Välikysymyskeskustelussa hyytävä tunnelma: Vasemmistoliittolaisten persuviha leiskui eduskunnassa, -vihreät ylimielisiä

Eduskunnassa on tänään taitettu peistä tai paremminkin heilutettu lyömämiekkaa Perussuomalaisten ja Liike Nyt:tin jättämästä maahanmuuttoa ja taloutta käsittelevästä välikysymyksestä.

Näiden kahden lisäksi myös Kokoomus ja Kristillisdemokraatit jättivät omat, hallituksen maahanmuuttopolitiikan vastaiset, epäluottamuslauseensa hallituksen kaatamisesta. Oman ryhmänsä muodostanut –Perussuomalaisista erotettu- Ano Turtiainen esitti epäluottamuslausetta ”koko eduskunnalle”. Eduskunta ei voi itseään kokonaan erottaa, koska se on valtiosäännön mukaan vaaleilla valittu. Mutta enpä ole koskaan kuullut ennen moista, vaikka olen kymmeniä vuosia Suomen politiikkaa seurannut ja siitä kohtuullisen paljon raportoinut.

Pakkasta sisällä

En tiedä vaikuttiko ilmastonmuutos asiaan mutta tunnelma salissa oli hyytävä. Etenkin Vasemmistoliiton, Vihreiden, joidenkin keskustalaisten ja muutaman demarin persuvihalta lähti pidikkeet, jos niitä koskaan oli ollutkaan.

Nöyrää tarkkailijaa hieman oudoksutti jopa huvitti, kun puhuttiin aidasta ja aidan seipäistä. Eli Persujen ja Nytin välikysymys koski koko maahanmuuttopolitiikka mutta erityisesti maahanmuuttajien perheenyhdistämisiin liittyviä löysennyksiä, jotka tekisivät tässä asiassa Suomesta kaikkein suosiollisimmin perheenyhdistämisiin suhtautuvan Länsimaan.

Ministerit ja hallituspuolueiden edustajat vakuuttivat, että kysymyksessä ei ole hallituksen esitys vaan Sisäministeriön esitys. Mutta suurella kiivaudella hallituspuolueiden taholta sitä puolustettiin niin, ettei kenellekään jäänyt epäilystä, etteikö koko hallitus olisi sen takana.

Erityisesti poliisiministeriä ahdisti, kun hän puolusteli omaa ehdotustaan lain muutokseksi, se että niin Suojelupoliisi ja Migri eli maahanmuuttovirasto suhtautuvat Ohisalon esitykseen penseästi ennen muuta turvallisuusnäkökohtien vuoksi.

Hallitus todella tekee sen mitä Vihreät vaatii

Hallituksen puolesta välikysymykseen vastannut Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi seuraavaa:

 • Hallitus on sitoutunut poistamaan toimeentulo-kynnyksen alaikäisiltä.
 • Kiintiöpakolaisia tulee 1050 mutta enemmänkin voidaan ottaa etenkin Afganistanista.
 • Suomi lähettää konsultteja hankkimaan lisää afgaanipakolaisia eri puolita Afganistanin lähialueilta..
 • Hallitus pyrkii siihen,että maahanmuutto pysyy hallittuna.
 • Hallitus ei ole irtautumassa EU:n linjasta.
 • Suomi on lisännyt edelleen kehitysapua 3 milj. euroa Afganistaniin.
 • Minkäänlaista tulorajaa ei ole enää tarkoitus laittaa perheenyhdistämisten esteeksi.
 • Maahanmuuttovirasto pystyy lisäämään majoituspaikkoja nopeasti.
 • Maahanmuuttajien vaikutus talouteen voi olla negatiivinen tai positiivinen.
 • Hallitus tavoittelee työperäisenä maahanmuuttona vähintään kymmeniätuhansia uusia tulijoita. 2030 mennessä ja myöhemmin vähintään 10 000 uutta työperäistä tulijaa vuodessa.

Välikysymyksen ensimmäisen allekirjoittajan PS:n puheenjohtaja Riikka Purran mukaan humanitäärisen maahanmuuton lisäämiselle ei ole minkäänlaisia perusteita…

 • ”Ei ole minkäänlaista syytä etsiä lisää väkeä ulkoa ,koska talous on kuralla.
 • Esitys olisi maanosan liberaalein. Maahanmuuttajan tuloihin lasketaan mm. asumistuet.
 • Humanitaarisen maahanmuuton riskejä on kaikilla ulkorajoillamme.
 • Saksassa kasvua humanitäärisessä maahanmuutossa on ollut tänä vuonna 40 %:a,Yksistään Saksaan hakeutunut elokuussa 10 tuhatta humanitääristä maahanmuuttajaa.
 • Salakuljettajat lupaavat rahat takaisin jos ei EU:hun pääse.
 • Muualla Euroopassa kiristetään,S uomessa löysätään.
 • Tämä yhdistettynä siihen, että kun meillä saa kansalaisuuden hyvin nopeasti, siitä seuraa lisää ongelmia.
 • Keskusta ja demarit vetäkää esitys pois ja lopettakaa muutenkin vihreiden peesaaminen.”

