Vasemmisto esittää toimenpiteitä ylivelkaantumisen torjumiseksi

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on tänään jättänyt eduskunnan käsiteltäväksi ylivelkaantumista ja ulosoton inhimillistämistä koskevan toimenpidealoitteen, ja aihe tulee esille myös hallituksen puoliväliriihessä.

Ylivelkaantumisen kasvu on ollut huolestuttava trendi jo ennen koronaakin, ja Vasemmisto ehdottaa keinoja sen kääntämiseksi laskuun. Hallituksen kehysriihessä onkin tilaisuus sopia laaja-alaisesta toimenpideohjelmasta ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi, jollaista Vasemmisto ehdottaakin. Tärkein ehdotus on ulosoton muuttaminen inhimilliseksi ja työhön kannustavaksi.

– Nyt on aika vapauttaa tuhannet suomalaiset velkavankeudesta. Hallituksen on nyt uudistettava ulosottojärjestelmäämme siten, että suojaosa kannustaa työntekoon ja että maksuosuuksissa huomioidaan paremmin ihmisten maksukyky, ylivelkaantuneiden asiaa paljon esillä pitänyt vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski sanoo.

Extrauutiset kysyi Vasemmiston eduskuntaryhmästä, Jari Myllykoskelta, pari lisäkysymystä:

1. Ulosoton suojaosasta, joka jää velalliselle ulosoton jälkeen, on olemassa tietty normi. Se on kuitenkin pienempi, kuin arvioverotuksen lähtökohtana oleva verotettavan tulo, joka on arvioitu sen mukaan, että jos Suomessa pysyy hengissä, on ansainnut vähintään sen verran. (Arvioverotusta käytetään, jos verottaja ei ole saanut verotettavalta uskottavaa ilmoitusta tuloistaan.) Voiko nämä kaksi laskentanormia harmonisoida, kun verottajakin ilmeisesti tietää kuinka paljon pitää ansaita ettei kuole nälkään? Edustaja Myllykoski vastasi kysymykseen, että  em. harmonisointiin liittyvää asiaa tulee selvittää.

2. Joissain maissa on käytössä ns. velallisen henkilökohtainen konkurssi, jonka jälkeen henkilövelallinen on ”puhdas”, eli puhdistettu omaisuudestaan ja voi aloittaa puhtaalta pöydältä uudelleen. Suomessa ei (vielä) ole tätä mahdollisuutta, ja useat konkurssin kokeneet ovat joutuneet ”roikkumaan löysässä hirressä” jopa vuosikymmeniä ilman että heidän ammatti- ja yrittäjäosaamisestaan on ollut hyötyä kansakunnalle. Voiko tämän työkalun ottaa käyttöön Suomessa, mielellään pian? ”Olemme keskustelleet, eikä meillä ole siihen suoraa kielteistä kantaa. Mutta tässä yhteydessä siihen ei ole otettu kantaa. Eduskunnassa on asiasta jo keskusteltu useaan kertaan”, vastasi edustaja Myllykoski Extralle.

Vasemmistossa nähdään velkaantuminen myös työllistymisen esteenä: ”Ylivelkaantuminen myös estää työikäisiä työllistymästä, mikä tekee ylivelkaantumisen ehkäisystä vaikuttavaa työllisyyspolitiikkaa.” (tiedote 14.04.)  Työllistymisen motiiveja parantamaan Vasemmisto ehdottaa ulosoton uudistamista, mm. korottamalla suojaosaa vähintään takuueläkettä vastaavalle tasolle, ja ulosotto-osuuden progressiolla. Velan vanhenemisajan lyhentämisellä ja ja helpottamalla velkajärjestelyyn pääsemistä saavutettaisiin myös lisäkannusteita työllistymiselle.

