Venäjä siirtää joukkojaan pois Syyriasta, ja luovuttaa tukikohtia IGCR:lle ja Hezbollahille

Nämä ovat huonoja uutisia Israelille, joka on pitänyt Syyriassa olevia venäläisiä joukkoja tulppana pappisjohtoisen Iranin pyrkimyksille. Iranin shia-islamistiset papit ovat olleet kovasanaisia, lisäksi suuriäänisiä, esittäessään uhkaavia visioita Israelin varalle.

Syyriaan sijoitettuja venäläisiä joukkoja ollaan siirtämässä muualle, kertoi mm. The Moscow Times. Joukkoja on koottu ainakin Hmeimimin, Kamishlin, Deir-e-Zorin ja T4:n lentotukikohtiin, ja näyttävät olevan valmiina siirrettäväksi Ukrainan rintamalle. Tiedon mukaan venäläiset ovat luovuttaneet keskeisiä tukikohtiaan Iranin islamilaiselle vallankumouskaartille (IRCG) ja shia-islamistimiliisille Hezbollahille.

Syynä Venäjän osittaiseen sotilaalliseen vetäytymiseen -siltähän tämä näyttää- on joukkojen tarve Ukrainassa. Venäjän syyrialaiselle liittolaiselle, presidentti Bashar al-Assadille tämä tarkoittaa lisääntyvää riippuvuutta shia-islamistisesta Iranista, jonka Islamilainen vallankumouskaarti (IRGC) on Damaskon hallituksen tärkeä liittolainen, kuten myös libanonilainen shia-islamistinen miliisi Hezbollah, sekin hyvin lähellä Irania poliittisesti.

Venäjän, IRGC:n ja Hezbollahin joukot ovat olleet Syyrian ”sisällis”sodassa Assadin turva sunni-islamisteja –”islamilainen valtio” IS (ISIS) ja Hay’at Tahrir al-Shamin –al-Qaedan Syyrian osastoa- vastaan. Kun Turkki ajaa Syyriassa omia al-Assadille ei-niin-mieluisia tavoitteita, Venäjän läsnäolo on ollut Damaskolle hyvinkin toivottua. Venäjän joukkojen tarve muualla voi siis aiheuttaa Syyrian tilanteessa muutoksia.

Israelin ja Venäjän epävirallinen hiljainen yhteisymmärrys, jota edellisen pääministerin Benjamin Netanjahun aikana vahvistettiin korkean tason vierailuilla ja ministeritapaamisilla, tähtäsi em. IRGC:n ja Hezbollahin pitämiseen poissa Golanilta ja Israeliin rajoittuvasta osasta Syyria ”islamilaisen valtion” IS:n terroristien karkotuksen jälkeen Jerusalemin ja Moskovan välillä vallitsi konsensus, että näille alueille päästetään vain venäläisiä ja al-Assadin joukkoja. Juuri tämä on nyt vaarantunut.

Venäjä on luovuttanut tukikohtiaan IRCG:lle ja Hezbollahille

Ukrainan presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Mihail Podoliak kirjoitti lauantaina (07-05.) Venäjän viranomaiset ovat siirtämässä joukkoja Syyriasta Ukrainaan:

”Venäjä on vetämässä joukkojaan Syyriasta, luovuttaen sotilastukikohtiaan IRGC:lle, kirjoittaa Israelin media. Moskova luovuttaa asemansa alueella heittääkseen polttopuita (mikä ei ratkaise mitään) Ukrainan sodan kuoppaan. Edelleen ”suunnitelman mukaan ”, eikö? No, suunnitelma oli hieno. Luotettava kuin sveitsiläisenä kello”, Podoliak kirjoitti.

Israelin Channel 12:n uutisissa Lähi-idän asiantuntija Ehud Ya’ari varoitti, että ilman Venäjän läsnäoloa Syyriassa Iranin vaikurus voi kasvaa: ”On syytä muistaa, että Venäjä, jopa tehdessään yhteistyötä Iranin kanssa Syyriassa, on aina pyrkinyt rajoittamaan ja supistamaan Iranin jalansijaa siellä, sekä rajoittamaan Iranin soluttautumista Assadin armeijaan ja turvallisuuspalveluihin.”

Israel on yrittänyt säilyttää suhteensa Venäjään tämän hyökättyä Ukrainaan, ja on tarjoutunut välittämään neuvotteluja osapuolten välillä. Israel on myös toimittanut Ukrainalle humanitaarista apua. 

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top