Vasemmistoikonin kapina: #Metoo-liikkeen stalinismi vanhan kertausta

Onko taistolais-stalinistinen ihmisvaino herännyt henkiin #metoo-liikkeessä, kysyy vasemmistofeministi Pirkko Saisio.

Ihmisten syrjiminen ”hyvän asian” nimissä oli tuttua näytelmäkirjailija Pirkko Saision nuoruudessa, intoilevan vasemmistolaisuuden 1970-luvulla. Nyt pitkänlinjan kulttuurivasemmistolainen näkee vanhan suvaitsemattomuuden ryömineen taas esiin, -tällä kertaa feminismin lippua heiluttaen. Taustoitimme asiaa.

1960-luvulla koettiin länsimaisen nuorison keskuudessa ikäänkuin #sukupolvi-asenteena hyvin syvälle vaikuttannut yleisvasemmistolainen herätysliike, -maailmanlaajuisesti. Se alkoi USA:sta, #protestilauluissa joita esitti aikakauden parhaimmisto. Useat heistä nousivat pinnalle juuri poliittisilla lauluillaan, -ja pystyivät estradilla vuosikymmeniä.

Suomessa ajan henki kuultiin miltei koko #teininuorisossa, so. kouluja käyvässä osassa ikäluokkaa. Näytti jopa siltä, että porvarillisille puolueille jäi vain kognitiivisesti tai moraalisesti epäkelpoinen osa nuorisoa. Joku nuo vuodet kokenut vastaakin kysymykseen, ”miksi valitsit vasemmiston”, havainnollisesti: ”Kokoomuksen Kimmo Sasi ja Peter Fägernäs olivat yksinkertaisesti niin vastenmielisiä, ettei muuta mahdollisuutta jäänyt.”

Yleishumanistinen, epäkohtia moraalisen närkästyksen voimalla sormellaan-osoittava vasemmistoliike oli luonteensa ja ideaaliensa mukaisesti avoin ja hahmoton. -Ja überluottavainen ihmisiä kohtaan. Juuri näillä ominaisuuksilla se saavutti kokonaisten ikäluokkien luottamuksen kolmella mantereella.

Raikkaan liberalismin ja kanssaihmistä arvostavan avoimmuuden vastustuskyvyttömyys autoritaarisesti ohjastettujen poliittisten doktriinien edessä muodostui 60-luku -ilmiön heikkoudeksi ja tuhoksi. Erilaiset ”operoivat thetanit” ryömivät sisään, eikä heitä osattu varoa.

Se liike, jonka nuori Pirkko Saisio löysi, liputti jo punalippua ja lauloi menneisyyden lauluja. Eihän sen näin pitänyt käydä? Radikaalisuus ei etsinyt enää syvällisiä vastauksia, vaan jyrkkää ilmaisua.  Kulttuurivasemmiston idolit olivat kuitenkin yhä ikäluokkansa sielut siepanneen ajanhengen tuotteita, heitä ei aina ollut helppo sijoittaa puoluepoliittisiin sapluunoihin.

Vasemmistolaisuus eteni kuitenkin kohti kaavamaisuuttaan, ja ihmisten lokeroimisen absolutisoimista. Aivan vähän vääränväristä punaisuutta edustavat Arja Saionmaa ja Kari Aronpuro -lupaavia aikansa huippuja kumpikin- karkoitettiin, -toinen Ruotsiin toinen hiljaisuuteen.

Pirkko Saisio säilytti illuusionsa ja luottamuksensa oikeaoppisuuteen, ja nousi puolueuskollisen  vasemmisto-intelligentsijan yhdeksi ikoniksi. Hänen tuotantonsa ei silti hyytynyt ”jäsenkirjan lisälehdiksi”, kuten eräällä jonka nimi jääköön unholaan.

Suomen taistolais-stalinistinen liike menetti poliittisen vaikutusvaltansa hyvissä ajoin ennen Neuvostoliiton romahdusta. Heidän kontrolloiva otteensa  noin 200:aan professoriin ja kulttuurielämään -lukuunottamatta klassista musiikkia, jonka arvostelukriteerit oli lyöty lukkoon jo 300 vuotta sitten- toki säilyi. -Ja jatkuu yhä.

Suomen vasemmistolainen varjo-establishment, joka oli rakentanut itsensä ja vaikutusvaltansa lähes paranoiisesti ajatuspoikkeamia etsivien #toverituomioistuinten tyyliin, jatkoi eksistenssiään #punavihreänä kuplana, jossa pysyttelyyn motivoi joko henkinen laiskuus tai häpeäntunteen torjuminen, joka esti näkemästä missä on oltu mukana koko elämän ajan.

Vuosi sitten Pirkko Saisio näytti periaatteellisuutensa ja moraalisen rohkeutensa puhkaisemalla em. punaviherkuplan. Hei, me ollaan torjuttu todellisuus?! Vähemmän yllättävää on, että häntä siitä moitittiin.

#Metoo-ilmiö, joka vaikutti olevan kaikkien feministien ja naisasia-mielisten toiveiden täyttymys, lienee ilahduttanut myös vanhaa feministiä ja vähemmistöjen puolustajaa Saisiota. Kun #metoo-meuhkaaminen johti henkilövainoihin, useimmat feministit vaikenivat häveliäästi.  Ei Saisio.

Periaattellisuus, johdonmukaisuus ja oikeudenmukaisuus ovat käsitteitä, jotka joko on tai ei. Pirkko Saisiolla ne ovat. 

HS 03.07.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top