Valtiovarainministeriön tuoreimman ennusteen mukaan taluskasvu hidastuu kevään ennusteesta

Valtiovarainministeriön tiedotteessa ennustetaan talouskasvun jäävän lähivuosina totuttua maltillisemmaksi. Ulkomaankaupan osalta näkymät vientimarkkinoilla heikentyvät, ja kasvu on hidastumaan päin myös maailmantalouden osalta.

Valtiovarainministeriö pudotti tuoreimmassa ennusteessaan Suomen talouskasvun huhtikuun 1,7 prosentista 1,6 prosenttiin kuluvalle vuodelle, ja vuoden 2020 ennusteen 1,4 prosentista 1,2 prosenttiin.

Yksityisen sektorin investointien arvioidaan kääntyvän laskuun kuluvan vuoden aikana julkisten investointien jatkaessa kasvuaan. Talouskasvun hidastumisen ennustetaan heikentävän ajan kanssa työssä käyvien määrän kasvua. USA:n ja Kiinan välinen kauppasota on yhtenä tekijänä hidastamassa maailmantalouden kasvua.

Onko tähän kauppasotaan tulossa nopeaa ratkaisua, joka kohentaisi maailmantaloutta ja onnistuuko Rinteen hallitus toteuttamaan tehdyt suunnitelmat työllisyyden parantamiseksi ovat auki olevia kysymyksiä? Maailmantalouteen ja sitä kautta Suomen talouteen vaikuttaa moni muukin epävarmuustekijä.

Ruotsin asuntokupla saattaa olla puhkeamassa ja siitä voi olla arvaamattomia seurauksia myös Suomen talouteen. Myös mahdollisilla polttoaineen hinnankorotuksilla voi olla arvaamattomia seurauksia suomalaisen työn ja tuottavuuden osalta, koska mm. kuljetus- ja logistiikka-alalle tämä voisi olla monelle yrittäjälle liian kohtuuton kuluerä.

Seuraavaa ennuste valtiovarainministeriöltä varmaan antaa osviittaa Suomen tulevasta suunnasta; joudutaanko lukuja taas tarkastamaan alaspäin? Onko Suomen talous menossa kohti taantumaa?

Valtiovarainministeriö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top