Valtioneuvosto tiedotti koronasta, mukana ministerit Kiuru ja Harakka

Tilaisuudessa kuultiin aluksi tilanteista raja-asemilla, ja sen jälkeen käsitelttiin uusia määräyksiä.

Virukset tulevat tällä hetkellä Suomeen ulkomailta. Lauantaina on tullut riskimaasta Romaniasta yksi lento Helsinki-Vantaalle, jonka matkustajista testattiin 2/3-osaa. Turkuun perjantaina Skopjesta saapuneen koneen kaikki matkustajat on testattu, kertoi Turusta Riitta Liuksa. Hänen mukaansa positiivisia löytyi 24 henkilöä. Seuraava lento Skopjesta tulee huomenna, ja sen suhteen aiotaan menetellä samoin.

Mika Salminen THL:stä kertoi suomalaisten matkustaneen myös niissä maissa, joissa tartuntojen mahdollisuus on korkealla, joihin matkustamista ei suositella. Suomen tilanne ei ole katastrofaalinen, kertoi Salminen.

Ministerit Krista Kiuru ja Timo Harakka kertoivat tämän hetken tilanteista. Kiuru kertoi Turun tulosten tulleen tietoon, mutta Vantaan tietoja odotellaan. Kesän aikana koronatilanne on ollut helppo, mutta tartunnat ovat kasvussa. Kiurun mukaan tulevaan tilanteeseen on reagoitava viivytyksettä. Nyt testattuja lentolinjoja pidetään riskeinä.

Yli 50% tartunnoista on peräisin matkoista, ja kotimaisilla tartunnoilla saattaa myös olla ulkomainen alkuperä, kertoi Kiuru. ”Olemme keskustelleet riskimaista tulevien uhkien estämisestä.” Riskimaista tulevien lentojen estäminen on mainittu keskustelussa. Transit-matkustajien lähtömaista pyritään olemaan selvillä. Asiassa toimitaan tartuntatautilain mukaan.

Päätöksiä on tarkoitus tehdä torstaina. Maahantulokriteereissä on ollut väljyyttä, joten riskimaista on matkustettu. Pakkotestaus on yksi mahdollisuus, ja aluehallintovirasto voi määrätä asiassa. Tartuntatautiviranomaiset voivat nyt määrätä karanteenin kaikille riskimaista saapuville. Asiasta on päätetty tänään iltapäivällä.

Lentoyhtiöt tulevat kertomaan matkustajille pakkokaranteenin mahdollisuudesta. Tartuntatautilaki tuntee terveyssuojelurikkomuksen, josta voidaan tuomita vankeutta, kertoi ministeri Kiuru. ”Uhka tulee rajojen yli meille, jos emme ota tiukempaa otetta.”

Romanian-lennolla lauantaina tulleiden 63:n testatun tulokset ovat negatiivisia, kertoi ministeri. Hän sai tiedon tilaisuuden aikana.

Liikenneministeri Timo Harakka kertoi maahantulon rajoittamisesta, että voidaan käyttää ilmailulain pykäliä, jotka sallivat maahantulon rajoittamisen. Maaliskuussa kansainvälinen lentoliikenne keskitettiin em. lain mukaisesti kahdelle lentoasemalle. Riskimaina pidetyille valtioille voidaan kertoa, että niistä tulevat joutuvat testattaviksi tai karanteeniin.

Median osuudessa kysyttiin Turun Sanomien väitteestä, että Turkuun saapuneen lennon tartunnoista kertomista viivytettiin. Mika Salmisen vastauksen mukaan näin ei tehty, mutta odoteltiin Vantaan testituloksia kerrottavaksi samaan aikaan.

Kysymykseen pakkotesteistä ministeri Kiuru vastasi, että ne voivat tulla kysymykseen myös muussa kuin lentoliikenteessä. Mika Salminen vastasi kysymykseen rikkomuksen seurauksista sakko-mahdollisuuden. Lopuksi ministeri Kiuru totesi uusien tartuntojen määrän Suomessa olevan vielä alhainen. Omaehtoiset karanteenit eivät ole aina toimineet, ja taudin pysäyttämiksi toimenpiteitä on päätetty tiukentaa. Riskimaihin matkustamista koskevien suositusten rikkominen on ollut matkustajan oma valinta, eikä sen anneta vaarantaa tautiturvallisuutta.

2 Comments

 1. ike
  11.8.2020 13:27

  ”Riskimaihin matkustamista koskevien suositusten rikkominen on ollut matkustajan oma valinta, eikä sen anneta vaarantaa tautiturvallisuutta”. Ehkä. Polttoaineverotuksen nosto ei kuitenkaan ollut minun oma valintani silti se tehtiin eikä loppua näy. En silti siirry yleisiin. Ilmeisesti hallituksellamme on jonkinlaisia siteitä mafiaan (euron pelastuspaketista päätellen. Huom. sillä ei ole mitääm tekemistä koronan kanssa).

  Vastaa
 2. Voiko koronatestiin luottaa? ulkomailla ei voi
  12.8.2020 16:45

  -USA:ssa kokeiltu lähettää koskemattomia testejä labraan ja tulos oli POSITIIVINEN!
  -USA:ssa tutkituissa testeissä oli korona-valmiina ja tartunta syntyi vasta testissä
  -USA:ssa testiin kutsuttuja kääntynyt jonosta pois, mutta testiä tekemättä saivat kotiin ilmoituksen POSITIIVINEN!
  -Flunssarokotteen ottanut saa helposti/aina tuloksen POSITIIVINEN?
  -Tilastojen mukaan kaikki koronaan kuolleeksi merkityt olivat ottaneet influenssa-rokotuksen?
  -Vauva kuoli kun testissä nenä repesi?
  -Kiinassa 2 lasta kuoli koululiikunnassa maskin aiheuttamaan hapen puutteeseen?
  LUOTTAMUSPULA OLI JO TEHOKKAAN JA HALVAN HCQ YLEISLÄÄKKEEN SALAILULLA AIHEELLINEN
  https://ise.media/video/investigation-c0vld-positive-results-for-people-who-were-never-given-tests-18.html

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top