Venäjän edustaja Syyriassa: USA:n läsnäolo estää kurdien ja Damaskoksen hallituksen sopimusta

Koillis-Syyrian kurdihallinto ja Damaskoksen hallitus ovat keskustelleet keskenään eri tasoilla Turkin viime lokakuussa aloittaman maahantunkeutumisen jälkeen, ja nämä kontaktit ovat tuottaneet myös toteutunutta käytännön yhteistyötä. Yhteisymmärrystä siitä, miten käytännössä itsehallinnollinen kurdialue integroidaan Syyrian keskushallintoon, ei ole kuitenkaan muodostunut. Venäjän suurlähettiläs Syyriassa otti tänään kantaa asiaan.

Venäjän Syyrian-suurlähettiläs Alexander Yevimov pitää amerikkalaisten sotilaallista läsnäoloa Eufratin itäpuoleisessa Syyriassa, ja Al-Tanfin alueella, pahimpana jarruna presidentti Bashar Al-Assadin hallituksen ja kurdeja edustavan Syyrian Demokraattisen Neuvoston SDC:n välisessä kanssakäymisessä. Yevimovin viesti on, ettei vuoropuhelu voi johtaa positiivisiin tuloksiin tilanteessa, jossa Yhdysvaltain joukot ovat läsnä alueella.

Suurlähettilään mielestä USA:n läsnäolo rikkoo, paitsi aikaisempia lupauksia vetäytymisestä, myös kansainvälistä oikeutta vastaan, ja on laitonta. Syyrian hallitus on ollut toistuvasti samaa mieltä.

”Damaskoksen ja kurdien välinen vuoropuhelu jatkuu tavalla tai toisella, mutta se ei johda positiivisiin tuloksiin nykyisissä olosuhteissa. Lähtökohtana on usko, että asiat paranevat, jos Syyrian suvereniteetti Koillis-Syyrian ja Eufratin suhteen palautetaan ja vieraiden joukkojen täydellinen vetäminen sieltä tapahtuu”, kertoi Yevimov maanantaina (10.02.)

USA:n presidentti Donald Trump päätti viime lokakuussa, juuri ennen Turkin maahyökkäystä vuodesta 2015 alkaen sodan ulkopuolella olleeseen Syyrian koillis-osaan, vetää amerikkalaiset joukot pois Syyrian alueelta. Vaikka päätös ei kokonaan toteutunut, se jätti kurdijohtoisen itsehallintoalueen Turkin ja turkkilaismielisten miliisien hyökkäyksen kohteeksi, mikä aiheutti kurdijärjestö SDF:n lähentymisen Damaskoksen hallituksen ja myös Venäjän suuntaan.

Syyrian Demokraattiset voimat, SDF, tekee sotilaallista yhteistyötä sekä hallituksen armeijan että Syyriassa olevien venäläisjoukkojen kanssa. Suhteet amerikkalaisiin eivät ole siitä huolimatta täysin poikki. Tähän nähden Yevimovin tämänpäiväinen lausunto on hyvin ymmärrettävä.

Kurdien sotilaallinen järjestö, Kansan Itsepuolustusjoukot YPG, on ollut dialogissa venäläisten kanssa jo v.2017 (kuva).

 

Venäjän suurlähettilään lausunnosta uutisoi tänään Al-Masdar News.

(Venäläisten nimien kirjoitustavasta: Yevimov on tietysti suomenkielisessä ympäristössä Jevimov, mutta käytimme anglismia, jos joku hakee hakusanalla uutisia.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top