Valkovenäjä: Kymmeniätuhansia pidätyksiä, poliisi käyttää tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua mielenosoittajiin

Valkovenäjän pääkaupungissa Minskissä sunnuntaimielenosoitukset ovat tänään kohdanneet aiempaa jyrkempiä toimenpiteitä viranomaisten taholta, ja voimakeinoja on käytetty.

Opposition joukkomielenosoituksia on pidetty Valkovenäjällä sunnuntaisin elokuun presidentinvaaleista lähtien, ja turvallisuusjoukot, OMON-yksikkö, on ollut paikalla. Väkivaltatoimet mielenosoittajia kohtaan ovet jyrkentyneet tilanteen pitkittyessä, mutta tämä päivä näyttää ylittävän aiemmin nähdyn. Otsikkokuvassa turvallisuusviranomaisten käsissä menehtynyt Raman Bandarenka.

Videolähetys: Belsat.

Valkovenäjän oppositio kiistää 9. elokuuta presidentinvaalien oikeellisuuden, ja maan pitkäaikaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan uudellaanvalinnan laillisuuden. Opposition tärkeimmät aktiivit ovat joko maanpaossa tai vankilassa. Lukashenkaa vastustavien presidenttiehdokas Sviatlana Tsikhanouskaja on Liettuassa.

Viranomaiset ovat käyttäneet runsaasti kyynelkaasua ja myös tainnutuskranaateja tänään Miskissä (videoleike twiitissä) ja myös ainakin Grodnossa (Hrodno) ja Homelissa. Mobiilinetti on suljettu ainakin Minskissä, mutta oppositio saa viestejään maailmalle, ilmeisesti satelliittipuhelimia käyttäen.

Lukashenkan uudelleenvalintaa ei ole tunnustettu ulkomailla, ja mm. Euroopan Unioni pitää häneen välimatkaa. Venäjä on Lukashenkan puolella, mutta ei ehkä kovin innokkaasti. Tilannetta on kärjistänyt keskiviikkona (11.11.) tapahtunut mielenosoittajan kuolema, joka opposition ja ulkomaiden käsityksen mukaan on viranomaisten syytä.

Mellakkapoliisin käsissä menehtynyt Raman Bandarenka on noussut vastarinnan symboliksi, ja tapahtumapaikasta on muodostunut opposition kohtaamispiste, jota mellakkapoliisit häiritsevät.

Tänään Valkovenäjän viranomaiset näyttävät estävän ihmisten kokoontumiset aiempaa päättäväisemmin. Koventunut väkivallan käyttö, mielenosoittajan surmaaminen, on kuitenkin tuonut hallitukselle lisää ongelmia. Surmansasaanut Raman Bandarenka (Roman Bondarenko) on entinen sotilas ja taitelija.

Valkovenäläisten nimien translitteroinnissa on eri tapoja, riippuen mm. siitä mitä kieltä uutisen välittänyt media käyttää.

8 Comments

 1. Kannattais vähän miettiä
  15.11.2020 18:05

  Tämä oli juuri sitä mitä odottaa saattoi kun ”maidan aktivistit” eivät lopettaneet ajoissa vaikka käsky kävi. Valkovenäjä on liian tärkeä solmukohta kaasuntoimituksissa jotta sen annettaisiin lipsahtaa läntisten oliagrkkien käsiin. Kaasunhanat ja putkistot pidetään Venäjän vallassa maksoi mitä maksoi. Jokaisen pitäisi ymmärtää tämä.

  Ja ne jotka eivät pidä Valkovenäjän johdosta, ne voivat muuttaa maasta pois . Ei se sen kummempaa ole. Ei kannata osoittaa mieltään. Käy pian niin ettei pääse omin jaloin edes aukiolta pois. Saati sitten pysty pyyhkimään omaa persustaa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.11.2020 21:07

   Venäjähän siellä onkin vallassa, ja valkovenäläisillä väärät mielipiteet.

   Vastaa
   1. Suurvallat
    16.11.2020 13:35

    Tässä kohtaa on hyvä muistaa mistä tulee sanonta: suurvallat. Ne ovat valtioita jotka pystyvät tekemään näin eikä kukaan voi mitään. Jo yksin senkin vuoksi että Venäjällä on pysyvä veto-oikeus. jos se päättää miehittää valkovenäjän, niin se ei saa mitään sanktioita yhdeltäkään YK-valtiolta.

    ja kun suomalaiset ovat ketuilleen Venäjälle viimeiset 10 vuotta, niin on hyvä muistaa että me olemme mukavan kokoinen satamakaupunki Venäjälle. Jos se päättää meihittää Suomen niin kukaan ei meitä auta. Ja sen jälkeen virallisissa papereissa on huonekalukirjaimia.

