Venäjä kiistää Hollannin väitteet cybervakoilu-asiassa

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti tänään Hollanin Moskovassa olevalle suurlähettiläälle kiistävänsä Hollannin puolustusministerin Ank Bijleveldin torstaina esittämän syytöksen Venäjän sotilastiedustelun GRU:n sekaantumisesta Hollannissa paljastuneeseen vakoilutapaukseen. Huhtikuussa neljä venäläisellä diplomaattipassilla liikkunutta miestä karkoitettiin pidätyksen jälkeen Moskovaan, epäiltyinä vakoilusta kemiallisia aseita tarkkailevaa OPCW:tä ja antidoping-järjestö WADA:aa kohtaan.

Sputnik News kertoi Hollannin suurlähettilään puhuttelusta tänään. Hollanti oli ilmaissut oman kantansa Venäjän suurlähettiläälle torstaina (04.09.).

Hollannin ulkoministeriön lausunnon mukaan maan tiedustelupalvelu oli havainnut hakkerointia kohdistuvan OPCW:n Hollannissa olevan rakennuksen wifi-liikenteeseen, rakennuksen ulkopuolelta neljän Venäjän kansalaisen toimesta. Puolustusministeri Ank Bijleveld kertoi torstaina, että nämä venäläiset karkoitettiin Hollannista 13.04., Schipholista Moskovaan lähteneellä vuorolennolla. Ministerin mukaan pidätetyillä venäläisillä oli diplomaattipassit.

Vakoilun kohteena ollut OPCW on kansainvälinen järjestö, joka valvoo kemiallisia aseita. Kommentoijat ovat yhdistäneet OPCW:n vakoilemisen Syyriassa tapahtuneisiin, osin kiistanalaisiin, kemiallisiin iskuihin. OPCW on konsultoinut myös brittejä Salisburyn myrkytystapauksessa. Sputnik News, BBC, 04.10.

Hollantilaisten ja brittien mukaan asialla on ollut GRU:n erityisyksikkö 26165 (APT 28), johon on kohdistunut epäilyjä samankaltaisista toimista eripuolilla maailmaa:

 • Kanada: World Anti Doping Acency WADA,
 • USA: Ydinvoimateollisuus ja anti-doping tutkimukset,
 • Brasilia: Anti-doping ja urheilu,
 • Malesia: MH-17 -lentoa tutkivat tahot,
 • Sveitsi: WADA:n toiminta, kemiallisten aseiden tarkkailu,
 • Englanti: Ulkoministeriö, puolustusministeriö,
 • Hollanti: Kemiallisten aseiden ehkäisy, OPCW.

Nämä luetellut asiat ovat siis väitteitä, ja Venäjä kiistää ne kategorisesti. Huhtikuussa Hollannista karkoitetut olivat kuitenkin venäläisiä, ja liikkuivat aidoilla diplomaattipasseilla. Siitä syystä heidät olikin pidätyksen jälkeen karkoitettava maasta diplomaattitoimintaa säätelevän Geneven sopimuksen mukaisesti.

 • Aleksei Morenets, 41v,
 • Jevgeni Serebrjakov, 37v,
 • Oleg Sotnikov, 46v,
 • Aleksei Minin, 46v.

Epäillyt olivat saapuneet Hollantiin diplomaattipasseilla 10.04., kertoo BBC, hollantilaiseen tiedustelulähteeseen viitaten.

Jevgeni Serebrjakovin takavarikoidulta tietokoneelta löydetty data osoittaa hänen olleen Brasiliassa v.2016, ja venäläisten urheilijoiden seurassa. Hän oli myös tutkinut OPCW:n rakennusta Haagissa, ja sen ympäristöä. Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytystapausta ja myös epäilyjä kemiallisen aseen käytöstä Syyriassa Doumassa on tutkittu OPCW:ssä. Syyriaan kohdistuneet tutkimukset, ja järjestön kannanotot ovat aiheuttaneet ärtymystä Venäjällä. Venäjän teollisuusministeri Georgi Kalamonov on suoraan arvostellut OPCW:tä puolueellisuudesta.

Saavuttuaan Haagiin venäläinen ryhmä näyttää heti joutuneen Hollannin tiedustelun tarkkailun alle. Heidän vuokraamansa Citroën bongattiin heti läheltä OPCW:n päärakennusta, Marriot-hotellin parkkipaikalta. Myöhemmin, tutkittaessa takavarikoitua Aleksei Mininin kameraa, löydettiin 11.04. päivättyjä valokuvia samalta alueelta, kertoo BBC. Venäläisten oleskelupaikoilta saattoi tavoittaa OPCW:n rakennuksen wifi-verkon.

Citroënin takaluukussa oli vaikuttava kokoelma vakoilulaitteita, kertoi Hollannin MIVD -tiedustelupalvelun pääjohtaja kenrl.majuri Onno Eichelsheim.

Hollantilaiset olivat koko ajan venäläisten jäljillä, ja pidätys tapahtui 13.04. Venäläisillä oli junaliput maastapoistumiseen 17.04., mutta junan sijasta he päätyivät Moskovaan lähteneelle lennolle, ilman mielenkiintoisia matkatavaroitaan.

Tutkittaessa venäläisten erikoislaitteita, osoittautui että niitä oli käytetty myös muissa epäillyissä vakoilukohteissa: Brasiliassa, Sveitsissä ja Malesiassa. Kannettava tietokone oli ollut mm. Lausannessa Sveitsissä, missä WADA tutkii mm. venäläisten urheilijoiden epäiltyä dopingin käyttöä.

Alexei Morenets oli huolimattomuuttaan säilyttänyt taksikuitin, matkastaan GRU:n päämajasta Moskovan lentokentälle 10. huhtikuuta. Samana päivänä hän oli jo Hollannissa, minkä paikallinen tiedustelukin heti pani merkille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top