Venäjän armeijan lehti varoittelee NATO-yhteistyöstä, ja mainitsee HS:n jutun Viestikoelaitoksesta

Venäjän asevoimien viestiviejänä jo neuvostoaikana toiminut lehti, Krasnaja Zvezda, otti eilen kantaa Suomen ja Ruotsin puolueettomuuden ja lisääntyvän NATO-yhteistyön väliseen probleemaan: Zvezdan mukaan tapahtuva kehitys, NATO:n ja pohjoismaiden läheneminen, muodostaa uhkan Venäjälle. Puolustusministeri Shoigu on aiemmin ottanut saman kannan: Erityisesti Suomea varoitetaan enempää lähestymästä atlanttista puolustusyhteistyötä.

Venäläislehti muistuttaa Suomen ja NATO:n, tai USA:n eräistä aiesopimuksista ja yhteistyöasiakirjoita, joihin Shoigu olikin jo viitannut.  Zvezdan maininta Viestikoelaitoksesta hieman yllättää:

Suomessa tehdään myös (sotilaallista) tiedustelua Naton edun mukaisesti. Suomalainen sanomalehti Helsinginsanomat kirjoitti viime joulukuussa aiheesta. Julkaisun mukaan Tikkakosken kylässä maan keskiosassa sijaitseva tiedustelulaitos osallistuu toimintaan. ”Käytännössä yksikkö kirjaa, analysoi ja luokittelee Venäjän asevoimien sähkömagneettisen säteilyn (radio ja tutka-toiminnan)”, kirjoitti sanomalehti.

Vuonna 2010 Tikkakosken tiedustelupalvelussa työskenteli noin 150 henkilöä. Lähitulevaisuudessa heitä on enemmän, sillä puolustusministeriö, lehden mukaan, aikoo lisätä merkittävästi rahoitusta yksikölle, perustaen cyberkeskuksen, johon työllistyy noin 40 ihmistä.

Näin siis venäläinen sotilasjulkaisu. Viestikoelaitos on heille tärkeä, ja koko ajan mielessä. HS:n pääuutinen 16.12.2017 esitteli Viestikoelaitosta mm. lehdelle vuotaneilla salaisiksi luokitelluilla asiakirjoilla.

  • HS:n Viestikoelaitoksesta kirjoittanut toimittaja vasaroi tietokonettaan hävittäkseen kovalevyllä olleita tietoja. Panikointi aiheutti tulipalon, johon poliisikin joutui puuttumaan.
  • Salaisten asiakirjojen vuotopaikaksi soittautui Presidentin kanslia. Nykyinen presidentti totesi vuodon tapahtuneen hänen edeltäjänsä aikana. Sauli Niinistö ei yksilöinyt kenen.

Tätä taustaa vasten on aihetta asettaa kysymys, mitkä muut sanomalehdet, kuin HS, saivat vuodettuja tietoja Presidentin kansliasta? Tietovuodossa on rikottu lakia, ja mm. #maanpetoksen vanhenemisaika on pitkä.

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=370150

”Suomen salaisin paikka Keski-Suomen kallioiden uumenissa ja tiedustelulaitos saa oikeuden valvoa internetliikennettä, jos eduskunta hyväksyy tiedustelulait. Kansanedustajat joutuvat päättämään asiasta tietämättä tarkkaan, mitä Tikkakoskella oikein tapahtuu. Helsingin Sanomat kertoo nyt ja lähipäivinä, mitä sotilastiedustelu tekee – ja on tehnyt.

Laura Halminen HS, Tuomo Pietiläinen HS

Julkaistu: 16.12. 2:00 , Päivitetty: 16.12. 6:20

Yhdeksäntoista sotilas­tiedustelutyöryhmän jäsentä katseli toisiaan neuvotteluhuone Junttilassa lokakuussa 2015. Oli työryhmän ensimmäinen kokous, läsnäolijat esittäytyivät toisilleen ja vaihtoivat yhteystietoja.

Pääesikuntaan kokoontuneilla sotilailla ja korkeilla virkamiehillä oli tärkeä tehtävä: valmistella tiedustelulaki, joka mullistaa kertaheitolla Puolustusvoimien oikeudet tehdä tiedustelua sekä Suomessa että ulkomailla. Samanlaiset laajat tiedusteluoikeudet on saamassa myös siviilitiedustelusta huolehtiva suojelupoliisi (Supo).

Sana mullistaa ei ole liioiteltu, sillä sotilastiedustelun tehtävistä tai toimivaltuuksista ei ole Suomessa omaa kattavaa lainsäädäntöä. Siksi sotilastiedustelu on kehittänyt itselleen salaisia toimintamalleja, joita ei ole koskaan hyväksytty eduskunnassa eikä avattu ulkopuolisille.

Salainen on myös paikka, johon työryhmä päätti ensi töikseen käydä tutustumassa. Sotilastiedustelutyöryhmä kirjasi heti ensimmäisessä kokouksessaan lokakuussa vierailun ”Puolustusvoimien tiedustelulaitokselle Tikkakoskelle” marraskuussa.”

Näin siis Hesari. Laitamme tähän vielä lakitekstiä:

5 § (21.4.1995/578) Vakoilu

Joka vierasta valtiota hyödyttääkseen tai Suomea vahingoittaakseen hankkii tiedon sellaisesta Suomen maanpuolustusta tai muuta poikkeuksellisiin oloihin varautumista, Suomen ulkomaansuhteita, valtiontaloutta, ulkomaankauppaa tai energiahuoltoa koskevasta taikka muusta niihin rinnastettavasta, Suomen turvallisuuteen vaikuttavasta seikasta, jonka tuleminen vieraan valtion tietoon voi aiheuttaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle, on tuomittava vakoilusta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Vakoilusta tuomitaan myös se, joka vierasta valtiota hyödyttääkseen tai Suomea vahingoittaakseen toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee taikka julkistaa 1 momentissa tarkoitetun tiedon.

Viestikoelaitoksen sijaintipaikan lähistöllä on myös tapahtunut outoja maakauppoja, joissa on ollut venäläinen ostaja.

Salaisen puolustustiedon jakelu, erikoisten maakauppojen suosiminen ja mm. presidentti Tarja Halosen nimityspolitiikka ovat merkittävällä tavalla heikentäneet Suomen mahdollisuuksia taata oma turvallisuutensa ja samalla pysytellä niin kaukana suurvaltaristiriidoista, kuin suinkin on mahdollista., kuten Urho K. Kekkonen on meitä neuvonut.

Krasnaja Zvezdan kirjoittajatiimi lienee oivaltanut asiat oikein mainitessaan samassa artikkelissa Suomen länsi-yhteistyön tiivistymisen ja em. Viestikoelaitos-skandaalin tapahtumisen. Nämä asiat ovat kytköksissä. 

Krasnaja Zvedzda (Punatähti) 01.08.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top