    Valkovenääistenkin on hyvä mmärtää miksi se ei pääse osaksi läntistä eurooppaa niin kauan kun kaasuputket ja venttiilit ovat valkovenäjän maaperällä. Se nyt on vaan niin. Tekisivät elämästään niin hyvän kun voisivat. Ja lopettaisivat nämä pankkiirien rahoilla maksetut mielenosoitukset. Siitä ei ole kenellekään hyötyä. Sillä kaasua tarvitaan euroopassa ja se tarkoittaa että sen käyttäjät eivät puolusta valkovenäläisiä.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     16.11.2020 13:55

     OK. Muutankin kantaani NATO-jäsenyyteen: Venäjällä ei ole veto-oikeutta siinä järjestössä, vaikka YK nuolee venäläisten stalinistisia saappaita, ja huolella.

     Vastaa
     1. Sopiminen kannattaa aina
      16.11.2020 22:43

      Olet oikeassa, niin nuolee. Mutta on hyä myös muistaa että NATO:lla ei ole maajoukkoja. Jokainen maa puolustaa ite omia rajojaan. NATO:lta saadaan ostaa aseita ja ammuksia sekä jäsenmaksua vastaan saadaan kenraalien neuvoja. Ja Suomen auttajana toimii NATO-maista Italia. Jonka sotasaavutukset on nähty ennenkin. Ja toisaalta, nyt maa on sisäisesti täysin sekaisin. Eikä parannusta ole nähtävissä kun pakolaisia tulee maahan enemmän kuin ehditään laskea.

      Joten, melko yksin tässä ollaan suurvaltojen purituksessa. Onneksi emme sentään ole Balttian maita, joista rampataan aina yli kun konflikti alkaa. Mutta vaarana on, että me saamme osamme.

      jos mietitään montako tuhatta kilometriä Venäjällä on valvottavaa rajaa, niin ehkä se on meidän etumme jos Venäjän ei tarvitse huolehtia yhteisestä rajastamme NATO-rajana. Jos me haluamme fokuksen siirtyvän meihin ja rautaa rajan taakse, niin me sitä myös saamme

      Kannattaa muistaa myös että seuraava konfliktimme kestää noin seitsemän minuuttia. Sen verran kestää kun hornettimme ovat lentäneet itärajalle ja ampuneet 90% ammuksista ja ohjuksista. Lisää ei ole eikä tule koska emme ole NATO-maa. Ja sen jälkeen me sitten vain odotamme kun idästä tulee rautakatto joka pommittaa maamme energiantuotannon ja infran tuusan nuuuskaksi.

      En ole kommunisti enkä edes vasemmitolainen. Siitä huolimatta ehdotan että harkittaisiin muita toimenpiteitä kuin tarkoitushakuinen ärsytys. Neuvottelut kannattavat aina. Vai miten se nyt menikään sen sota-ajan ministerin neuvo presidentillemme kun hän lähti Neuvostoliittoon neuvottelemaan:”Unohda että Neuvostoliitto on suurvalta”. ja mitä hyvää me siitä saimme?

     2. Pekka Kemppainen
      17.11.2020 12:43

      Riippumatta jäsenyydestä yhtään mihinkään sotatilanteen sattuessa Suomen hävittäjät lähtevät ensimmäiseen tehtäväänsä suomalaisilta kentiltä, ja laskeutuvat sen jälkeen NATO-kentille Saksaan, Tanskaan ja Norjaan, tai Ruotsiin mikä on silloin sama asia. -Elleivät ole siirtyneet niihin jo sotaa edeltäneen kriisin aikana. Pohjois-Eurooppaa koskeva sota ilman että se kohdistuu myös NATO-maihin, ei ole todennäköinen. Suomi oli yksin Talvisodassa, mutta ei ihan yksin. Molotov-Ribbentrop -sopparissa Hitler oli ostanut myönnytyksillä rauhan itään, mutta ei ollut myynyt omia intressejään. Moraalitonta meidän kannaltamme, mutta meidän onnemme oli ettei Stalin halunnut pysähtyä ulkoministerien sopimalle linjalle, joka oli sama kuin Venäjän ensimmnäiset vaatimukset Suomelle ennen Talvisotaa. O.W.Kuusisen ”hallitus” oli jippo myös Hitleriä kohtaan -venäläinen pettää aina- sillä molo-ribbe-pakti ei antanut lupaa koko Suomen haltuunottoon. Kas kun Kiirunan malmi kulki laivoissa Pohjanlahtea pitkin, minne brittien sukellusveneet eivät päässeet, eikä Aatu halunnut nähdä venäläisiä Pohjanlahden rannalla.

      Geopoliitikko Hitler huomasi pelanneensa väärin, kun venäläiset olivat lähellä tavoitettaan vallata koko Suomi. Mannerheim oli jo ilmoittanut hallitukselle, että rintama kestää enintään kaksi viikkoa, ja Molotovin puheet olivat hyvin jyrkkiä. Samaan aikaan entinen hävittäjä-ässä Veltjens matkustelee, ja Suomelle lähetetään Saksasta viestejä joita ei korkkarihistorioitsijat vieläkään tiedä. Aatu viestii myös ”veljelleen” Josef Vissarionovitsille Kremliin. Noottisodassa käytetään sekin puheenvuoro, että Luftwaffe kerää koneita Itä-Preussiin, iskeäkseen Karjalan Kannakselle ellei sota Suomea vastaan lopu. Berliinistä muistetaan mainita, ettei Suomen mielipidettä kysytä.

