Varhaiskasvatuksen työntekijöiden koronasuojelu retuperällä, JHL vaatii välittömiä toimenpiteitä

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on huolestunut päivähoidon yksiköiden keskittämisen työntekijöille aiheuttamasta koronatartunta-riskin kasvusta. Liitto huomauttaa myös suojavälineiden puutteesta useissa toimipisteissä.

JHL vaatii työsuojeluviranomaisia ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta THL:ää ottamaan kantaa tilanteeseen, jota liitto pitää työsuojelullisena riskinä koronaepidemian oloissa. JHL kiinnittää huomion erityisesti päiväkotiryhmien suurentamiseen, mitä monissa kunnissa suunnitellaan säästösyistä, ja joissakin kunnissa on jo toteutettu. JHL:n tiedotteesta:

Olemme saaneet kuulla jäseniltämme, että joissakin kunnissa joko harkitaan tai on jo ryhdytty toimiin päivähoidon yksiköiden toiminnan keskittämiseksi yhteen suurempaan yksikköön. Näkemyksemme mukaan tämä luo valtavan määrän uusia lähikontakteja ja siten mahdollisuuksia tartuttaa koronavirus niin hoidossa oleville lapsille kuin heitä hoitavalle henkilökunnalle.

Tartuntaketjut, jotka suurissa ryhmissä voivat välittyä lapselta toiselle, jatkavat helposti leviämistään lasten kodeissa. Kun hoitoryhmissä olevien lasten vanhemmista on nyt suurin osa yhteiskunnallisesti kriittisissä tehtävissä, heidän sairastumisriskiään ei tule lisätä. Heidän, ja varhaiskasvatuksen työntekijöiden laajempi sairastuminen olisi yhteiskunnalle katastrofaalista.

Liitto on myös saanut jäsenistöltään tietoja, ettei läheskään kaikissa varhaiskasvatuksen toimiaikoissa ole riittävästi suojavälineitä, -maskeja, yms. Kun työssä lasten kanssa on vaikeaa välttää lähikontakteja, ja sekä lapset että työntekijät saattavat helposti altistua pisaratartunnoille, välineiden puute lisää riskejä, kertoo JHL:n kirje.

JHL kyseenalaistaa taloudellisilla syillä perustellut päivähoitoyksikköjen keskittämisen nykyisen koronapandemian oloissa

”Vaadimme työsuojeluhallinnolta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta selkeää linjausta päivähoidon yksiköiden toiminnan keskittämisestä. Haluamme kuulla näkemyksenne siitä, onko tällainen taloudellisista syistä johtuva keskittäminen turvallista ja järkevää nykytilanteessa, jossa yhteiskunnassa on asetettu rajuja rajoitteita kansalaisten perusoikeuksiin koronaepidemian hidastamiseksi”, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. ”JHL ry vaatii, että asialle tehdään viranomaisten toimesta jotain välittömästi.”

2 Comments

 1. Maan parasta ajatteleva
  31.3.2020 19:14

  Kyvytön hallitus. Tarvittaisiin presidentin nyrkki.
  Käytännössä siis tarvittaisiin riittävän älykäs ja kokenut työryhmä suunnittelemaan, miten virustartunnoilta vältytään siihen saakka, kun on keksitty tehokas turvallinen rokote. Ei ole helppo tehtävä. Tässäkin kirjoituksessa on yksi vaaran aiheuttaja ja luultavasti tulee kalliimmaksikin kansalle kuin tehokas tartuntojen välttäminen.

  Vastaa
 2. Jaaha
  1.4.2020 11:45

  Päiväkodit kiinni, niin vältyttäisiin pahemmalta. Turha kuvitella, että terveenä pysyvä lapsi kotona sitoo enemmän resursseja kuin koko lapsiperheen ja hoitajiston myöhemmin tarvittavat karanteenit. JHL tässä myös katsoo vain työntekijöidensä työoloja, eikä välitä lasten ja niiden vanhempien sekä koko yhteikunnan edusta, joka vaatisi päiväkotien välittömän sulkemisen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top