Vasemmiston kansanedustaja puhui ”äärioikeiston” tilaisuudessa, Li suuttui

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi aiheutti kalabaliikin käytettyään ohikulkijana yleisön edustajalle suodun puheenvuoron itsenäisyyspäivänä eräässä sinänsä epämääräisessä katutilaisuudessa. Tapaus johti moitteisiin puolueen puheenjohtajalta Li Anderssonilta. Tarkastelemme.

Kansanedustaja Mustajärvi kertoi Iltalehdelle tilanteesta, kuinka tuli joutuneeksi ääriryhmän tilaisuuteen, ja mikin varteen:

Seurasin heitä ja ajattelin, että sanonpa muutaman sanan siitä, että ei isänmaallisuus ole sinistä ja valkoista, vaan se on myöskin punaista.

Mustajärvi siis, kuunneltuaan lähellä eduskuntaa pidetyn katukokouksen puhujia, päätti oikaista heidän näkemystään vasemmiston epäisänmaallisuudesta. Tässä hän oli aivan oikealla asialla: Isänmaallisuus kuuluu kaikille, eikä se leimaudu kumpaankaan poliittiseen laitaan. Jos aiemmat puhujat olivat olleet muuta mieltä, oikaisu oli paikallaan.

Li Anderssonin näkemys, että kansanedustaja toimi harkitsemattomasti, ei kuitenkaan jää täysin ilmaan: Kyseinen pulju, jonka edustaja Mustajärvi löysi kävellessään eduskunnasta, on monien tarkkailijoiden mielestä eräänlainen yhden miehen show, josta on syytä pysytellä erillään. Anderssonin twiitissään esittämiin perusteluihin ei kuitenkaan voi yhtyä: ”Rasismi”, jota hän näkee #maahanmuuttokriittisillä, on enemmän mielikuva kuin kohteen ominaisuus.

Andersson Iltalehdelle:

Mustajärven harkintakyky on pettänyt. Hän kulki tapahtuman ohi ja halusi puhua sinänsä tärkeästä asiasta, eli isänmaallisuudesta, johon rasismi ei kuulu. Tämänkaltaisiin tilaisuuksiin osallistuminen spontaanistikaan ei ole kuitenkaan hyväksyttävää ja hän on pahoitellut tapahtunutta. Vasemmistoliitossa on ja tulee aina olemaan ehdoton nollatoleranssi rasismille sen kaikissa muodoissa, Andersson sanoo.

Sivusta seuraten Mustajärven rohkeus dialogiin vaikuttaa Anderssonin varovaista eriseuralaisuuden ylläpitämistä hedelmällisemmältä vaihtoehdolta: Suomen kansaa pitää mieluimmin yhdistää, kuin jakaa kahteen keskustelukyvyttömään leiriin. Kritisoimatta Mustajärven #harjaamista puoluejohdon toimesta (asiana joka ei meille kuulu), Mustajärven erehdystä(?) voidaan siis pitää myönteisenä tapahtumana:

Mahdollisen äärioikeistolaisen agitaation vastaanottajille käytiin kertomassa, että isänmaallisuus on kaikkia suomalaisia yhdistävä asia.

Mielipidekirjoitus.

Uutisen kertoi Uusi Suomi 07.12.2018.

Päivitys:

Markus Mustajärveä vastaan näemmä kampanjoidaan vähän siellä sun täällä? Nyt jonkun tutkijan mielikuvamaailmassa Vasemmiston kansanedustaja on käynyt jo puhumassa PVL:n tilaisuudessakin, -huh huh mitä menoa. Vähän tolkkua väitteisiin, jos sopii.

Tutkija on nyt vähintään oikaisun velkaa.

Minne menet, Vasemmisto? -Vai kierrätkö kehää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top