      Tutkijat saattavat ihmetellä, miksi Molotov muuttaa äkkiä sävyjään: Rauha Suomen kanssa onkin mahdollinen alueluovutuksilla. OWK saa kerätä kampsunsa ja ”hallitus” pyyhitään pois propagandasta, eikä Terijoki ole enää kaupunki. Hitlerillä oli siis jo maaliskuussa sama kanta, kuin mikä hänellä oli 40-kesällä, jokunen kuukautta myöhemmin: Kanta joka toistetaan ”sateenvarjopuheessa”, joka oli vastaus Molotoville joka oli hattu kourassa lentänyt Berliiniin kysymään josko Hitler olisi muuttanut maaliskuista kantaansa ”Suomen asian loppuunsaattamisesta”. Ei ollut.

      ”Meidät pelasti Hitler”, -arvoituksellinen lause J.K.Paasikiven päiväkirjoissa. Se siitä, silloisesta ”NATO-jäsenyydestä”.

      ”Kriisin sattuessa Pohjois-Atlantin neuvosto (NATO:n päättävä elin) kokoontuu vahvuudessa jäsenmaat+1.” Tämän on käynyt sanomassa ääneen Suomessa puolususliiton johtajan varamies. Siis: Olemme käytännössä jo NATO:ssa. Iloitkaa suomalaiset, tai itkekää jos siltä tuntuu.

      Armenia luotti Venäjään, joka oli taannut vuoden 1992 rauhan, ja jolla oli lentotukikohta maassa. Näin he itse varmistivat sen että joutuivat kohtaamaan turkkilaiset yksin. Erdo ja Putte ovat geopoliitikkoja. Geopoliitikkoihin ei voi luottaa.

      NATO ei ole taivas eikä helvetti. Se on ollut toimimassa globalistien pakkalliskriiseissä, jotka eivät sisälly Pohjois-Atlantin sopimukseen. Siitä huolimatta yhteenkään NATO-maahan ei ole hyökätty, jos Kreikka-Turkki-kärhämät jätetään tarkastelusta. Olisi parasta, jos länsi ja Venäjä yhdistäisivät tässä Turkki-asiassa politiikkansa, ja laittaisivat Erdomaanin kuriin. Maailma ei ole täydellinen, eikä rusinoita poimita pullasta.

      Eräs vanha kommunisti sanoi minulle 1970-luvulla, että häntä harmittaa kun hänen kunnioittamansa Neuvostoliitto on aloittanut sotia vain sosialistisia liittolaismaitaan vastaan, ei lainkaan ”imperialisteja”: 1953: Itä-Saksa: Kapinan kukistaminen; 1956: Hyökkäys Unkariin, hallituksen kukistaminen, Puolan sotilaallinen kiristäminen; 1968: Hyökkäys Tsekkoslovakiaan, hallituksen kaataminen; 1981: Puolan kiristäminen, sotilaallinen vallankaappaus; 1979: Hyökkäys kommunistihallituksen johtamaan Afganistaniin, hallituksen vaihtaminen. Venäjä pettää aina, ja ”kasakka vie…”

      On merkillepantavaa, että Suomella on Yhdysvaltojen kanssa yhtäläinen hävittäjäkalusto, ja suomalaiset harjoittelevat ilmatankkausta jenkkien kanssa. Pidetään asiat näin. Hornetit ja Growlerit (-vai mitä ne ny oli) voivat toimia vaikka Skotlannista käsin, jos on tarpeen. #Synergiaetu.

  2. HenkkaR
   16.11.2020 21:14

   Päättäväisiin toimiin on aikakin ryhtyä ulkovaltojen rahoittamia uhriutujaöykkäreitä vastaan, eikä yksittäisen ”Floydin” kuolemallekaan ole syytä suhteetonta painoarvoa antaa. Olisi taatusti voinut oman kuolemansa välttää pidäyttäytymällä ylimielisimmistä öyhötyksistään.

   Suomen viranomaiset voisivat tehdä opintomatkan tuonne, tulevia extinction rebellion -öyhötyksiä ajatellen, olkoonkin että hiukan munatonta homma tuolla Valko-Venäjälläkin.

   Nämä mielenosoittajat puolestaan voisivat mennä hyödyntämään resurssejaan tositarpeesen tuonne Atlantin toiselle puolelle, jossa on oikeasti ja todistettavasti tapahtuva vaalivilppi tapetilla parasta aikaa.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    16.11.2020 21:49

    Kremlin trollit ovat erään Jessin mielikuvitusta. OK?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top