Valkovenäjän iso kysymys: Tekeekö Venäjä intervention?

Valkovenäjän kriittinen tilanne on herättänyt arveluja Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta naapurimaansa tilanteeseen. Valkovenäjän uudelleenvalittu(?) presidentti Viktor Lukashenka on herättänyt näitä spekulaatioita kertomalla puhelinkeskustelustaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Lukashenkan mukaan Putin on luvannut sotilaallista tukea, mutta mikään venäläinen taho ei vahvista asiaa.

Tämänpäiväiset kuvat Venäjän valtateiltä, sotilasajoneuvoista matkalla Valkovenäjälle päin, näyttävät tukevan Lukashenkan kertomaa. Pietarin ja Moskovan suunnasta on nähty ajelevan kuorma-auto kolonnia, mukana myös linja-autoja, joissa arvion mukaan voi olla 600 sotilasta varusteineen yksin Pietarista.

Valkovenäjän useassa kaupungissa on ollut suuria mielenilmaisuja ja joukkokokouksia, joissa on kyseenalaistettu presidentinvaalien rehellisyys ja vaadittu muutoksia maan politiikkaan. Sunnuntaina pääkaupungissa Minskissä oli koolla 200 000 mielenosoittajaa. Lukashenkan vallan pysyvyys on nyt kiinni järjestyskoneiston lojaalisuudesta, mikä ei ole enää itsestäänselvyys. Avun pyytäminen Putinilta ei kerro Lukashenkan aseman vahvuudesta.

Ukrainan tapahtumiin reagoiden Lukashenka on aiemmin säädättänyt lain, joka nopettaa reagointia tapauksissa, joissa Valkovenäjän alueelle ilmaantuisi ns. vihreitä miehiä, siis tunnuksettomia sotilaita. Tällä kertaa hänen väitetään kutsuneen niitä itse. Valkovenäjän ja Venäjän lojaalisuus toisilleen ei ole kuitenkaan enää itsestäänselvyys, ja Lukashenkan ”kallistumisesta länteen” on myös spekuloitu. Näillä näkymin Venäjän reaktio Valkovenäjän tapahtumiin on vaikeasti ennakoitavissa, -jos tarkastellaan geopolitiittistä näkökulmaa. Presidentinvaaleihin kohdistuva vaalipetos-epäily, siitä seuranneet reaktiot, ja Lukashenkan avunpyyntö Putinille, ovat toisistaan seuranneiden tapahtumien ketju, joka saattaa johtaa joko Valkovenäjällä tapahtuvaan muutokseen, -tai maan joutumiseen riippuvuuteen Venäjästä.

Joka tapauksessa Kamaz- ja Ural-kuormurit rullaavat valtateillä, ja spekulaatiot käyvät kuumana. Disinformaattoritkin ovat varmaan töissään, ja mikäli pahin tapahtuu, Helsingin yliopiston A.Aleksandrov -insituutti osannee kommentoida poliittisesti korrektisti ja suomalaisten akateemisten perinteiden mukaan. 

3 Comments

 1. Ei vielä, ei vielä
  17.8.2020 14:59

  No, en usko ainakaan tässä vaiheessa. Sillä onhan Suomessakin ollut NATO-joukkoja eikä Suomea ole vielä miehitetty.

  Se on eri asia jos oppositio rupeaa rähisemään eivätkä valkovenäjän omat joukot pärjää niille, niin sitten. Mutta en usko. Tämä kaikki on lännen pankkiirien agiteerausta, kuten Maidanikin aikoinaan.

  Vastaa
 2. Petri
  17.8.2020 19:49

  Aika tutut ennusmerkit. Näin ryssä meni Ukrainaan, ”tunnuksettomina”! Ja on siellä edelleen. Vieraan valtion rajojen sisällä. Ei toivottuna ”vieraana”. Joku ääliö vertailee NATOa ja sen liittolaisten vierailuja Suomeen. Toki ryssämieliset suoltavat popagandaa asiasta, mutta erona on, että NATO on pyydetty tänne ja ovat aidosti toivottuja vieraita. Kyseiseen puolustusliittoon anotaan ja liitytään vapaaehtoisesti, ei pakolla niin kuin ryssä liittää valtioita itseensä! On äärimmäisen toivottavaa, että Suomikin mahd. pian liittyy NATOon. En halua enää ainoitakaan ”Mainilan”-laukauksia ja tunnuksettomia miehiä rajojemme sisälle. NATO-maihin ei ryssä ole uskaltanut koskea. Jos baltit eivät olisi NATO-maita, niin olisi ne putlerin toimesta aikaa sitten miehitetty.Aivan kuten nykyinen Ukraina itäiseltä osaltaan.

  Vastaa
 3. Petri
  17.8.2020 19:57

  Näin siis reagoidaan mielipidevapauteen ryssien diktatuureissa. Vaikka inhoan piiperöiden, äärivasemmiston ja matumyönteisten mielipiteitä, niin heillä on siihen oikeus! Venäjällä ja Belaruksessa toisinajattelusta on odottamassa linnareissu, erikoinen katoaminen tai aivan julkinen telotus, kuten esim. Boris Nemtsovilla. Oli uhka putlerille ja niimpä mies eliminoitiin. Oikein kremlin edustalla, että viesti menisi paremmin perille putlerin vastaisille voimille. Diktatuuri on pahin rutto maailmassa!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top