Venäjä käytti elektronista asetta Kazakhstanissa

Kazakhstanin polttoaineprotestien, joita myös ”terrorismiksi” luonnehditaan, kukistamiseen käytettiin mobiilipuhelinliikenteen tukkivaa erikoisasetta, kertoo venäläinen ilmailusivusto.

(Kuva: Moskovski Komsomolets / Avia pro / Defence Blog, Novyarmia,)

RB-341V «Leer-3» -laitteisto on elektroninen sodankäyntijärjestelmä, joka käyttää Orlan-10 -miehittämätöntä lentolaitetta (UAV), ja se on optimoitu nimenomaan GSM-puhelinliikenteen estämiseen ja puhelinten paikantamiseen. Kuorma-autoon rakennettu tukiasema sekä ohjaa jopa 2-3:a UAV:ta samanaikaisesti, että vastaanottaa tietoa tarkkailtujen puhelinten sijainneista. Laitteistolla voidaan myös lähettää viestejä tarkkailtuihin puhelimiin. Sitten puhelinta käyttävä ”terroristi” eliminoidaan.

Orlan-10 -drone lähetetään ilmaan katapultilla, ja se pystyy laskeutumaan täyttyvän ilmatyynyn avulla. Toimintaetäisyydeksi ilmoitetaan 300 km. UAV:n toiminta-ajan kerrotaan olevan riittävä.

RB-341V «Leer-3» on elektroninen sodankäynti (EW), jonka on kehittänyt vuonna 2014 St. Petersburg LLC ”Special Technology Center”. kuuluu KRET-konserniin. Miehittämätön lentokone on suunniteltu paikantamaan sähkömagneettisen säteilyn lähteitä ja vaimentamaan langatonta viestintää, mukaan lukien matkapuhelimet, 3,7 mailin (+6 kilometrin) säteellä. Venäjän asevoimat saivat käyttöönsä ensimmäiset Leer-3-järjestelmät vuoden 2015 aikana.

Leer-3 -laitteita on aiemmin käytetty Syyriassa, ja nyt ne on pongattu Kazakstanissa. Toisin kuin sotilaallinen radioliikenne, siviilien -mm. mielenosoittajien- viestintä tapahtuu kaupallisten GSM-verkkojen kautta, ja liikenne on helppo löytää ja puhelimen käyttäjä paikallistaa.

”Kazakstanissa vallankaappausta yrittäneiden militanttien ja terroristiryhmien jäsenten tappio johtui ainutlaatuisten venäläisten aseiden käytöstä”, kirjoittaa epävirallinen mutta toisinaan hyvin informoitu Avia Pro. Sivuston kirjoittajat ovat huomiotaherättävän asenteellisia, kuten lukija huomannee.

Kirjoittaja korostaa juuri puhelinten paikantamis-ominaisuuden merkitystä onnistuneessa ”terrorisminvastaisessa operaatiossa”.

(Leer 3) mahdollisti nopeasti laskea radikaalien ja jihadistien joukkojen keskittymisalueet ja eliminoida menestyksekkäästi militanttien pääjoukot kukistamalla 20 000 hengen terroristien armeijan 24 tunnissa.

Toimittaja Hanna Ljubakova twiittaa, miten eliminointi saattoi tapahtua:

Julkaisu Soha kertoo, että Kazakstanin tilanne otettiin kontrolliin, l. ”normalisoitiin” juuri Leer-laitteiden nopean käyttöönoton ansiosta:

”Maan armeijan tärkein ase, jolla voitetaan kymmeniä tuhansia mellakoihin osallistujia, on elektroninen sodankäynti (EW). Erityisesti tämä on RB-341V ”Leer-3”, joka yhdessä miehittämättömän lentokoneen (UAV) ”Orlan-10” kanssa esiintyi äskettäin Alma-Atassa kuvatuilla videoilla. Elektronisen sodankäynnin RB-341V ”Leer-3” virallinen nimi on ”Suppressor of GSM mobile terminals”. Toisin sanoen tämä kompleksi on suunniteltu estämään GSM-viestintä käyttämällä radiohäiriöitä, jotka on asennettu kahdelle Orlan-10 UAV:lle. Venäläisten Leer-3-kompleksien käytön vahvistaa se tosiasia, että tammikuun 6. päivänä matkapuhelinviestintä Almatyssa, Nur-Sultanissa ja Kazakstanissa kokonaisuudessaan lakkasi toimimasta useiden tuntien ajan. Epäilemättä tämä ase johti siihen tosiasiaan että kapinalliset joukot Kazakstanissa menettivät yhteyden toisiinsa ja ”ulkomaisiin kuraattoreihin”. Menetettyään komennon ryhmät eivät voineet koordinoida toistensa kanssa ja armeija neutraloi heidät.”

Yhdysvaltain armeijan ulkomaan sotilastutkimustoimiston (FMSO) mukaan Leer-3 UAV -järjestelmä ei jää pelkästään paikantamisen ja häirinnän tasolle: Se ottaa mobiilipuhelin-verkon tukiaseman paikan, ja alkaa lähettää omia viestejään vastaanottajalle, ja hallitsee täysin tämän puhelinta. Leer-3 siis syrjäyttää ja korvaa tukiaseman, ja tempun onnistuessa lähettää puhelimen käyttäjälle jopa ääniviestejä ja pieniä videoleikkeitä.

