilivety-krematorio harjoitukselle?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top