Toimenpiteisiin ryhtyminen ylivelkaantumisen ja siihen liittyvien ongelmien vähentämiseksi on jo hallitusohjelmassa, joten asiassa lienee helppoa edetä. Maksuhäiriömerkintöjen lyhentämistä koskeva hallituksen esitys on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Vasemmistoliiton 15 toimenpidettä ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi

Ulosotto inhimilliseksi ja työhön kannustavaksi

 • Korotetaan ulosoton suojaosaa hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti vähintään takuueläkkeen tasolle.
 • Luodaan progressiivinen ulosottomalli, jossa suojaosuuden ylittävästä palkasta maksettavat ulosotto-osuudet määräytyvät tulojen mukaan niin, että ne nykyistä paremmin huomioivat ihmisten maksukyvyn ja kannustavat työntekoon.
 • Lyhennetään ulosottovelkojen lopullista vanhentumisaikaa 15 vuodesta korkeintaan 10 vuoteen. Samalla selvitetään tarvetta täsmentää laskennan ajankohdan alkamista laissa, esimerkiksi niin, että se alkaa kanteen jättämisestä.
 • Kohtuullistetaan korkoihin, perimis- ja oikeudenkäyntikuluihin meneviä maksuosuuksia madaltamalla ulosottovelan lakisääteistä korkoa ja erottamalla velan pääoma korkokuluista niin, että nykyistä suurempi osa maksuista käytetään velan lyhennyksiin. Velallisen on myös pyytämättä saatava nykyistä selkeämpää ja yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, mihin ulosottomaksu menee.
 • Nostetaan pitkään työttömänä olleen työllistyessä velanmaksusta myönnettävän vapautusjakson yläraja vähintään kuuteen kuukauteen.
 • Helpotetaan velkajärjestelyyn pääsyä ja selvitetään akordien, eli velan osittaisen anteeksiannon, laaja-alaisempaa hyödyntämistä. Se motivoisi velallisia, kohtuullistaisi velkataakkoja ja langettaisi laajempaa vastuuta myös luotonantajille.
 • Säädetään sosiaalinen luototus lakisääteiseksi palveluksi, jotta se voidaan hallitusohjelman mukaisesti ottaa käyttöön koko maassa. Sote-uudistuksen yhteydessä on varmistettava, että sosiaalisten luottojen myöntäminen jatkuu keskeytyksettä..
 • Vahvistetaan velka- ja talousneuvonnan resursseja sekä nuorten talousosaamista. Vahvistetaan myös taloussosiaalityön osaamista, jotta talousasiat voidaan ottaa aktiivisesti puheeksi palvelujärjestelmän kohtaamisissa.
 • Koronatilanteen takia kuluttajaluotoille asetettu 10 % korkokatto säädetään pysyväksi. Samalla laajennetaan kuluttajaluottojen korko- ja kustannuskatto koskemaan kaikkia luottoja niiden suuruudesta riippumatta ja määritellään korkokatto lainan koko elinkaarelle, jotta ehkäistään korkojen kasvattaminen laina-aikaa pidentämällä.
 • Laajennetaan kuluttajansuojalakia niin, että se kattaa myös korottomat, kuluttomat ja yli kolmen kuukauden pituiset luotot.
 • Kielletään pikavippien ja muiden korkeakorkoisten kulutusluottojen markkinointi. Rajoitetaan myös erilaisten joustoluottojen tarjoamista ostosten yhteydessä.
 • Kohtuullistetaan perintäkuluja pienentämällä niiden lakisääteisiä maksimimääriä. Kohtuullistetaan myös julkisen sektorin perintäkäytäntöjä ja käytetään asiakaspalvelulain mahdollisuutta maksuista vapauttamiseen.
 • Toteutetaan positiivinen luottorekisteri. Rekisteri tehdään kuluttajalähtöisesti niin, että kuluttaja itse saa työkaluja omien tietojensa hallinnointiin.
 • Säädetään asuntolainoille 30 vuoden enimmäispituus ja sidotaan asuntolainojen lainakatto hakijan tuloihin. Kasvatetaan samaan aikaan huomattavasti kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa.
 • Rajataan tai poistetaan sijoittajilta asunto-osakeyhtiön rahoitusvastikkeen verovähennysoikeus ja etsitään lainsäädännöllisiä keinoja uusien asuntojen taloyhtiölainaosuuksien paisumisen ehkäisyyn.