Ohisalo ei käsitellyt juurikaan talousasioita, vaikka se on oleellista

Muka neljän vuoden täällä oleskelun jälkeen ei pitäisi edes saada puhua maahanmuuttajan ongelmista. Todellisuus ei kiertämällä muuksi muutu myöskään toisella sukupolvella. Maahanmuuttajat kuormittavat taloutemme lisäksi poliiseja ja lastensuojelua ja sosiaalitointa. Tällainen politiikka kuormittaa kaikkia muita suomalaisia. Työperäinen maahanmuutto on hyväksyttävää mutta muu maahanmuutto ei. Humanitäärisen maahanmuuton vauhdittaminen on vastuutonta. ”Näin ollen, koska hallitus lisää toimillaan huonoja asioita, se ei enää nauti eduskunnan luottamusta”, totesi Purra.

Ryhmäpuheenvuoroissa ihmettelyä ja ivaa

SDP:n ryhmäpuheenvuoron käytti edustaja Elina Heinäluoma;Hallitus pyrkii hakemaan osaajia ulkomailta. Perussuomalaiset tekevät välikysymyksen aikana jolloin koronasta pyristellään eroon. Kun persuilla ei ole muuta tekemistä, niin tehdään välikysymys maahanmuutosta. Hallitus on korjannut edellisen hallituksen turvapaikkakiristykset”.

Opposition mielestä sen sijaan, että hallitus korjasi se rikkoi niin senkin vähän hyvää mitä oli. Perussuomalaisten Ville Tavio totesi hallituksen suunnittelevan ei-työperäisen maahanmuuton lisäämistä:

Hallitus sanoo, että vain 200 on tullut vuodessa, Migri puolestaan kertoo, että määrä on huomattavasti enemmän”, muistutti edustaja Tavio.  Ankkurilapsitoiminta lisää ihmiskauppaa, ja terroristitkin saavat turvapaikan, kun lapsi tulee edeltä, jatkoi Tavio.  Hän muistutti mys, että 70 %:ssa ikätesteistä selvisi, että henkilö on täysi-ikäinen. ”Järjestelmä on rikki ja heikentyy entisestään.”  Tavion mukaan Sanna Marinin hallitus haluaa, että Suomi on koko maailman sosiaalitoimisto. ”Miksi henkilön, joka ei ole saanut riittävää tulotasoa kotimaassaan, pitäisi saada päästä tänne elämään sosiaaliturvalla”, kysyi PS:n edustaja. Tulppa on irti. ”Nämä hallituksen toimet kantavat kustannuksina jopa kymmenien vuosien päähän”.

”Realismi vaihtui tuolloin sinisilmäisyydeksi”

Kokoomuksen puheenvuoron käytti Heikki Vestman: ”Haluamme suojella vapautta, turvallisuutta ja tasa-arvoa. Turvapaikkajärjestelmä on rikki tämä näkyi jo 2015. Järjestelmää ei tarkoitettu massasiirtolaisuutta varten.” ”Hyväksyykö SDP ja Keskusta mallin joka on Euroopan hulvattomin”, kysyi Westman. Laajamittainen maahantulo on riski tänäänkin, ja liian harva Suomeen jäänyt on kotiutunut. Riittävä kielitaito pitää olla edellytys oleskeluluvalle. ”Hallitus on epäonnistunut turvapaikkapolitiikassaan, eikä hallitus nauti eduskunnan luottamusta”, totesi Westman.

Keskustan Mikko Kärnä oli uskollinen tyylilleen. Kyse onkin persuista, ei asiasta:

”Kysymys tässä välikysymyksessä on Perussuomalaisista, -persuista ei maahanmuuttopolitiikasta. Hallituksella ei ole vielä virallista esitystä ja sisäministeriön esitys tää on. Keskusta ei tue hallitsematonta maahanmuuttopolitiikka”.

