Venäjä vahvistaa: Venäläiskoneen pudotti Syyrian ilmatorjunta Israelin ilmaiskun aikana

Venäjän puolustusministeriön edustaja kenraali Igor Konashenkov vahvistaa tiedon, että Latakian edustalla yöllä kadonnut venäläiskone on joutunut Syyrian ilmapuolustuksen harhalaukauksen kohteeksi. Katastrofi tapahtui Israelin iskiessä ohjuksilla sotilaskohteisiin Syyriassa. Kenraali syyttää tapahtuneesta Israelia.

Venäjän julkaisemassa kartassa (otsikkokuvassa) esitetään tuhoutuneen Il-20 koneen reitti, ja Israelin F-16 hävittäjien toiminta: Nämä kävivät kääntymässä merellä Latakian edustalla, ja laukaisivat sieltä ohjuksia syyrialaisiin kohteisiin kaupungin ympäristössä.

Tuhoutunut Iljushin-20 oli kartan mukaisella lennolla (punainen viiva), ja juuri lähestymässä Hmeimimin lentotukikohdan kiitorataa, kun ilmatorjuntaohjus sen tavoitti. IL-20:n lähestymissuunta on kartan mukaan lähes sama, kuin israelilaisten ja ranskalaisen sota-aluksen, FS Auvergne:n, ampumilla ohjuksilla. Israelin F-16-koneet ovat olleet samaan aikaan Syyrian ilmapuolustuksen näkyvissä. Kuvassa tuhoutuneen venäläiskoneen tyyppinen Il-20.

Kenraali Konoshenko ketoi uutisjulkaisu Sputnikin mukaan:

”Israel ei varoittanut Syyriassa olevien venäläisten joukkojen esikuntaa operaatiostaan. Me saimme ilmoituksen hotlainin kautta vähemmän kuin minuuttia ennen iskua, mikä ei mahdollistanut Venäjän lentokoneen siirtymistä turvalliselle alueelle.”

Näin siis Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov. Venäjällä ja Israelilla on ollut ilmavoimien välillä suora yhteys, ”hotline”, jota on käytetty keskinäisten yhteenottojen välttämiseksi. Tähän asti järjestely on toiminut.

Venäjä on aiemmin menettänyt Syyrian alueella kaksi sotilaskonetta, yhden Turkin ja yhden kapinallisten tarkoituksellisesti alas-ampumana.

Konashenkov tähdentää myös, että Il-20:n tuhoutumisen syynä on Syyrian ilmavoimien toiminta. Venäjän presidentti Vladimir Putin on juuri esittänyt surunvalittelut tuhoutuneen koneen miehistönjäsenten omaisille. 

Asiasta kertoi Sputnik 18.09.2018.

Venäjä varoittaa kemikaali-ase provokaatiosta Syyriassa 08.09.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top