Maksuhäiriöisten suomalaisten lukumäärä on vuosien 2009–2019 aikana kasvanut 305 000 henkilöstä 387 000 henkilöön, siis  yli 80 000 henkilön lisä kymmenessä vuodessa. Arvion mukaan jonkinlainen maksuhäiriö on kahdella suomalaisella viidestä, ja ongelma koskettaa erityisesti pienituloisia, mm. yli 65-vuotiaita naisia. Kehitystrendi on haaste hyvinvointiyhteiskunnalle, ja tähän ongelmaan Vasemmisto haluaa nyt puuttua.

7 Comments

 1. juha II
  14.4.2021 16:36

  Vasemmisto puhuu aina kauniita, mutta täyttä paskaa. Kun karu todellisuus paljastuu tähtipölyn laskeuduttua. Merkitsee se suorinta tietä kaikkein pienituloisimpien kimppuun käymistä, koska kantasuomalaisina he ovat paarialuokkaa. Sillä yksinomaan sosiaalituilla ja rikollisuudella elävät haittamaahanmuuttajat ovat vasemmiston prioriteettilistan kärjessä ja myös pysyvät siellä, koska ”rasismi”!

  Vastaa
 2. Ei noi toimenpiteet tätä maata pelasta.
  14.4.2021 17:02

  Punaista meikkiä tuo on vaan. Vihersiirtymä, EU ja matutus rampauttaa tän maan.

  Vastaa
 3. Juha
  14.4.2021 17:32

  ”Politiikkamme tähtää yhteiskuntaan, jossa pääoma ei enää ole yksityisomistuksessa”

  Eiköhän tuo lause kerro kaiken oleellisen vasemmistoliitosta

  Kommunismi on ihmiskunnan syöpä.

  Suomi on taistellut kolme sotaa kommunismia vastaan.. jotta saimme Vapauden.. nykyisin kun kommunismin syöpä etenee niin Vapaus alkaa pian olla muisto menneisyydestä.. viime vuosituhannelta..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   14.4.2021 17:51

   Kommunismi meni, syöpä jäi.

   Vastaa
  2. Obelix
   14.4.2021 19:35

   ”Politiikkamme tähtää yhteiskuntaan, jossa pääoma ei enää ole yksityisomistuksessa”

   ”Eiköhän tuo lause kerro kaiken oleellisen vasemmistoliitosta?”

   Oleellisinta olisi, jos vasemmistoliitto myöntäisi rehellisesti kaikelle kansalle, keiden omistuksessa _pääoman_ sitten tulisi loppupeleissä olla, kaiken kattavan sosialisoinnin jälkeen! Eikö olisi vasureille rehellisintä tunnustaa, ettei ensimmäisenkään _nykyisen_ eturivin vasurin kyvyt riitä kaiken sosialisoidun pääoman hallitsemiseen, vaan pääomien ja vallan käyttämiseen _kansojen yli_ tarvitaan loppupeleissä suunnitellusti suurta tallipäällikköä – rahavallan davosinsaatanaa.

   Ps. Jos ei vasureista löydy tämän vertaa edes omaan taloushistoriaansa perustuvaa politiikan tajua…niin sitten he seisovat vapaaehtoisina petettyjen joukossa, tai sitten he ovat järkyttävän ty-hy-miä.

   Vastaa
 4. tulitikkutyttö
  15.4.2021 00:13

  Ylivelkaantuneita on moneen lähtöön, on tuossa useampia kannatettavia kohtia. Mutta eikös tämä ex-kommunisti Björn Wahlroos siirtänyt Luxemburgiin yli 100 M€ pikavippi- ym bisneksiin? Melkeinpä toivoisin että käy köpelösti.

  Vastaa
 5. Reijo
  15.4.2021 07:03

  Kaikesta näkyy vain, että vaaleihin valmistaudutaan noin varulta kuitenkin, jos vaikka puoluesihteerit innostuisivat vielä niihin suostumaan. Mahdollisten vaalien jälkeen moiset mietteet on hiljaisissa hengin haudatu.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top