Valtio rahoittaa Finnairia, jos Bryssel antaa luvan

Koronan-syömä Finnair on saamassa valtiolta keväällä jo myönnetyn lisäksi 400 miljoonan verran rahoitusjärjestelyä. Hybridilaina sisältyy eduskunnan keväällä myöntämään 700 miljoonan määrärahaan.

Lentoliikenne maailmalla ei ole toipunut koronan aiheuttamasta matkustajakadosta, mikä on iskenyt pahasti myös Finnairiin. Yhtiön kapasiteetista on käytössä vain noin kymmenen prosenttia, ja toiminta on kriisin aikana tappiollista. Euroopan Unionissa valtio-omisteisen yhtiön pääomittaminen on kuitenkin luvanvaraista, ja vihreää valoa täytyy ensin näkyä Brysselistä:

Suomen valtio ja Finnair ovat valmistelleet rahoitusjärjestelyä, jossa valtio myöntäisi Finnairille vakuudettoman, enintään 400 miljoonan euron hybridilainan. Lopullisen päätöksen mahdollisesta rahoitusjärjestelystä tekee valtioneuvoston yleisistunto, jolloin myös hybridilainan lopulliset ehdot vahvistetaan. Hybridilainan myöntäminen edellyttää EU-komission hyväksyntää.

Aiemmin EU on kieltänyt viime vuosikymmenellä Unkaria tukemasta valtiollista lentoyhtiötä Malevia sen likviditeettikriisissä, mistä aiheutui äkillinen konkurssi. Malevin sosialismin kaudelta perimät hyvät lentoyhteydet Lähi-Itään joutuivatkin sitten turkkilaisille. Koska Suomi noudattaa tunnollisesti oikeusvaltioperiaatteita, ja muita härpäkkeitä, voinemme odottaa Brysselin siunausta. -Onhan meiltä siellä parhaat pojat ja tytöt säätämässä.

 • Valtion mahdollinen rahoitusjärjestely on kooltaan enintään 400 miljoonaa euroa.
 • Summa on käyttämättä eduskunnan keväällä myöntämästä 700 miljoonan euron määrärahasta.
 • ”Rahoitus myönnettäisiin yhtiön omaa pääomaa kirjanpidollisesti vahvistavana hybridilainana.” Laina on vakuudeton.
 • Järjestelyä varten ei haeta uusia varoja valtion budjetista.
 • Viime keväänä valtio tuki Finnairia osallistumalla omistuksensa suhteessa yhtiön järjestämään osakeantiin sekä myöntämällä 90 prosentin takauksen yhtiön ottamalle työeläkelainalle.
 • Tuleva rahoitusjärjestely edellyttää Euroopan komission kilpailuviranomaisen hyväksyntää Euroopan unionin valtiontukisäätelyn mukaisesti.
 • Finnair voisi nostaa lainaa, jos sen kassavarat tai oma pääoma laskisivat lainaehdoissa määriteltävien raja-arvojen alapuolelle.

Suomen maantieteellinen asema erillään Keski-Euroopasta korostaa toimivien lentoyhteyksien tärkeyttä, ja on perustelu kansallisen lentoyhtiön ylläpitämiselle. Helsinki-Vantaan sijainti tarjoaa etuja Euroopan ja Kauko-Idän välisen matkustajaliikenteen solmukohtana, ja Finnair kuten myös Finnavia ovat sijoittaneet paljon tämän edun hyödyntämiseen. Korona seurauksineen on kuitenkin aiheuttanut lentoliikenteen laman, jonka yli on päästävä jotta tehtyjä investointeja ja rakennettua infraa voidaan hyödyntää.

”Valtio on sitoutunut toimimaan vastuullisena ankkuriomistajana Finnairissa. Suomen maantieteellinen sijainti on haasteellinen ja siten emme tule toimeen ilman toimivia lentoyhteyksiä. Lentoliikenteen merkitys Suomelle on suuri elinkeinoelämästä vapaa-aikaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Finnairin tarjoamat kattavat yhteydet ovat tärkeitä maakuntien ja alueiden elinvoimalle, matkailulle sekä vientiteollisuudelle”, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen toteaa Valtioneuvoston tämänpäiväisessä tiedotteessa.

Sitten Tuppurainen latelee tavanmukaiset sanonnat vastuullisista päästövähennyksistä, mutta ne tuskin lukijaa kiinnostavat? Finnairin pitäisi maaliskuussa (?!) julkaisemansa vastuullisuusohjelman mukaan olla hiilineutraali vuonna 2045, -sikäli kun silloin vielä lennetään. Toivottavasti lennetään, -ja suomalais-omisteisin siivin.

