Venäjä varoittaa ihmiseltä-ihmiselle tarttuvasta lintuinfluenssasta

Lintuinfluenssaa, H5N8:ta, havaittiin äskettäin eteläisellä Venäjällä kotieläimissä, ja sen kerrottiin tarttuneen ainakin seitsemään ihmiseen. Sen jälkeen Venäjän tartuntatautiviranomainen kertonut viruksen mutatoituneen tarttumaan ihmiselta ihmiselle.

Venäjän kansallinen terveysviranomainen varoitti 28.02. Astrakanissa havaitusta lintuinfluessan tarttumisesta hoitolinnuista ihmiseen.  Seitsemän tartunnan saanutta olivat kaikki maatilan työntekijöitä, iältään 29-60. Viisi heistä oli naisia. Joulukuussa, 03.-11.12., 100 000 maatilan 900 000:sta munituskanasta menehtyi H5N8:aan, -ja useita työntekijöitä sairastui. Taudinaiheuttaja tunnistettiin Vektor-labratoriossa. Havainnoista kerrotiin heti kansainväliselle eläinterveysjärjestölle World Organisation for Animal Health:lle (OIE) .

Ihmiset ovat aiemmin saaneet tartuntoja muista lintu- ja sikainfunssatyypeistä, mutta H5N8 ei tiedetty tartuttaneen ihmisiä. Rospotrebnadzor-viraston johtaja Anna Popova kertoi Moscow Timesille olevan hyvin huolestunut mutaatiosta: ”Lääkärikollegoiden mukaan mutatoitunut virus tartuttaa hyvin aktiivisesti. …Toisin sanoen: Meidän on varoitettava koko maailman yhteisöä uhkasta.

Kuluneiden kuukausien aikana H5N8:sta on saatu havaintoja ainakin Kiinasta, Keski-Idästä ja Pohjois-Afrikasta, mutta vain hoitolinnuista. Maailman Terveysjärjestö (WHO) sai jo helmikuussa varoituksen Venäjän lintuinfluenssa-havainnoista.

Luettavaa:

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top