Venäjän edustaja: USA:n kampanja Irania vastaan lietsoo konfliktia Israelin ja Libanonin välille

USA:n toimenpiteet Irania ja sen tukemaa Hezbollahia vastaan saattavat johtaa alueelliseen epätasapainoon ja Israelin ja Libanonin yhteentörmäykseen, kertoi Venäjän suurlähettiläs Libanonissa Aleksander Zasypkin Sputnik Newsille tänään.

”Israelin ja Libanonin konfliktin suhteen mikään ei ole helposti ennustettavaa, koska alue on tienhaarassa. Ihmiset ovat palaamassa rauhanomaiseen elämään ja yhteistyöhön. Kielteinen vaihtoehto on yllytys USA:n taholta uuteen yhteenottoon, johon kietoutuisi useita maita ja etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä”, kertoi Zapsykin Sputnikille.

Zasypkinin mukaan USA on käynnistänyt kampanjan Irania ja Hezbollahia vastaan, ja aiheuttanut tilanteen muuttumisen epävakaammaksi. Suurlähettiläs käytti jopa sanaa ”volatile”, räjähdysherkkä. Hänen mukaansa pyrkimys yhteisymmärrykseen mm. Venäjän kanssa alueen rauhoittamiseksi olisi ollut USA:lta paljon harkitumpaa toimintaa.

Zasypkin myös korosti, että libanonilainen Hezbollah-liike on ollut tärkeässä roolissa terrorismin kukistamisessa Syyriassa, tukien Syyrian laillista hallitusta, Bashar al-Assadia, ja tämän liittolaisia Venäjää ja Irania.

Shiialaisten liikke, Hezbollah, on merkittävä poliittinen puolue Libanonissa, ja työskentelee maan parlamentissa ja hallituksessa tukien alueen vakautta, turvallisuutta ja rauhaa, ja osallistuen kansalliseen dialogiin, muistuttaa Zasypkin.

”Uuden hallituksen muodostamisen jälkeen puolueen pääsihteeri Hassan Nasrallah vaati poliittisia voimia luopumaan taistelusta keskenään, ja kantamaan vastuunsa maansa puolesta”, korostaa diplomaatti.

Hezbollah, käsitämme sen shia-islamistiseksi aseelliseksi voimaksi tai -Zasypkin tapaan- poliittiseksi puolueeksi, on vahvasti mukana Libanonin politiikassa. Uudessa kuukauden istuneessa hallituksessa Hezbollahilla on kolme ministeriä. USA ja mm. Israel pitävät kuitenkin Hezbollahia yhä terroristijärjestönä.

Israel on äskettäin ilmoittanut tuhonneensa Libanonista Israelin kontrolloimalle alueelle johtaneita tunneleita, joiden kautta se sanoo salakuljetetun aseita ja terroristeja. Jerusalemissa on myös pantu merkille Nasrallahin ja Iranin johtavien kenraaleiden hyvin aggressiiviset puheet ”Israelin poistamisesta poliittiselta kartalta”. Epäluottamus Hezbollahia kohtaan ei siis ole niin yksiselitteisesti Washingtonin ja Jerusalemin rajoittuneen näkökulman seurausta, kuten Zasypkin näyttää hahmottavan, vaan osa epävakaudesta ja kasvavasta kriisiherkkyydestä tulee shia-radikaalin Hezbollahin ja Teheranin poliitikkojen suunnalta.

Asiasta tänään Sputnik Newsillä: Russian Envoy: New Israel-Lebanon Conflict May Stem From US Activities in Region.

Shia-islamistisen Hezbollahin varajohtaja: Jos Israel aloittaa sodan, olemme valmiina vastaamaan

Hezbollah julistaa: Hyökkäys Israeliin voi alkaa vaikka heti!

”Israel tuhotaan kolmessa päivässä”, sanoo kenraali Salami

2 Comments

 1. Pihtiputaan Ponnistus
  9.2.2019 15:54

  Olemme todistamassa USA:n imperiumin romahdusta. Kun kyseessä on iso imperiumi on romahduskin näyttävä spektaakkeli. Ulkomaisten sotien eskaloituminenkin on mahdollista, mutta romahdus voi tapahtua vasta sitten, kun valtio on sisältä mätä; vasta sitten, kun sen hallintokoneisto taistelee itseään vastaan.

  — Jokainen valtakunta, joka riitautuu itsensä kanssa, joutuu autioksi, eikä mikään kaupunki tai talo, joka riitautuu itsensä kanssa, pysy pystyssä.

  Romahdus on väistämätön. Emme sitä voi estää. Valtioiden kesken ja kansakuntien sisällä tulee pian vallitsemaan vain yksi laki. Se ei ole imperiumin laki vaan laki, joka kuuluu:

  — Pelastukoon ken voi!

  Vastaa
 2. Karri Nyman
  10.2.2019 04:59

  Niin tai näin, enään hyvin harvoin, jos lainkaan, sodan lietsojat itse osallistuvat sotiin rintamalla. Hippi pasifistinen ajatus, mutta totta. Miten moni sota alkaisi, jos päättäjät olisi siellä ensimmäisenä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top