Norja ei ota Kreikasta turvapaikanhakijoita taakanjakona

Extrauutisten saaman tiedon mukaan Norjan kanta on, ettei se tule osallistumaan Kreikkaan yrittäneiden turvapaikahakijoiden jakamiseen Euroopan valtioiden kesken, jos tälläiseen ratkaisuun päädytään. 

(Päivitetty, muutettu otsikkoa)

Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdoganin Kreikan-vastaiselle rajalle keräämät afgaanit, irakilaiset, iranilaiset, pakistanilaiset, marokkolaiset, algerialaiset ja afrikkalaiset, jotka kokevat sietämätöntä ahdistusta Syyrian sodan takia, ovat tätä kirjoitettaessa jumittuneet rajaseudulle, josta eivät pääse eteen eivätkä taaksepäin.

Kreikassa luvaton rajanylittäjä pidätetään, ja hänet voidaan tuomita oikeudessa rajarikoksesta, Turkin puolella puolisotilaalliset joukot estävät paluuta Istanbuliin, josta turvapaikanhakijat on tuotu bussikuljetuksin.

Tilanteen eräs mahdollinen lopputulos on kansainvälisesti ylläpidetty leiri, jonka sisältöä sitten puretaan Eurooppaan. Tälle toiminnalle on nimityskin: Taakanjako.

Alkuperäisen Dublinin sopimuksen laatijoiden ajatus oli lopettaa ns. turvapaikkashoppailu, siis kiertäminen maasta toiseen etsien parhaita etuja ja jättäen turvapaikkahakemuksia missä vain sattuu liikkumaan. Dublinin asiakirjan allekirjoittajavaltiot sopivat joskus, että turvapaikkaa hakeva jättää anomuksensa ensimmäisessä Dublin-maassa, ei matkansa varrella.

Dublin-järjestelmässä tunnettiin myös em. taakanjako: Henkilöt, jotka on todettu pakolais-statuksen kriteerit täyttäviksi, voitiin jakaa eri maiden kesken, ettei ulkorajan valtioille synny kohtuutonta rasitusta.

Dublinissa laaditussa suunnitelmassa ei ollut muuta vikaa, kuin että sitä ei noudatettu. Shoppailijat päästettiin edelleenkin kiertämään Eurooppaa, ja valtiot jakoivat tutkimattomia ja jopa tuntemattomia henkilöitä keskenään. On selvää, että tämä romutti koko järjestelmän.

Sittemmin Dublin-protokollaa on ”tulkittu” uudelleen, ja mikäli nyt Kreikan-Turkin rajalle kerääntyvää ihmisjoukkoa tasataan eri maiden kesken, tultaneen toimimaan tulkitun Dublin-paperin mukaan: Suomikin voi saada väkeä, jonka pakolaisuus on heidän oman ilmoituksensa varassa, ja joiden identiteettikin on hukassa. Siinä sitten tutkitaan, ja jos käykäiseksi havaitaan, ei henkilöstä pääse eroon.

Ei olisi yllättävää, jos mielenkiinto todellisista ja kuvitelluista pakolaisista huolehtimiseen voi monessakin maassa olla hyvin alhaalla. Looginen ratkaisu Kreikan rajalle kertyneen väen suhteen olisi seuloa paikanpäällä joukosta avuntarvitsijat, ja pakolaisuus-kriteerit täyttävät, mutta sitä ei tulla tekemään.

Käytetty lähde:

News In English.

3 Comments

 1. Tulis kunnon korona
  6.3.2020 23:01

  Ikävä kyllä isommat pojat sopi jo keskenään että Norjaan tulee kaksi miljoonaa (2 000 000) turvapaikan hakijaa vuoteen 2025. Nyt Norja ja norjalaiset voivat olla sitä mieltä ettei sinne tule. Mutta tulee, se on aivan varma. Ruotsi saa 2.3 miljoonaa ja Suomi 1.3 miljoonaa. Eikä me voida sille yhtään mitään. Ellei sitten tämä korona tapa niitä vaelluksella tänne.

  Se on ainoa pelastuksemme että täälä jyllää joku tuntematon tauti joka tappaa ihmisiä. Silloin ne pysyy poissa.

  Vastaa
 2. Puolueeton
  7.3.2020 10:42

  Miksi ei keskustella siitä, miksi turvapaikanhakijoita on olemassa? USAn öljynhimo on yksi pakolaisa aiheuttavan Syyrian sodan syy, joten sinne ei saa tulla edes tulitaukoa. Saman himon syy on ilmastonmuutoskin. Kun muut vähentävät öljyn käyttöä, USA voi ostaa sitä halvemmalla. Kannattaa siten sijoittaa propagandistiseen ilmastotutkimukseen yli miljardi dollaria vuodessa ja saada sadan miljardin dollarin hyödyt alentuneista hinnoista.
  Pakolaisuudessa olisi toinenkin aihepiiri, sodan uhkalla on helppo naamioida halua päästä nauttimaan Euroopan maiden eduista.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.3.2020 13:34

   Onneksi Kiina lisää kivihiilen, eikä öljyn käyttöä. Syyrian sodan ilmeisesti aiheutti Muslimbrotherhoodin yritys kaataa al-Assadien dynastia v.2011? Turvapaikanhakijoista syksyllä 2015 vain 6% tuli Syyriasta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top