Venäjän elektroninen sodankäynti floppasi Ukrainassa

Venäjän EMS-aseella peloteltiin maailmaa kovasti ennen helmikuussa alkanutta hyökkäystä Ukrainaan, ja Suomenkin alueella on havaittu GPS-paikannussignaalin häiriytymistä. Sotatapahtumissa elektronisen sodankäynnin yksiköt ovat kuitenkin näyttäytyneet enimmäkseen ukrainalaisten maataloustraktorien perään kytkettyinä. Mihin hävisi pelätty EMS-kyky ?

Sähkömagneettisen spektrin (EMS) alueella toimivien Venäjän elektronisen sodankäynnin ja elektronisen hyökkäyksen (EW/EA) järjestelmien väitettiin jopa pystyvän lamauttamaan ilmassa lentävien modernien hävittäjien laitteiden toiminnan, -sen lisäksi että kaikki langaton viestiliikenne estyy.

Näyttöä ajoneuvojen paikannuksessa käytetyn GPS-signaalin vääristymisestä on aiemmalta ajalta mm. Pohjois-Norjasta -NATO:n sotaharjoituksen yhteydessä- ja meneillään olevan sodan ajalta Itä-Suomesta, ja tämän häiriön on päätelty olleen Venäjän toimintaa. Laitteiden etä-lamauttamisesta on kuitenkin olemassa vain venäläisiä väitteitä, ajalta ennen 24.02. alkanutta sotaa.

Radioviestintä, monenlaiset mittaukset ja tutkat käyttävät sähkömagneettistä säteilyä, kukin sopivalla aaltopituudella. Käytetty aaltopituus voidaan tukkia lähettämällä häiriötä ns. jammerilla,  joista norjalaisilla on ikäviä kokemuksia. Venäjän-Ukrainan -sodan tapahtumissa jammereilla saadut tulokset eivät sensijaan näyttäydy, -ainakaan uutisissa asti. Mahdollisesti Venäjän siviililentoliikenteen ohjaaminen miltei Kaukasuksen itäpuolelle saattaa viitata varautumiseen elektronisen häirinnän käyttöön? (Lukija voi tarkistaa Flightradar24.com:sta hetken tilanteen.)

Suomen HX-hanke EMS-aseen kohteena, vai oliko se sittenkin disinformaatio-hyökkäys?

Pravdan uutinen, joka oli päivätty tunnilleen (10.12. 2021/ 14:30)  Suomen HX-hankkeen päätöksestä kertovan tiedotustilaisuuden kanssa samanaikaiseksi, välittää näkemyksen, että 5. sukupolven häive-hävittäjä ei juuri venäläisten yö-, aamu- eikä päiväunia häiritse: Venäjä käyttää jo elektronista häirintää  F-35:iin Itämerellä ja Mustallamerellä.

Lehti tukeutuu kiinalaisen Sina Military -julkaisun väitteeseen, että Lokheed Martin F-35 -hävittäjissä on todettu laiteongelmia niiden lennettyä Mustanmeren ja Itämeren ilmatilassa. Häiriöt olisi aiheutettu Venäjän käytössä olevalla Murmansk-BN -laitteistolla, jonka pystyttämistä maastoon esitellään videolla (nähtävissä täällä).

Murmansk-BN-kompleksi on em. jammeri. Se lähettää häirintää radioaalloilla, tarkoituksena estää vihollisen viestiliikenne ja tiedonsiirto. Järjestelmä kattaa koko lyhytaaltoalueen sotalaivojen ja lentokoneiden käyttämillä taajuuksilla 3-30 MHz.  Laitteisto skannaa aaltopituuksia, ja löydettyään vastapuolen käyttämän taajuuden, se tukitaan häiriölähetyksellä.

Murmansk-BN:ää on testattu 3-4 vuotta.  Venäläisen spesialistin Vladimir Mikhejevin mukaan järjestelmän tavoite on estää vihollisen sotilaallisen johdon koko tietoliikenne, -mm.  NATO:n ja Yhdysvaltojen korkeataajuinen sotilassatelliittiviestintä. Murmansk-BN:n ensisijainen kohde on estää tietoliikenne High-Frequency Global Communications System -verkossa (HFGCS).

Tietoartikkelit eivät mainitse Murmansk-BN:n vaikutuksista laitteistoihin, mutta kiinalaisjulkaisussa ollaan kovasti sitä mieltä.  Pravda siteeraa:

Aiemmin NATO on toistuvasti valittanut Venäjän pitkän kantaman elektronisista sodankäyntijärjestelmistä Venäjän alueelle. Täydellä teholla käytettäessä järjestelmät voivat pilata F-35-hävittäjien kalliit avioniikkalaitteet kokonaan ja tehdä koneista vain metalliromua.