Syyriassa, jossa islamistien asejoukot koostuvat pääosin puolisotilaallisista miliiseistä, näiden viestiliikenne tapahtuu pääosin kännyköillä. Syyriassa toiminut kenraaliluutnantti Sergei Kuralenko olikin lehden mukaan erittäin tyytyväinen siihen psykologiseen ja moraaliseen vaikutukseen, joka Leer-3 RB-341V:tä käyttämällä saatiin aikaan: Miliisisotureiden puhelimiin ilmestyi antautumiskehotuksia yms..  Leer-3 voi estää matkapuhelimet valikoidusti, jättäen ystävällismielisten tahojen puhelimet rauhaan. Järjestelmä skannaa liikennettä, ja kerää puhelinnumeroita. Se voi soittaa valittuihin numeroihin, ja estää muiden signaaleja pääsemästä niihin.

 • Leer-3 yksikkö koostuu kolmesta Orlan-10 UAV:stä, ja KamAZ-5350 kuorma-autosta, jossa ovat ohjaus- ja valvontajärjestelmät. UAV:t estävät mobiiliverkon tukiasemien ja puhelinten välisen liikenteen häiriölähettimillä, jollainen voidaan myös pudottaa toimimaan tukimaston läheisyyteen.
 • Kun tukiasema on poissa pelistä, UAV aloittaa omat lähetyksensä, ryhtyy ”virtuaaliseksi matkapuhelin-tukiasemaksi”.

Leer-3 -aseen tehosta 3G- ja 4G-verkkoihin ei ole tietoa. Vakinaisten armeijojen käyttämiin verkkoihin, tai esm. Suomen poliisin viranomaisverkkoon ei liene pääsyä noilla konsteilla.

Kuvassa Orlan-10 UAV.

Kuva: Informnapalm

Luettavaa:

6 Comments

 1. juuh
  12.1.2022 15:11

  Tuonkin voi estää tukkimalla koneen ohjaukseen käytetyn taajuuden.

  Vastaa
 2. Qwerty
  12.1.2022 15:49

  Kannattaa suhtautua lievällä varauksella tälläisiin uutisiin. GSM puhelimien häirintä on helppoa, mutta puhelinnumeroiden kerääminen on hankalempaa saatika _valikoitujen_ puhelimien häirintä… Valetukiaseman pystyttäminen ja hätäviestin tyyppisien viestien lähettely lienee helppoa. Seuraavalla kerralla nämä temput onkin sitten hankalempia kun siihen osataan varautua. Löytyyköhän kalustoa 3G tai 4G häirintään 🙂

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.1.2022 17:19

   Käy lukemassa linkitetyistä artikkeleista tarkemmin. Väitteet ovat venäläisten ja jenkkien. ”Yhdysvaltain armeijan ulkomaan sotilastutkimustoimiston (FMSO) mukaan Leer-3 UAV -järjestelmä ei jää pelkästään paikantamisen ja häirinnän tasolle: Se ottaa mobiilipuhelin-verkon tukiaseman paikan, ja alkaa lähettää omia viestejään vastaanottajalle, ja hallitsee täysin tämän puhelinta. Leer-3 siis syrjäyttää ja korvaa tukiaseman, ja tempun onnistuessa lähettää puhelimen käyttäjälle jopa ääniviestejä ja pieniä videoleikkeitä.”

   Venäläiset kertoo tehneensä, ja jenkit vahvistaa, että ne osaa.

   Vastaa
   1. Qwerty
    13.1.2022 12:30

    Painotan vielä sitä että valetukiaseman tekeminen varmaan onnistuu. Kun puhelin on kiinni valetukiasemassa niin valetukiasema voi lähettää niitä hätätiedotteita (mitä meilläkin joskus harvakseltaan lähetellään) päätelaitteisiin mitkä kohdentuvat valetukiasemaan yhteydessä oleviin päätelaitteisiin. Tuossa ei voi erotella että mihin numeoihin niitä teidotetyyppisiä viestejä lähetellään.

    Itse siis epäilen että heidän systeemi ei saa puhelinnumeroiden perusteella eroteltua/kohdennettua mitään eikä kerättyä puhelinnumeroita.

    Seuraavassa kapinassa on luultavasti jokin radiojärjestelmä tukena viestinnässä.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     13.1.2022 14:28

     OK. Venäläiset saattavat liioitella elektronista ”tsaar-bombaansa”. Uutisessa tukeuduttiin enemmän amerikkalaiseen arvioon hökötyksestä. Syyriassa tosiaankin väittivät lähettäneensä Assadin vastustajien puhelimiin vastapropagandaa, ja tämä kentsu kehui elektronista osastoaan tuloksista.

     Varmaan kaikki muutkin puuhailevat samanlaisten viritysten ympärillä, ja onhan gsm hyvin haavoittuva ja läpinäkyvä. Suomessakin henkilöitä paikannetaan rutiininomaisesti puhelimistaan.

     Vastaa
 3. Vanha kikka
  12.1.2022 15:51

  Vanha kunnon komiomittaus lennokin avulla. Näkee myös alaspäin kun tutkat vain vaakaan. No, ei kai siinä mitään, kun kapina alkaa niin puheimet jää kotiin j käsiradioilla liikennnöidän… Tietyti niin että maksalla on 100m kaapelia ja antenni kukkulan toisella puolella.

  Kun katsoo nykypäivän pikkusotilaita niin ne ei ymmärrä että joka kerta kun ne laittaa puhelimen päälle niin kuvaruutuun tulee punainen piste. Komiomittausken kun hoitaa ihan GSM-verkko. Ja 30s siitä (jos pisteitä on enemmän) paikalla räjähtää ohjus. Eikä pisteitä enää ole.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top