Vasemmiston umpikuja on sisäsyntyinen ja historiallinen

Olemme kuluvan vuosituhannen alussa jo nähneet useammankin perinteisen puolueen kadottavan identiteettinsä -ja missionsa, ja asettuvan ”valheiden markkinoille, myyjien riviin”. Surullista, kun kilpailevien firmojen tuotteilla ei enää ole  useinkaan mitään eroa.

Lausahduksen ”valheiden markkinoista” olen ottanut tunnetulta vasemmistokirjailijalta, Berthold Brechtiltä, jolla taisi olla jokin linkki Suomeenkin. Hänen sanontansa osuu yhä, ja lähelle, -ja lähelle jokaista. Kehen osuu, tietää sen minun tarvitsematta kertoa.

Vasemmiston umpikujan havainnollisti tänään puheenjohtaja Li Andersson lehden haastattelussa. Andersson puolustaa -vasemmiston vanhaan tapaan- verotusta tuloeroja kaventavana ja julkistaloutta vahvistavana tekijänä. Hän on oikeilla jäljillä siinä, että torjuu käsityksen, että työttömän saaman korvauksen leikkaaminen mukamas avaisi uusia työpaikkoja. Ei avaa: Työnantaja palkkaa jonkun vain siksi että hänen työpanoksellaan tuotetulle tavaralle tai palvelulle on ostaja. Kummallista, etteivät kaikki tätä tajua?

Vasemmistokin on yleensä ymmärtänyt, että kun työttömälläkin on jonkin verran ostovoimaa -vaikkakin tulonsiirroista t. tuista peräisin olevaa- niin hän ostaa ja on osa sitä kulutuskysyntää, joka motivoi työnantajan tekemään ilmoituksen avoimesta työpaikasta.

Vaan tämän ymmärtäminen ei onnistu vasemmistolaisilta siinä tarkastelussa, jossa luupin alla on veronkevennyksen palkkapussiin jättämä lisäraha: ”Laskusuhdanteessa elvytystä saadaan tehokkaammin aikaiseksi julkisilla investoinneilla kuin veronkevennyksillä”, Li Andersson vastaa HS:n kysymykseen. Julkisille investoinneille voi kuitenkin käydä kuten kävi taannoin Kalevi Sorsan (SDP) kuvaputkitehtaalle (hakusana: #Valco). Sensijaan palkansaajan tilipussiin jätetty raha päätyy kaikissa tapauksissa kulutukseen, ja siis #elvyttää kansantaloutta.

Sosialistisessa suunnitelmataloudessa, jota toisin paikoin kokeiltiin viime vuosituhannella, investoinnit olivat julkisen sektorin asia, mutta markkinatalous osoittautui kuitenkin toimivammaksi, -ja voitti skaban. Kunhan tämä tieto ehtii kaikille, loppunee puheet julkisilla investoinneilla ”elvyttämisestä”. Ajatus talouden valtiollistamisesta sisältyy marxilaisuuteen, jolla on omat historialliset menestyksensä, mutta mitä se tänään tarkoittaa?

Lähtemättä vaivalloiseen ja lukijaa rasittavaan analysointiin, käytämme oikotietä. Katsomme mitä asioita marxismin lippua tänään heiluttavat ovat pitäneet tärkeinä. Mitä sieltä löytyykään:

 • Vapaa liikkuvuus: Ihmiset ja tavarat (-ja pääomat) saavat liikkua välittämättä kansallisvaltioiden rajoista. -No mutta tämähän on suoraan globaalin kapitalismin vaatimuslistasta. Kuis näin pääsi käymään?
 • Etnisen/kansallisen identiteetin synnillistäminen, ellei henkilö kuulu #vähemmistöön tai äskettäin vieraasta kulttuuripiiristä tuotettuun ryhmään. -Tätähän #siirtomaavallat ovat tehneet alamais-kansoilleen kautta aikojen.
 • Julkisen sektorin kasvattaminen, -vaikka velkarahalla, julkisen omaisuuden myynnillä ja em. verojen kiristämisellä. -Tähän keskitymmekin, sieltä löytyy Des Pudels Kern.

