Varissuo Aamu-TV:ssä: Onnea ja harmoniaa, tai sitten ei

Tänään perjantaina Yle:n Aamu-TV lähestyi suomalaisen lähiöasumisen onnea ja myös ongelmia. Lähiöarjesta pääsivät kertomaan Helsingin Myllypuron ja Turun Varissuon asukasaktiivit, ja asiantuntija. Varissuota on esitellyt myös Turun Sanomat. Miten maahanmuuttajat ovat kotoutuneet, voiko kantasuomalaisten poismuutto-virta kääntyä takaisin, ja kuinka jalkautettu lähipoliisi on maahanmuuttaja-nuoren paras juttukaveri, -näitä seikkoja median haaviin tarttui lähiöistä.

Haastateltu helsinkiläinen asukasaktiivi kertoi Aamu-TV:ssä, kuinka media teki hänen asuinlähiöstään todellista pahamaineisemman, mutta ennakkoluulot ovat väistymässä ja huono maine karisee pois. Niinpä katsoimme, miten media on Turussa käsitellyt Varissuota. Onko huonoa mainetta sälytetty lähiölle aiheetta.

Turun Sanomat kirjoitti:

Turun Varissuolla lähipoliisina viimeiset puolitoista vuotta toiminut vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen on tuttu mies alueensa maahanmuuttajanuorille. Varissuon nuorisotalolle maanantai-iltana kokoontuneet nuoret eivät näe punaista, kun vanhempi konstaapeli Jauhiainen astuu sisään. Hän sulautuu nuorten joukkoon hyvin luontevasti.  – En ole koskaan joutunut ongelmiin poliisin kanssa. Aluepoliisin kanssa on helppo jutella, H.S. Al-K toteaa. (Turun Sanomille)

Auvoinen kuva lähiöstä, jossa nuoriso ei jengiydy, vaan juttelee rattoisasti korttelipoliisin kanssa, viihtyen nuorisotalon monietnisessä ympäristössä,  hieman rapautuu kun tarkastelee silloisen nuoren urakehitystä Varsinais-Suomen käräjäoikeuden dokumenteista.

H.S.Al-K tuomittiin käräjäoikeudessa 22.11.2019 seuraavista teoista:

 1. Pahoinpitely 11.05.2018
 2. Petos 25.05.2018
 3. Ryöstö 11.08.2018
 4. Laiton uhkaus 11.08.2018
 5. Pahoinpitelyn yritys 13.10.2018
 6. Laiton uhkaus 13.10.2018
 7. Haitanteko virkamiehelle 16.11.2018
 8. Toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen
  hallussapito 16.11.2018
 9. Rattijuopumus 23.12.2018
 10. Huumausainerikos 23.12.2018
 11. Kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta 23.12.2019
 12. Huumausaineen käyttörikos 23.12.2018
 13. Vahingonteko 02.01.2019

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Aluesyyttäjä Heli Haapalehto kuvaili 11.08.2018 tehtyä rikosta seuraavasti:

(Syytetty) on käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa pakottanut
entisen avopuolisonsa N:n luopumaan taloudellisesta edusta,
johon rikoksentekijällä ei ole laillista oikeutta. (Syytetty) on sitonut
N:n jalat yhteen, jonka jälkeen on sanallisesti vaatimalla ja
kuristamalla N:ta kaulasta sekä lyömällä häntä kasvoihin
avokämmenellä useita kertoja pakottanut tämän antamaan henkilötietonsa pikavipin ottamiseen ja (syytetty) on näillä N:n henkilötiedoilla ottanut (pikapankki) Oy:ltä 1.240,00 euron lainan, jonka on ohjannut maksettavaksi omalle tililleen..

H.Al-K oli samassa  yhteydessä uhannut N:n ja tämän läheisten henkeä, ja anastanut N:n asunnon avaimen. Myös muilla asianomistajilla oli syytekirjelmän mukaan vastaavanlaisia kokemuksia.

Käräjäoikeudessa annetut tuomiot kertovat elämäntavasta, jossa väkivaltaiseen yhteenottoon johtavat kahnaukset toistuvat, ja huomattaviakin rahasummia on päätynyt oikeudettomasti tuomitulle hänen lähipiiriinsä kuuluneilta henkilöiltä. Tämä kaikki on kuitenkin yksilön tragediaa, ja huonoa elämäntilannetta. Yleistä merkitystä on sillä, miten Turun Sanomien ja Yle:n jakama todellisuuskuva poikkeaa lähiöiden arkielämästä ja reaalimaailmasta.

Mediaa ja toimittajakuntaa on kritisoitu utopioiden elättelystä uutisoinneissa maahanmuuttajista, kotoutumisesta ja Suomessa kasvaneen maahanmuuttajataustaisen sukupolven elämäntilanteista

Se tulevaisuus, jota TS:n vuosina 2008-2009 jakamat uutiset ennakoivat , se on jäänyt mitä ilmeisimmin toteutumatta.

Yksi häviäjä tässä mediapelissä on suomalaisen yleisön luottamus tiedonvälitykseen: Sen on kerrottu miltei romahtaneen lyhyessä ajassa, ja uutisointi maahanmuutosta lienee ollut yksi epäluottamusta luova tekijä. H.S.Al-K ei ole ainoa mediassa menestystarinana ja onnistuneena kotoutujana esiinnostettu hahmo, jolta sitten paljastuu kaikkea vähemmän mairittelevaa.

Esimerkkihenkilömme rikoshistoria antaa myös näköalaa varissuolaisten nuorten, kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien, arkiympäristöön: Pahoinpitely-tilanteet eivät ilmeisesti ole poikkeuksellisia, ja rahaa yms. otetaan toisilta kiristämällä. Toki voi olla, että H.S.Al-K edustaa pientä vähimmistöä ikäluokkansa joukossa, ja useimmat elävät normaalia tasaisentylsää arkea Varissuollakin.

Turun Sanomat nosti kuitenkin hänet esimerkiksi, jonka kautta lähiönuorten maailmaa avautuu. Me teimme siis työtä käskettyä.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top