Vanhusten asuntoihin tekosyyllä tunkeutuvat rosvot taas liikkeellä, tapaus Karjaalta

Poliisi kertoi tänään yksin asuvaan vanhukseen kohdistuneesta rikoksesta, joka tekotavaltaan on valitettavan tyypillinen, -ja valitettavan yleinen. Poliisin tiedotteesta:

Karjaan keskustassa asuvan naisen luokse tuli (tiistaina) 26.2. kello 11 aikaan nainen, joka oli halunnut esitellä tuotteita. Asunnossa asuva nainen ei halunnut päästää tuntematonta naista asuntoonsa, mutta tämä onnistui kuitenkin pääsemään sisälle. Sisällä asunnossa nainen sai peitettyä asianomistajan näkyvyyden niin, että joku toinen pääsi anastamaan huomattavan summan käteistä rahaa. Nainen oli tämän jälkeen poistunut asunnosta ilman, että asianomistaja näki toista epäiltyä.

Poliisin tietoon on tullut, että nainen on yrittänyt päästä myös toiseen asuntoon samassa kerrostalossa. Asukkaat ovat kuitenkin onnistuneet estämään naista pääsemästä asuntoon. Lisäksi naisesta on myös muita samanlaisia havaintoja Karjaan keskustassa. – Haluamme muistuttaa, että tuntemattomia ei pidä päästää asuntoon. Jos joku onnistuu pääsemään sisälle, niin mahdollisista rikoksista pitää ilmoittaa hätänumeroon mahdollisimman pian, kertoo rikoskomisario Mats Sjöholm.

Tapahtuneen kuvaus on mitä tyypillisin, ja toistunut lukemattomia kertoja:

 • Rikollinen, jolla saattaa olla apulainen mukanaan, pyrkii jollakin verukkeella rakennukseen tai asuntoon.
 • Hänellä saattaa olla etukäteistieto, että sopivia uhreja asuu kohteessa, ja jopa tiedot yksittäisistä asunnoista. Näitä kohdetietoja keräävät toiset rikolliset, esiintyen kaupustelijoina tms..
 • Rikollinen viivyttää oleskeluaan, ja yrittää saada rikosuhrin toiseen huoneeseen, esm. hakemaan hänelle lasin vettä. Tällöin on tilaisuus näpistelyyn.
 • Karjaan tapauksessa rikollinen hämäsi uhriaan, niin että toinen henkilö saattoi toimia asunnossa.
 • Tämäntyyppiset rikolliset yleensä toimivat niin, ettei rikos paljastu ennenkuin he poistuvat rakennuksesta. Sen jälkeen asialla ei ole heille merkitystä.
 • Tämä rikoslaji ei ole kokonaan tuontitavaraa, vaan sen harrastajia on aina ollut jonkin verran. Aikaisempina vuosikymmeninä oli yleistä, että epäilyttävien kulkijoiden tullessa pihapiiriin tai kerrostalon rappuun, kuka tahansa asukas saattoi kysyä näiltä asiaa, -ja vihaiseen sävyyn sittenkin. Nykyinen tapakasvatus ja suvaitsevaisempi ilmapiiri ovat lähes poistaneet po. tuntemattomille äksyilyn. Vanhukset ovat aiempaa huonommassa turvassa.

Rikostyypit, jotka vaativat nopeaa näppäryyttä ja pikkuoveluutta, ovat yleistymässä. Lajiin kuuluu mm. varkaudet myymälöiden tiskeiltä, kun avustaja kiinnittää myyjän huomion muuhun, taskuvarkaudet jotka alkavat kartan esittelyllä ja olemattoman osoitteen kyselyllä, korujen pakkomyynti-yritykset joissa anastetaan uhrin oma kaulanauha tms., ja autojen pysäyttämiset joissa pyritään kerjäämiseen ja pakkomyymiseen. Tekijät ovat usein ”eu-siirtolaisia”, joita ennen nimitettiin kursailematta kiertolaisiksi.

Suomessa esiintyvässä rikollisuudessa on tapahtunut kehitystä huonompaan suuntaan Schengenin-sopimuksen jälkeisenä aikana, ja jo Neuvostoliiton hajoamista seurannut Venäjän rajojen avautuminen ulospäin, so. että sieltä pääsi pois, aiheutti seurauksia suomalaisessa rikollisscenessä. Suomen ulkopuolisen maailman kovemmat tavat alkoivat ilmaantua meille yksi kerrallaan.

Venäläinen ammattirikollisuus käytti välittömästi ”glasnostin” ja kommunismin romahtamisen jälkeistä liikkumisen vapautta, ja ulotti bizneksensä mm. Suomeen ja Itä-Eurooppaan. Suomessa alkoi liikkumaan tyyppejä, joiden väkivaltaisuus ja myös ammattimaisuus olivat shokki paikallisille konnille. Jo tässä vaiheessa väkivallankäyttöön tuli osittain uudet normit, mutta impulsiivisen aggressiiviset poikkipuolisesta sanasta tappoon asti yltyvät rikolliset Suomi sai vasta vapaan liikkuvuuden tullessa läntistä reittiä.