Ennen kuin syvennymme aiheen tarkasteluun, huomaamme ettei nyky-vassareiden prioriteettien lista lainkaan yhtene perinteisen rasvanahkaisen työväenliikkeen tavoitteisiin.

Niin miksi julkista sektoria pitää kasvattaa?

Tämän ymmärtääksemme joudumme palaamaan vuoteen 1968, joka oli ns. hullu vuosi. Silloin kautta läntisen media-viihde-mainonta-konglomeraatin vaikutuspiirin aikuistuvat ikäluokat kokivat vasemmistoherätyksen. Muodostui ikäluokka-asenne, jossa USA oli pahapaha, sosialismi oli hyvä, ja Suomi oli siinä-siinä. Tämän asennepullan nielaisseet hakeutuivat kohti kommunisteja, -kukin rohkeutensa mukaan.  Sanottiinkin henkilöstä: ”Liian tyhmä Kokoomukseen, liian plässy kommariksi, päätyi siis demariksi.” (Tää oli monen kohdalla kirjaimellisesti totta, -mikä selittääkin monta juttua.)

Oikeastaan kaikki omaksuivat alun perin Yhdysvalloista ja Länsi-Euroopan yliopistokaupungeista lähteneen uusvasemmistolaisuuden (New Left), mutta vain moraalin omaavat ja itsenäiseen ajatteluun kykenevät ilmaisivat vasemmistolaisuutensa. Selkärangattomat mukautujat, joiden maailmankuva on 1:1 vasuri-ikätovereihin,  tiesivät hekin että ”omaisuus on varkautta” ja kapitalismi organisoitua rikollisuutta. He ajattelivat saman sapluunan mukaan kuin vasuritkin, mutta he valitsivat oikeiston. Kas, kun oikeistossa saa sitä fyffeä. (Moi, Nalle! -Pitkästä aikaa!)

Niinpä oikeistopuolueet saivat nuorekasta vahvistusta eteenpäin pyrkivistä poikasista, joiden ”oikeistolainen” formaatti oli yhtä kuin oli vasurien (irvi)kuva oikeistosta. -No tämähän selittääkin nyky-Kokoomuksesta paljon, -ellei aivan kaiken.

Se jengi, joka valitsi vasemman polun, katsoi alkuun ihaillen lännen rähjääviä radikaaleja, joilla oli sekä uusia (kerettiläisiä) ajatuksia, että vanhojen vasemmistolahkojen jo kerran unohdettuja (kerettiläisiä) ideoita, mutta kautta läntisen maailman (aluksi jopa Suomessa) he hyljeksivät puoluevasemmistoa. Se oli todellisen radikalismin aikaa! (Olin siellä minäkin.)

Puolueapparaattien vastaisku tulikin pian, ainakin Suomessa itäisen roistovaltion konspiratiivisella tuella. Moskovan Ljubljanka-aukion entisestä pankkirakennuksesta ulottuivat langat jopa Pohjois-Uudellemaalle, radanvarteen. Apparaatit saivat myös kotimais-taustaisen työkalun radikaalien kitkemiseen: Virkakiintiöt. (Tätä ei ole Lissulle kerrottu.)

Tottele puoluetta ja kumarra piirisihteeriä, saat viran

Näin se kävi: Kun poliittisissa riennoissa opintojaan pitkittäneet olivat väistämättömän valmistumisensa edessä, kävi moni radikaali Canossan-matkalla puoluebyrokraatin pöydän edessä. En tiedä, riittikö että oli nöyränä hattu kourassa, vai pitikö kontata? (En ollut siellä.) -Mutta virkoja täytettiin kuution-lapiolla puolueen kiintiöissä.

Vuonna 1983 koko julkisen sektorin työ- ja virkasuhteisten määrä rikkoi ensimmäistä kertaa Suomen historiassa 300 000:n maagisen rajan. Ei se magiikkaa ollut, -kommunismia ehkä enemmän. Kas, ei mennyt täyttä kymmentä vuotta, kun oltiin vuodessa 1991, ja 760 000:ssa verokertymästä palkkansa nostavassa. Suomalaisten lukumäärä ei tuona aikana ollut tuplaantunut, kuten eivät julkiset palvelutkaan. Mihin tämä jengi asettui?

