Valkoinen talo julistaa Muslimiveljeskunnan terroristijärjestöksi

Yhdysvaltain hallinto päätti julistaa Muslimiveljeskunnan terroristijärjestöksi neuvoteltuaan asiasta Egyptin presidentin kanssa huhtikuun alkupuolella.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi vieraili Valkoisessa talossa ja keskusteli presidentti Trumpin kanssa 9.4.2019.
Tapaamisen seurauksena Trumpin hallinto alkoi valmistella Muslimiveljeskunnan julistamista terroristiorganisaatioksi, ilmeisesti presidentti Al-Sisin pyynnöstä. Egyptissä veljeskunta on nimetty jo aikaisemmin terroristijärjestöksi.

Al-Sisi oli Egyptin puolustusministeri ja Egyptin armeijan esikuntapäällikkö ottaessaan osaa sotilasvallankaappaukseen, jossa Muslimiveljeskunnan edustajana virkaan valittu presidentti Mohammed Mursi syöstiin vallasta heinäkuun kolmantena 2013.
Vallankaappauksen jälkeen valtaan nostetun väliaikaisen presidentin nimeämä hallitus hajosi muutaman kuukauden sisällä Mursia tukeneen Muslimiveljeskunnan asioihin sotkeutumisen vuoksi. Sekasorto päättyi armeijan lopettaessa verisesti kaksi Mursin tukijoiden mielenosoitusleiriä.
Kannattajiensa vaatimuksesta Al-Sisi luopui sotilasurastaan ja ilmoittautui ehdolle vuoden 2014 presidentinvaaleissa ja voitti. Al-Sisin presidenttikaudella armeijalle on annettu laajat valtuudet.

Muslimiveljeskunta on maailman vanhin islamistijärjestö. Sen perusti Hassan Al-Banna vuonna 1928, ja se on ollut esikuvana islamistijärjestöille ympäri maailman. Alunperin sen tarkoituksena oli levittää islamilaista moraalia ja hyviä tekoja, mutta pian se otti osaa politiikkaan, varsinkin Egyptin itsenäistymispyrkimyksissä Brittien vallan alta, ja länsimaisten vaikutteiden karsimisessa ja torjunnassa. Sillä on yli miljoona kanattajaa Lähi-Idässä. Al-Bannan pojanpoika Tariq Ramadan johtaa Euroopassa jihadistijärjestö Hizb ut-Tahriria.

Venäjä julisti Mulimiveljeskunnan terroristijärjestöksi vuonna 2014.
Yhdysvaltain päätös tehdä samoin tulee merkitsemään taloudellisia- ja matkustusrajoituksia järjestön jäsenille.

Asiasta kertoi BBC News 30.4.2019.

1 Comment

  1. Nestori Lundahl
    30.4.2019 22:11

    Tästähän se riemu ratkeaa!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top