Valtio lupasi korvata korona kulut täysimääräisesti – Silti Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 15 miljoonaa tappiolle

Hallituksen lupaamat ”täydet” koronakorvaukset näyttäytyvät Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä jäävän osittain saamatta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin konsernin ja Taysin viime vuoden toimintaa ja tulosta värittää voimakkaasti koronan aiheuttama pitkäkestoinen poikkeustilanne.

Korona vaikutti konserniin ja Taysin toimintaan hyvin eri tavoilla. Taysin eli sairaanhoitopiirin tilikauden alijäämä ilman yhtiöitä oli 30 miljoonaa euroa. Koko konsernin tasolla tilikauden alijäämä oli 14,9 miljoonaa euroa, selviää sairaanhoitopiirin hallituksen tiistaina käsittelemästä viime vuoden toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä. Tästä alijäämästä loput (yli 10 miljoonaa ylittävän osin) johtuu alun perin alijäämäisestä talousarviosta.

Extrauutiset haastatteli PSHP:n talousjohtaja Pasi Virtasta aiheen tiimoilta. Virtaselta saadut kommentit eivät ole kovin maamme hallituksen toimia ylentäviä.

PSHP teki viime vuodelta noin 30 miljoonaa euroa alijäämäisen tilinpäätöksen. Alijäämä on täysin poikkeuksellinen PSHP:n historiassa.  Noin 10 miljoonaa euroa siitä johtuu siitä, ettei kaikkia koronatukia ole vielä valtiolta saatu, kertoo talousjohtaja Pasi virtanen.

Tays ja sairaanhoitopiirin konserniyhteisöt valmistautuivat keväällä erittäin nopealla aikataululla koronapotilaiden hoitoon kouluttamalla henkilökuntaa sekä varustamalla ja rakentamalla koronaosastoja. Samaan aikaan oli ajettava alas kiireetöntä hoitoa. Loppuvuotta kohden jonoja saatiin purettua ja hoitoon pääsy helpottui. Yli kuusi kuukautta hoitoon pääsyä odottaneiden määrä Taysissa olikin vuoden lopussa yliopistosairaaloiden pienin, kertoo PSHP tiedotteessaan.

Taysin lähetteiden ja leikkausten määrä väheni edellisvuoteen nähden seitsemän prosenttia, mikä aiheutti tuleville vuosille hoitovelkaa. Vastaavasti koronatestaus kasvatti Fimlabin laboratoriotoimintaa merkittävästi. Kaikkiaan korona aiheutti Taysille 30 miljoonan euron menetyksen, josta valtio korvasi 20 miljoonaa. Valtion on luvannut korvata täysimääräisesti koronasta aiheutuvat kulut, kuitenkin niin, että kuntien ja sairaanhoitopiirien saamia tukia tarkastellaan kokonaisuutena.

Valtio on ilmoittanut, että se maksaa täysimääräisesti koronan aiheuttamat vaikutukset sairaanhoitopiireille. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sai viime vuoden aikana noin 20 miljoonaa euroa, mutta saamatta on vielä noin 10 miljoonaa euroa. Loppusyksystä luvattiin, että seuraavan avustuserän hakukierros olisi keväällä, mutta ilmeisesti se siirtyy syksyyn. Koronasta aiheutuu yhä niin tulojen menetyksiä kuin lisämenoja, täsmentää Virtanen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäsenkuntien taloudellinen kuitenkin tilanne parani vuonna 2020 valtion koronasta aiheutuneiden tukitoimintojen vuoksi. Pirkanmaalla ei kuitenkaan monista muista sairaanhoitopiireistä poiketen pyydetty jäsenkuntia osallistumaan sairaanhoitopiirin talouden tasapainotukseen, vaan valtuusto päätti, että vuoden 2020 alijäämä katetaan suunnitelmakaudella maanmyyntituloilla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sairaaloiden maa-alueita tullaan myymään sijaintikunnille.

Vuoden 2020 aikana Taysin toimipisteissä

hoidettiin 226 831 eri potilasta
tuotettiin 987 350 avohoidon tapahtumaa ja 37 997 leikkaustoimenpidettä
käytettiin palvelujen tuottamiseen 913,2 miljoonaa euroa.

Artikkelia päivitetty 29.3.2021 21:12 Lisätty täsmennys tappion alijäämästä: ”Tästä 14,9 miljoonan tappiosta: Tästä alijäämästä loput johtuu alun perin alijäämäisestä talousarviosta.”

3 Comments

 1. OnneaVaan
  30.3.2021 09:55

  Valtio lupasi, valtio maksaa, valtio korvaa, valtio, valtio, valtio…

  Totuuden nimissä kaikkiin paikkoihin/teksteihin, joissa luvataan tai kerrotaan valtion maksavan tai korvaavan jotakin pitäisi valtio-sanan tilalle vaihtaa veronmaksaja. Ei ole mitään valtio-nimistä ”taikaseinää”, josta rahaa tulee/saa ilmaiseksi. Kaikki ”ilmaiseksi” jaettava raha otetaan veronmaksajilta.

  Veroaste työssä käyvällä ihmisellä on jo nyt todella kohtuuton. Yli puolet tuloista menee erilaisiin suoriin ja välillisiin veroihin sekä veron luontoisiin maksuihin. Nyt on luvattu erilaisia valtion maksamia korvauksia jo varmaan yhteensä useampi MILJARDI. Koko jaettu raha tulee veronmaksajien maksettavaksi.

  Vastaa
  1. OnneaVaan
   30.3.2021 11:14

   Jäi mainitsematta…

   TAYS:lla rahaa on mennyt maailman syleilyyn/hyvesignalointiin mm. Unisex WC -puuhailussa, jotka piti vaihtaa takaisin normisysteemiin: https://www.kansalainen.fi/asiakkailta-kipakkaa-palautetta-tays-muutti-sukupuolineutraalit-vessat-pikavauhtia-molemmille-sukupuolille-sopiviksi/

   Eli lienee turha ulista puuttuvista tukirahoista, kun omassa toiminnassa rahaa haaskataan täysin toissijaisiin asioihin.

   Vastaa
 2. juha II
  30.3.2021 14:39

  ”Estereiden sateet” ropsottelevat yksinomaan ulkomaille olivatpa ne kuinka rikkaita tahansa. ”köyhistä” (korruptuoituneita) puhumattakaan. Ruotsi antoi EU:lle 150 miljoonaa kruunua ruotsalaisten veronmaksajien rahaa. Siitä todellakin oli jotain apua, sillä Espanja siirtyi nelipäiväseen työviikkoon! Manjana!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top