Itselleni vastaan: Hallintohimmeleihin, ”kulttuuriin”, julkistalouden rönsyihin ja turhaan paperinpyörittämiseen. -Mutta tämä uhraus (veronmaksajan piikkiin) piti tehdä, jotta vanhat vasemmistopuolueet saivat suitsittua ja kuohittua 60-luvun radikaalit. Suomalainen kapitalismi siis pelastui, ja vasemmiston valtarakenteet siinä sivussa, mutta veronmaksaja näkee sen yhä tilinauhassaan.

Ne ovat siellä yhä

Jos julkisen sektorin palvelujatuottava osa (=tarpeellinen osa) leikattiin jo Iiro Viinasen ja Raimo Sailaksen aikana, niin hallinnon virkapöhö säilyi saksilta sekä juustohöyliltä. Jäsenkirjasidonnainen päiväraha (työhuone-edulla) ei lopu, -ei sitten millään. Mutta paperinpyörittämisen ja lounastelun ohella poliittinen virkarälssi ehtii myös muistaa alkuperänsä. He ovat yhä vasemmiston keskeinen voima ja vaikuttaja. He pitävät huolta siitä, ettei budjetteja kevennetä vaikka valtion tulot romahtaisivat, eikä hallinto-apparaattia saneerata. Vaan siellä piilee ratkaisu Li Anderssonin edessä olevaan Gordionin-solmuun:

Veroja voidaan keventää, velkaantuminen voidaan pysäyttää, palveluista tai tulonsiirroista ei tarvitse keikata, jos…

Vanhana SKDL:n jäsenenä setämies on hyvin surullinen, jos salto mortalea realismiin ei rohjeta ottaa: Poistetaan puolue-palkitut tyhjäntoimittajat viroistaan, ja pelastetaan vasemmisto ja hyvinvointivaltio. Idea on vapaasti käytettävissä.

Luettavaa:

Mikä Suomessa maksaa?

Julkisen sektorin alijäämä pysyy, koska byrokratia syö kaiken minkä saa

Li Andersson on huolissaan hyvinvointivaltion alas-ajosta, mutta ei näe että veronkorotuksille on vaihtoehto

Vasemmiston kuntavaaliohjelma poliittisen umpikujan manifesti

Kun ”uusi pesue” tuli politiikkaan

Vasemmisto haluaa rikkaiden rahat, mutta ylläpitää omia siivelläeläjiään köyhien kustannuksella

Poliittisen establishmentin moottori: Rahakirnu

Verojen alennus nostaakin verokertymää, -Uuden Seelannin kokemukset

4 Comments

 1. Juha6
  31.10.2021 09:29

  Nuo vasemmistodoktriinit, joita artikkelissa ansiokkaasti luettelit ovat tosiaan kaikkien isompien puolueiden agendalla. Nämä aatteen aivopierut päästetäänän ilmoille globalistisissa ajatushautomoissa, kuten EUn taustavaikuttajan open society foundationin suljetuissa tiloissa. Jokainen vapaana raittiissa ilmassa kasvanut suoraselkäinen ihminen haistaa sen mädän kananmunan hajun jotka näiden puna-aatteiden ympärillä leijuu.

  Voisin täydentää listaa vielä seuraavilla
  – massiivinen väestön siirtely
  – kansallisidentiteetin ja kulttuurin tuhoaminen
  – kristillisten arvojen hylkääminen
  – nykyaikainen sukupuolioppi, perversiot
  – illastoharhaoppi
  – poliittinen pseudolääketiede
  – rajaton velkaantuminen, kansantaloudellinen itsemurha
  – perheinstituution hajottaminen
  – maaseudun autioittaminen, urbanisointi
  – sensuuri, näytösoikeudenkäynnit, valeuutiset
  – feminismi, soijapojat

  Jokainen jolla vielä valo syttyy vintille, hissi nousee ylimpään kerrokseen, kaikki muumit laaksossa ja intiaanit kanootissa.. haistaa tämän löyhkän.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.10.2021 12:42

   Se taitaakin olla useamman puolueen ongelma, että on sama missio oltiin ”oikealla” tai ”vasemmalla”, ja pitäisi säilyttää uskottavuus ja kiinnostavuus. Joku sanookin, että eduskunnassa on kaksi puoluetta: Persut ja muut. -Tämä ei 100%:sesti ole totta, mutta globalistikapitalistien tavoiteohjelma on syöpynyt liian ilmiselvästi tähän osastoon ”muut”.