”Finnair valmistautuu vuoteen 2021 ja sen jälkeiseen uudelleenrakennuksen aikaan varmistamalla, että se selviytyy yli koronakauden huolimatta siitä, mikä sen laatimista tulevaisuuden skenaarioista toteutuu. Lähdimme koronakauteen tilanteesta, jossa taseemme sekä kassavaramme olivat vahvat. Nyt haluamme varmistaa, että selviydymme yli poikkeusjakson ja että pystymme toteuttamaan Euroopan ja Aasian yhdistävää strategiaamme myös jatkossa sekä kehittämään Finnairia modernina laatulentoyhtiönä”, korostaa Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

4 Comments

 1. Puolueeton
  16.12.2020 14:28

  Tuskin korona on pääsyy Finnairin tappioihin, ilmastonmuutos lienee pahempi, mutta sitä ei voi kertoa. Korona on vain parempi syy mediassa Finnairin ja muunkin teollisuuden tappioihin kuin ilmastonmuutos, koska media ja politiikka tukevat fossiilisten poltosta johtuvaa ilmastonmuutosta.

  Ilmaston lämpeneminen yhdellä asteella lienee totta ja johtuu ihmisen muista luontoa tuhoavista toimista kuin fossiilisen enegian käytöstä. Tosin ilman fossiilisen energia käyttöä valtava luonnon tuhoamien ei voisi olla käynnissä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.12.2020 16:31

   Matkustajaliikenteen pysäyttivät maahantulorajoitukset, jotka keväällä ja nyt uudelleen syksyllä koskevat kaikkia muita, paitsi turvapaikanhakijoita, -siis porukkaa jonka hakemukset ovat 90%:sesti aiheettomia. Liikenne ja turismista riippuvaiset alat ovat suurissa vaikeuksissa.

   Vastaa
 2. Rakenteellista korruptiota
  17.12.2020 12:20

  Kuinka moni tietää mistä ”tappiot” muodostuvat?

  Kun Finnairilla oli omat koneet niin niiden lennättely oli 0-tasolla jos makustajapaikoista 7% oli täytetty. Siis pelkästään matkustajista. Silloin koneen tuntihinta, henklökunnan palkat ja polttoaineet oli maksettu. Silti Finnair teki joka vuosi hirvittävät tappiot.

  Nykyisin kun koneet myytiin rahoituslikkeelle ja vuokrattiin sieltä takaisin, niin kustannukset kuukautta kohden ovat vieläkin pienemmät. jolloin liikevaihtoa pitää olla vieläkin vähemmän.

  Mistä nämä tappiot sitten tulevat? No, tappiot Finnairinkin tapauksessa muodostuvat siitä että kun ostetaan joku kone ”sen lasketaan tuottavan 30 miljoonaa vuodessa”. Mutta jos se tuottaakin vain 10 miljoojaa niin olemma saaneet juuri 20 miljoonaa tappiota. Jonka valtiot kompensoivat.

  Tätä samaa matematiikkaa käytetään muissakin maissa. Ja siksi lentoliikenne kautta koko maailman tekee aina tappiota, koska maiden verovaroja tuhlataan näiden tappioiden kompensointiin. Se on puhdasta voittoa tekemättä mitään. Ja sama tilanne on laivarahdissa.

  Moniko muuten tietää että halpalentoyhtiöille joudutaan maksamaan että ne lentävät tietyille kentille? Siksi esim. Lappeenrannan kenttä oli käyttämättä kun Lappeenrannan kaupuni ei suostunut maksamaan kenellekkään että sinne lennettäisiin. Ja siksi esim. Ryan Air vähensi lentoja Suomesta sekä kohteita euroopasta. Suomalaisten keupunkien olisi pitänyt maksaa enemmän. Juu juu, kuulen nyt jo ”Entäs ne lantokenttämaksut ja lennonjohtomaksut”. Voin kertoa että lentoyhtiöille maksetaan kolme kertaa enemmän per istuinpaikka kuin ne maksavat näitä em. maksuja.

  Lentobusiness on täysin korruptoitunut rahtiliikenteen ala.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.12.2020 14:34

   Kaikki valtiot tukevat lentoyhtiöitään, mutta joskus sitä ei EU salli. Silloin on kysymys jostakin operaatiosta. Ollaanko Finskiin tekemässänkriisiä, jotta se voidaan lyödä lihoiksi? -Suomalaisen mega-byrokratian ruokkimiseksi.

   Lentoliikenteessä on muutakin kummallisuutta: Miksi Skopje-Turku -linja on tärkeämpi kuin suomalaisten terveys?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top