Venäjä, Iran jaTurkki kohtaavat varaulkoministeri-tasolla Sotshissa, aiheena Syyria

Tänään maanantaina Venäjän, Turkin ja Iranin neuvottelut Syyrian kohtalosta ovat käynnistyneet asiantuntijatapaamisilla Sotshissa, huomenna valtuuskunnat keskustelevat poliittisesti Syyrian sodanjälkeisten olojen järjestämisestä. Esityslistalla ovat mm. perustuslaki ja pakolaisten paluu Syyriaan.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan ”osanottajat vaihtavat mielipiteitä Syyrian sisäisen vuoropuhelun edistymisestä, perustuen YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 2254 ja Syyrian kansallisen vuoropuhelukonferenssin päätöksiin Sochissa. He jatkavat keskustelua seuraavista askelista perustuslakia säätävän komitean asettamisesta mahdollisimman pian, osana Syyrian kriisin poliittista ratkaisua.”

Venäjän valtuuskuntaa johtaa Venäjän Syyria-asioiden erityislähettiläs Alexander Lavrentjev ja varaulkoministeri Sergei Vershinin. Iranin ja Turkin valtuuskuntien johdolla ovat varaulkoministerit Hossein Ansari ja Sedat Onal.

YK: n Syyria-asioiden erityislähettiläs Staffan de Mistura ja Jordanian edustajat ovat kokouksessa tarkkailijoina. YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi on kutsuttu myös kokoukseen. Amerikkalaiset diplomaatit päättivät olla osallistumatta kongressiin.

Syyrian hallitusta (Bashar al Assad:n) edustaa Syyrian pysyvä YK-edustaja Bashar Jaafari. Syyrian opposition edustajat eivät ole toistaiseksi tiedossa.
Astana-neuvotteluprosessin edelliset yhdeksän kokousta on pidetty Kazakstanin pääkaupungissa.

Erityislähettiläs Lavrentyevin mukaan päätös järjestää kymmenes istunto Sotšissa tehtiin Astana-prosessin vahvistamiseksi, ja poliittisten ja humanitaaristen näkökohtien korostamiseksi. Kongressin aikana kokoontuu työryhmä, joka pohtii vankien vapauttamista, vainajien luovuttamista ja kadonneiden henkilöiden tunnistamista. 

Asiasta kertoivat Al Masdar 30.07.2018. TASS 30.07.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top