   Muistaakseni joku vasemmalla on syyttänyt persuja kokoomuslaisen talouspolitiikan imitoimisesta. -Ainakaan tässä tarkastelussa -luetteloasi seuraten- näyttää siltä, että on olemassa jokin ylikansallinen doktriini, jota kaikki muut kuin persut imitoivat?

   Avaukseen palatakseni: On sääli että Vasemmisto, joka muistaakseni alunperin keksittiin vastustamaan #pääoman valtaa (Kirja: ”Das Kapital”) juoksee kapitaalin asialla. Eihän tämä halpatyövoiman maahanmuutto ole muuta kuin kapitalistien toiveen täyttymys, ja valtionvelka siirtää vallan eduskunnalta ja hallitukselta ulkomaisille velkojille. Siis pankeille.

   Vastaa
 2. Obelix
  31.10.2021 15:54

  ”Muistaakseni joku vasemmalla on syyttänyt persuja kokoomuslaisen talouspolitiikan imitoimisesta. -Ainakaan tässä tarkastelussa -luetteloasi seuraten- näyttää siltä, että on olemassa jokin ylikansallinen doktriini, jota kaikki muut kuin persut imitoivat?”

  Alimmaisena olevasta linkistä voi nähdä & kuunnella kansantaloustieteilijän ja arvostamani valtiotieteiden tohtori Tuomas Malisen havaintoja suomalaiskansallisen poliittisen juonittelun ja korruption erilaisista, jopa mykistävistä variaatioista _eduskuntasalitasolla_

  Ps. Persujen suuripia helmasyntejä ovat (minun mielipiteeni), että he eivät käännä yhdessä ”veistä” vastustajan haavassa silloin, kun se haava on tulehtunut, eikä silloin, kun se olisi enemmän kuin tarpeellista kansantalouden maksajien kannalta! (Ainoa selkeä poikkeama tässä asiassa on LULU RANNE) Esim: Koko vasemmiston + kokoomuksen epäpyhä ”tulehtunut haava” yhteistyö, josta Pekka Kemppainen asiantuntevasti kirjoitti:

  1991 keinotekoisen laman jälkeen leikattiin rajusti julkisen sektorin suorittavaa -siis tarpeellisia palveluja tuottavaa- osaa. Niinpä 760 000:sta tultiin vähän takapakkia, mutta entinen taso otettiin pian takaisin. -Ilman että suorittavaa osastoa olisi täydennetty. 2000-luvulla tuli vielä tämä refugees-wellcome-industry joka on muun byrokratian päälle. Suurin osa siitä on piilotettu ns. kolmanteen sektoriin ja ostopalveluihin mm. vokki-biznekseen, joka näyttää olevan kokkareiden läänitys siinä kuin kulttuuri stalinistikommareiden.

  Surullista on, että vasemmiston kaikki hurjat koulutus- ja sosiaalipoliittiset ideat olisivat rahoituksen puolesta toteuttamiskelpoisia (ilman velkaantumista t. omaisuuksien myymistä) jos julkisen sektorin byrokratia-läski ei olisi niin paksu ja kimmoisa. Vasemmisto syö omat eväänsä itse, ja samalla köyhdyttää meidät katastrofin partaalle.

  Tuomas Malisen haastattelu, joka kannattaa kuunnella alusta loppuun:

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.10.2021 16:53

   ”Vasemmiston avustajat palkkaisi ay-liike ja vihreät pääsevät konsulttitoimistoihin, mutta kepulaisille jäisi luu kouraan, kun maakuntaliitot on jo miehitetty, eikä MTK työllistä. Onneksi on edes karenssipalkka.”

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000008368884.html?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top