Valkovenäjä: 71. protestipäivän joukkomielenosoitukset (VIDEO)

Valkovenäjällä on ilmaistu mielipidettä elokuussa pidettyjen kyseenalaisten presidentin vaalien jälkeen päivittäin.

Tänään on nähty vahvoja poliisivoimia ja raskasta kalustoa tuotavan pääkaupungin Minskin keskustaan.  Neljännes-vuosisadan Valkovenäjän presidentintuolia hallussaan pitänyt Aljaksandr Lukashenka oli suomalaisillekin Neuvostoliiton-haikailijoille 1990-luvulla se viimeinen toivo, sillä hänet tiedettiin kommunismin kannattajaksi. Jos Neuvostoliitto ei olisi hajonnut, ei Valkovenäjä olisi irtaantunut siitä, eikä itsenäistynyt.  Lukashenkan toivottiin palauttavan kommunismin yhdessä Moskovassa vallankaappausta yrittäneen, Suomessakin hyvin verkostoituneen Gennadi Janajevin johtaman, bitter-einder-ryhmän kanssa. Toive ei toteutunut.

Lukashenkan eroa ja uusia demokraattisia vaaleja vaativat mielenosoittajat ovat olleet liikkeellä jokaisena sunnuntaina, kasvavin joukoin. Opposition puolesta puhunut Svetlana Tikhanovskaja on ilmoittanut Lukashenkalle määräpäivän, johon mennessä asioissa pitää edetä. Presidentti on myös tavannut vankilassa olevia oppositiovaikuttajia, mutta näiden keskustelujen tuloksista ei ole tietoa.

Mikäli mobiiliyhteydet eivät toimi, TV-kanava ilmeisesti näyttää studiokuvaa tai aiemmin nauhoitettuja haastatteluja. Tämä ongelma on esiintynyt myös aiempien mielenosoitusten aikana.


Videolähetys: Belsat.

2 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  18.10.2020 15:31

  Otsikkokuvan valko-puna-valkoinen lippu on Valkovenäjän lyhytaikaisen itsenäisen valtion lippu ennen vuotta 1921, jolloin mm. Ukraina ja Valkovenäjä liitettiin perustettuun Neuvostoliittoon. Puna-vihreä on neuvostoaikaisen lipun toisinto, ilman ”työkalulaatikkoa” (sirppi ja vasara). Lukashenkan kannattajat käyttivät sitä mm. eilen omassa esiintymisessään.

  Vastaa
 2. Ruokailija
  18.10.2020 15:55

  Lukatsenkkolla on kohta uusi jakaus. Mikään ei pysäytä tuota kehitystä enää. Samaa tapahtuu kaikkialla.
  Turkkikin tulee tekemään saman vielä ja erdokani luikkii pakoon. Maailma ei kaipaa vääryyttä, vaikka sitä on.
  Se halutaan kuitenkin puhdistaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top