Valkovenäjän oppositiojohtaja Svyatlana Tsikhanouskaja tapaa Yhdysvaltain apulaisministerin Liettuassa huomenna

Valkovenäjän oppositiojohtaja Svyatlana Tsikhanouskaya tapaa 24. elokuuta Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Stephen Biegunin Liettuassa, kertoo uutistoimisto.

Biegun tapaa Liettuassa myös maan ulkoministerin ja puolustusministerin. Hän jatkaa matkaansa Moskovaan, jossa tapaa Venäjän varaulkoministerin Sergei Ryabkovin. Venäjän ukoministeriön mukaan tapaamisessa ei keskustella Valkovenäjän asioista.

Tsikhanouskaja pakeni Liettuaan Valkovenäjän tilanteen kiristyessä vaalien jälkeen. Minskissä ja useissa muissakin kaupungeissa on ollut uudelleenvalittua presidentti Aleksander Lukashenkaa vastustavia joukkomielenosoituksia, joissa kyseenalaistetaan vaalien rehellisyys. Myös Lukashenkan kannattajia on ollut kaduilla.

Lukashenka kertoo määränneensä lakkoilevat tehtaat suljettaviksi:

”Jos tehdas ei toimi, asetetaan lukko portille maanantaista alkaen, suljetaan se”, sanoi Lukashenka Venäjän RIA-Novosti -uutistoimiston mukaan. ”Ihmiset rauhoittuvat ja me päätämme, ketkä kutsutaan (takaisin töihin).”

Lukashenka on maininnut Valkovenäjän ja Venäjän välisen turvallisuussopimuksen (CSTO), ja sanonut luottavansa siihen, että sopimus tukee häntä myös joukkomielenosoituksia vastaan. Hänen uutistoimisto Interfaxille antamansa lausunto viittaa suoraan maasta poistuneisiin opposition aktiiveihin ja Tsikhanouskajaan:

Hän halusi varoittaa ”ulkomailla naapurimaissa istuvia” ihmisiä siitä, että Valkovenäjän raja on Venäjän tukeman sotilaallisen liiton raja ja ”vastaus on riittävä”.

Sovinnollisen ratkaisun etsimisellä alkaa siis olla kiirus.

 • Tsikhanouskajan ja USA:n ministerin tapaamisesta kertoi Radio Free Europe / Radio Liberty 22.08.2020.
 • Lukashenkan määräyksestä armeijalle kertoi RTE 22.08.2020,
 • Valkovenäjän valtiollinen uutistoimisto BelTA ei ole päivittänyt sivuaan 21.08. jälkeen, -ovatko lakossa?

Lukashenka puhui ”värivallankumouksesta”, Valkovenäjän armeija hälytystilassa

Kolmas päivä katutaisteluja Valkovenäjällä

3 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  23.8.2020 10:05

  Google-hauissa käyttäkää valkovenäläisten nimien englantilaisittain translitteroituja muotoja, kuten Tsikhanouskaya. Lukashenka esiintyy myös Lukashenkona.

  Vastaa
 2. Orang Utang
  23.8.2020 11:13

  Mielenkiintoinen on Viron, Latvian ja Liettuan uhkaus – vai liekö jo käytäntö – vangita ne rikolliset henkilöt, joilla on Venäjän ja Ukrainan kansalaisuus ja lähettää heidät Ukrainaan kidutettavaksi. Tämä koskee vain henkilöitä,
  – jotka ovat Donbassin tai Luganskin asukkaita
  – ja joilla on sekä Venäjän että Ukrainan kansalaisuus.

  Tämä käytäntö on saanut alkunsa USA:sta, joka pidättelee ja vaatii pidätettäväksi ei miellyttäviä henkilöitä, etenkin kiinalaisia (Huawei), ilman että he olisivat rikkoneet edes USA:n lakia.

  – Ensin myönnetään viisumi = me suojelemme sinua,
  – sitten, kun henkilö on saatu houkuteltua maahan (töihin), hänet pidätetään.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.8.2020 14:42

   Varsin erikoista, jos tuollaista tapahtuisi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top