Tutkijoiden mukaan Suomeen ulkopuolelta tulleiden ryhmien normia korkeampi rikollisuus johtuu ikärakenteesta (=ainoastaan rikoksenteko-iässä olevia miehiä), ei kulttuuritaustasta tai etniteetistä. Kuitenkin ryöhkeämpi ja väkivaltaisempi rikolliskulttuuri vallitsee usein heidän lähtömaissaankin, joissa pitäisi olla normaali ikärakenne. Paremman normiston puutteessa voimme käyttää ihmisryhmän rikollisuus-ennusteen apuna Ulkoministeriön virallisia matkustussuosituksia vieraisiin maihin: Jos valtion kohdalla on merkitä ”matkustamista vältettävä”, neuvoa voinee muun tiedon puuttuessa soveltaa myös kanssakäymiseen kyseisen valtion asukkaisiin tai sieltä Suomeen tulleisiin. Toki muistutamme: Älkää yleistäkö, vaikka UM yleistää jopa kokonaisten valtioiden kohdalla.

Karjaan tapauksesta poliisi on antanut epäillyn tuntomerkkejä:

Tekoa tutkitaan törkeänä varkautena. Poliisi pyytää havaintoja naisesta, tekijäkumppanista sekä mahdollisesta ajoneuvosta. Havainnot voi virka-aikana ilmoittaa puhelinnumeroon 0295 436 011. Virka-ajan ulkopuolella pyydetään ilmoittamaan sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi.

Reaaliaikaiset havainnot tulee ilmoittaa hätänumeroon 112.

Epäillyn naisen tuntomerkit:

 • Pyöreähkö.
 • Noin 170 cm pituinen.
 • Noin 40–50-vuotias.
 • Tummat, mahdollisesti olkapäille ulottuvat, hiukset.
 • Musta takki ja mustat housut.
 • Puhui suomea murtaen. On käyttänyt mm. lehdenjakaja- ja huolto-sanoja pyrkiessään sisälle kiinteistöihin ja asuntoihin.

Onnistumisen edellytykset Karjaalla tapahtuneen rikoksen selvittämiseen ovat heikot. Tekijät voivat olla jo jopa ulkomailla. Omassa kodissa tapahtunut rikos on vanhalle ihmiselle hyvin raskas kokemus, ja voi vaikuttaa jopa hänen terveydentilaansa. Näiden surullisten tapausten estämiseksi suosittelemme vanhan naapurikontrollin palauttamista: Jos esm. näette naapurinmummon oven välissä sisäänpyrkimässä, -ja oven sulkemista estämässä, väkeä joka ei selvästikään ole hänen sukulaisiaan, voitte samantien kysyä: ”Miten voin auttaa?” Kun ovella-seisoskelijat nyt kiinnittävät huomiota teihin, katsokaa heitä niin että he varmasti ymmärtävät teidän panevan mieleen heidän tuntomerkkejään. Tämä todennäköisesti riittääkin, rikos jää tapahtumatta.

Olemme vastuussa toisistamme, erityisesti avuttomista ja turvattomista.

1 Comment

 1. Pekka Kemppainen
  28.2.2019 19:23

  28.02.2019 klo 13.34
  Lounais-Suomi
  Keskiviikkona 27.2.2019 kello 18.00 – 19.00 välisenä aikana, on Oripään alueella liikkunut kurainen farmarimallinen henkilöauto, jonka kyydissä on ollut kolme naista. Naiset olivat tunkeutuneet ainakin kolmeen vanhusten asuntoonTuruntiellä, pyytäen rahaa vanhuksilta. Naiset olivat esiintyneet vanhuksille kotisairaanhoitajina. Paikalle sattunut kotisairaanhoitaja oli ajanut naiset alueelta pois. Poliisin tiedossa ei toistaiseksi ole, että naiset olisivat anastaneet asunnoista mitään.
  Sama seurue oli mennyt tämän jälkeen Korvenkulmantiellä olevan asunnon pihalle ja kaksi naisista olivat kaupitelleet tavaroita asunnon iäkkäälle vanhukselle. Toinen naisista oli tunkeutunut asuntoon sisälle, jolloin asunnon asukas oli sanonut soittavansa poliisille. Tämän jälkeen naiset olivat poistuneet asunnosta eivätkä anastaneet asunnosta mitään.
  Vanhusten mukaan naiset puhuivat sujuvaa suomea.
  Kaikki naisiin tai autoon liittyvät luotettavat havainnot pyydetään ilmoittamaan poliisille. Alueen asukkaita kehotetaan olemaan avaamatta tuntemattomille ovea ja ilmoittamaan poliisille, mikäli yllä kuvatut henkilöt käyvät pyrkimässä asuntoon.
  Havannoista voi ilmoittaa puhelimitse Loimaan poliisiaseman päivystyksen numeroon 0295446652 (maanantai ja torstai) tai 0295444933.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top