Vihreiden Hanna Holopainen totesi puheenvuorossaan: ”Välikysymyksen perimmäinen lähtökohta on, että ei auteta pakolaisia. Aina voi valita negatiivisia lukuja. Humanitäärisessä maahanmuutossa on on kysymys geeneihin kirjoitetusta halusta auttaa toisia.” Holopaisen mukaan Välikysymys suuntautui lapsia vastaan. ”Kotoutumisen edistäminen edellyttää perheenyhdistämisen edistämistä, ja nykyinen käytäntö on äärimmäisen syrjivä. Me tarvitsemme kipeästi lisää maahanmuuttajia, muuten Suomi romahtaa”.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo (otsikkokuvassa) totesi mm:  ”Välikysymyksen tekijät puhuvat täysin pelosta käsin. Nykyinen lainsäädäntö on epäinhimillinen. Välikysymyksen tekijät vastustavat perhe-elämää.” Suomen julkistalous ei ole kiinni maahanmuutosta, jatkoi Honkasalo.  Persut haluavat  hänenkin mukaansa lisätä lasten ahdistusta, mutta Suomen velvollisuus on auttaa ja tukea. ”Perussuomalaiset ovat sairaalloisen epäinhimillisiä.

RKP:n Anders Norrback piti välikysymyskeskustelua absurdina, kun varsinaista hallituksen esitystä ei vielä ole. Väärinkäytöksille ja salakuljettajille ei tietenkään pidä avata uusia ovia, tarkensi Norback.
RKP:n mielestä tulorajan tulee olla alle 2600 € neli-henkiseltä perheeltä. ”RKP sanoutuu irti perussuomalaisten ihmiskäsityksestä”, tiivisti RKP:n edustaja lopuksi.

Kristillisdemokraattien  Sari Tanus sanoi, ettei maahanmuuton ongelmia ei pidä vähätellä. ”Emme kannata hallituksen holtitonta suhtautumista maahanmuuttoon, mutta emme kannata myöskään persujen rajat kiinni politiikkaa vaan keskitietä.” Tanuksen mukaan apua on tarjottava lähialueilla.
”Maahanmuuttajilla on myös omavastuu kotoutumisesta. Myös kristityistä afgaaneista on kannettava vastuu. Hallitus on epäonnistunut työperäisen maahanmuuton järjestämisessä ja myös muussa maahanmuuttopolitiikassa, eikä näin ollen nauti eduskunnan luottamusta”.

Liike Nyt haluaa maahanmuuttoministerin seuraavaan hallitukseen

Liike Nyt;n Harry Harkimo totesi puheenvuorossaan:

Mikä on syy, että vihreet ajaa kiireellä ja hosumalla löysintä maahanmuuttopolitiikkaa. Liike Nyt kannattaa maahanmuuttoa, mutta järjestäytyneesti. Juuri nyt on oikea aika puhua tästä. Vihreitä voisi kutsua ”rajat auki puolueeksi”. Vihreet ajaa sekä ministeriössä, että Migrissä pelolla.” ”Kun muissa maissa korjataan,niin meillä mennään toiseen suuntaan,miksi ? Hallitus ajaa lapsia ihmistä kuljettajien uhreiksi. Resurssit pitää keskittää työperäiseen maahanmuuttoon. Liike Nyt haluaa maahanmuuttoministerin seuraavaan hallitukseen. Liike Nyt ei voi hyväksyä hallitsematonta maahanmuuttoa”.

Suomen turvapaikka politiikka on jos/kun Vihreiden esitys tulee hallituksen kannaksi, länsimaiden ja erityisesti pohjoismaiden löperöintä. Esimerkiksi Ranskassa tavoitteena on nolla turvapaikanhakijaa. Myös Norjan uusi -sekin demarijohtoinen hallitus- kiristää maan turvapaikkapolitiikkaa entisestään, samoin jopa Ruotsin tähän asti holtittomin turvapaikkapolitiikka aiotaan saada ruotuun aivan yksimielisesti, -toki vihjeitä sen suhteen mitä se oikein tarkoittaa, on viljalti.

Välikysymyskeskustelusta ei kielikuvia puuttunut, ja maan parhaat poliittiset puhujathan salissa ovatkin-muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Mutta minua kylmäsi se viha. En ole ennen moista suuressa salissa nähnyt, enkä kuullut, kuin minkälaista  varsinkin Vasemmistoliiton taholta oppositiota ja etenkin persuja kohtaan hehkui.

Ja Ohisalon ylimielisyys, vaikka se onkin tuttua niin tänään oli kyllä ”sata lasissa”. Hallituksen luottamuksesta äänestetään tulevan perjantain täysistunnossa.

Seppo Huhta

7 Comments

 1. Lokakampanjat
  20.10.2021 22:45

  Kyllähän myös kaikilla valtamediolla on monta kertaa meneillään perussuomalaisten lokakampanja, milloin mistäkin aiheesta. Nytkin tämä Iltalehtikin hehkutti kun mukamas, ”hallitus tyrmäsi perussuomalaisten väitteet maahanmuutosta”, vaikka ne väitteet pitävät täysin paikkansa. Onhan nämäkin kaikki toimittajat kanssa vihervasemmistolaisia, mikä selittää tämänkin.

  Sekä että tehdään naurettavia, Sanna Marin, ylistysuutisia, piirakan tekemistä ja hampaiden pesusta. Aivan Neuvostoliitto- ja Pohjois-Korea tason uutisointia, ”suuresta johtajasta”.

  Vastaa
 2. Aleksi
  20.10.2021 23:34

  Ehkäpä lopetan työnteon ja kiitos niinkuin perkeleesti!!!!!

  Vastaa
  1. pah
   23.10.2021 18:54

   Aleksilla sytytys vähä myöhässä?

   No. Et ole ainoa.. Joo ja parempihan sitä on tulla järkiinsä myöhään kun ei milloinkaan.

   Paras on nauttia kyydistä vaan niin kauan kun tämän tyyppinen mädätyshulluus on vallallaan. Jos näistä hulluista halutaan vielä joskus päästä eroon niin kaikki energia kannattaisi satsata vaalivilppien ennalta-ehkäisyyn. Ihan kuten USA:ssakin.

   Vastaa
 3. Anti-kommunisti
  21.10.2021 10:50

  Ohisalo ja hänen johtamansa viherkommunistit sekä häntä tukevat ns. vasemmistoliiton taakse piiloutuneet muut kommunistit ovat Suomen tuho – samoin kuin ENTISESSÄ ”koti-, uskonto- ja isänmaa-”puolueessa vallan kaapanneet maanpetturit.

  Vastaa
  1. Obelix
   22.10.2021 00:55

   https://areena.yle.fi/1-130149 …_Kenen joukoissa seisot_ ohjelma kannattaa katsoa alusta loppuun, jotta ymmärtäisi otsikon yläpuolella, kuvassa olevan pitkähiuksisen naisen henkistä kotia ja fyysistä, vihasta kiehuvaa olemusta. Nainen on kuin suoraan jostain stallareiden helvetinportin, 1970-luvun kauhu-kuvagallerian naftaliinipölyistä esiin kaivettu reliikki: Silmät leiskuvat syvällä päässä lähes pidäkkeettömällä, kihisevällä raivolla kuorrutettua, ”parempien ihmisten” tiedostamista.

   Ps. Kuka ihan oikeasti – valtavirran kansasta – haluaa vielä kokea stallareiden päivitetyn Gulag-painajaisversion kauhut uudestaan 2020-luvulla? Luulisi sen herättävän ihmiset, kun stallarit jo suoraan itse, omin sanoin eduskunnassa ja mediassa, sekä (muiden puolueiden sisältä) ovat osoittelemassa toisinajattelijoita kansanvihollisiksi, samalla kun KERTOVAT OMIN SANOIN, ETTÄ HE OVAT TÄLLÄ KERTAA IHAN TOSISSAAN? Vihreä Siirtymä & Systeeminen Muutos ja yms. puppu, ovat vain reaalisosialismin peittäviä… helpommin kansalaisille myytäviä edistyksellisyyden verhoilla peiteltyjä, saatanallisen uusmarxilaisia-hippitermejä – kaikki se on pelkkää petosta, ei mennä enää siihen halpaan, lopetetaan tämä pelleily tähän, please!

   Vastaa
 4. Puolueeton
  21.10.2021 11:27

  Päällimmäisenä on tietenkin, kuka saa olla mukana vallanpidossa. Sekin taitaa olla geeneihin kirjoittu, kuten sanoi eräs kansanedustaja.
  ”Humanitäärisessä maahanmuutossa on on kysymys geeneihin kirjoitetusta halusta auttaa toisia.”
  Geeneissä on tietoa miten elää. Tämän mukaan kaikki elävät oliot toimivat, jatkavat sukuaan, saalistavat ja syövät geenien ohjeiden mukaan. Korkeammalle kehittyneillä eläimillä kuitenkin aivoissa on geeneistä riippumatonta tiedonkäsittelyä, joka voittaa geeneihin kirjoitettuja joskus vanhentuneitakin ohjeita.
  Biologian historiassa miespuoliset joutuivat kehittämään kykyjä pitää huolta turvallisuudesta, asumisen ja ravinnon hankkimisesta, kun naispuoliset joutuivat turvaamaan uuden sukupolven elämää. Tunteet määräävät liiaksi toimintaa, kun naispuoliset geenit ovat ottaneet täyden vallan.

  Vastaa
 5. seppo
  22.10.2021 13:37

  KIITOKSIA MAINIOISTA KOMMENTEISTA KAIKILLE-MUKAVAA VIIKONLOPPUA.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top