Murmansk-BN:n kaltainen järjestelmä on tarkoitettu häiritsemään satelliittien kautta tapahtuvaa tietoliikennettä, GPS-paikannussignaalia ja mm. ohjusten ja drone-UAV-lennokkien etäohjaamista. Paikannussignaalien häirintään käytetty Krashuka-laitteisto on aiheuttanut mm. 2019 nurinaa Norjan taholta, kun sotaharjoituksessa Kuollassa käytetty häirintälähetys sotki GPS-paikannusta Ruijassa ja myös Suomen Lapissa. Tähän protestointiin kiinalaiset ilmeísesti viittaavat, mutta asiayhteys on väärä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näyttää aktivoineen EMS-häirintää Suomenkin lähialueilla, mutta sotatapahtumiin EMS-aseilla ei näytä olleen vaikutusta. Venäjää tukevissa julkaisuissa ja sosiaalisessa mediassa vaahdottua elektronista sodankäyntiä ei ole nähty.

Ei huippuelektroniikkaa taistelukentällä, vaan siviilipuhelimia?!?!

Ukrainan puolustuksen lamauttamisen EMS-iskulla sijasta olemme saaneet lukea ukrainalaisten kuunnelleen venäläisten viestiliikennettä tavallisten kännyköiden kautta toteutettuna. Sotilassanonta on, että ”miten harjoittelet, siten sodit”. -Tässä tuli Venäjän armeijan koulutustasokin sitten määriteltyä? Suojatut ja toimintavarmat sotilaalliset viestintävälineet vaan ovat niin hankalia käyttää, ja painavatkin.

Venäjän paljonpuhutut EW/EA-laitteistot, ajoneuvot, häirintälaitteet ja antennit, on kuitenkin nähty Ukrainassa. Vaikka sotaa on jatkunut jo useita viikkoja , niiden vaikutusta ei ole nähty.

Sotilasasiantuntija Jeffrey H. Fischer arvelee, että Venäjän EW/EA-järjestelmien saamattomuus ei liittynyt laitteistoihin, vaan käyttäjiin. Venäjä lopetti hänen käsityksensä mukaan EW/EA:n käytön hyökkäyksen varhaisessa vaiheessa. Syynä voi olla koulutuksen puutteellisuus: Venäläisillä sotilailla ei ole tottumusta toimia heikentyneen/sotketun EMS:n olosuhteissa. Venäjä siis luovutti elektronisen ilmatilan Ukrainalle. Ukraina hyötyi myös venäläisten sotilaiden mukavuudenhalusta: Nämä käyttivät viestintään suojattomia matkapuhelimia.

Venäjän järkyttävän korkeat upseeritappiot saattavat liittyä osaltaan kurittomuuteen viestien salaamisessa. Fisher kritisoi myös venäläistä johtamistapaa, joka rajoittaa alaisen oma-aloitteellisuutta tehtävän toteuttamistavan valinnassa. Kun päätöksenteko on keskitettyä, se on kankeaa ja joustamatonta, mistä mm. Yhdysvaltain armeijassa on pyritty pääsemään eroon.

Kun siis modernit venäläiset EW/EA-järjestelmät kulkeutuvat ukrainalaisten maanviljelijöiden traktorien perässä latoihin ja navetoihin, Venäjän epäonnistumista EMS-taistelutilassa ei voi eeppisemmin ilmaista.

 

Luettavaa:

Venäjä kertoi aikovansa pudottaa F-35:t elektronisella aseella (VIDEO)

Presidentti Sauli Niinistö rinnastaa GPS-signaalin häiritsemisen alueloukkaukseen

6 Comments

 1. Hesekiel
  22.4.2022 15:16

  Kaatuuko Venäjä omaan hautaansa Israelin vuorilla?

  Venäjän elektroninen sodankäynti floppasi Ukrainassa, mutta jatkuu pahaenteisesti (Raamattu, Hesekiel 38 – 39) toisin keinoin Israelissa!

  Venäjä vaatii Israelia luovuttamaan Itä-Jerusalemin kirkon

  19. huhtikuuta 2022 klo 15:53 | Julkaistu: Eurooppa & Venäjä , Israel , Lähi-itä , Uutiset , Palestiina , Venäjä

  Kirkko Jerusalemissa 12. lokakuuta 2021 [Mustafa Alkharouf/Anadolu Agency]

  19. huhtikuuta 2022 klo 15.53

  Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähettänyt Israelin pääministerille Naftali Bennettille kirjeen, jossa hän pyytää lupaa miehitetyn Itä-Jerusalemin kristillisessä korttelissa sijaitsevan Pyhän Aleksanteri Nevskin kirkon hallinnan siirtämiseen Moskovalle.
  Israelilaiset lähteet sanoivat eilen, että Israel käsittelee asiaa, mutta eivät tarkentaneet,  Haaretz  raportoi.
  Venäjän entinen pääministeri Sergei Stepashin ilmoitti viime perjantaina, että Putin lähettää kirjeen ja lisäsi: ”Moskova on työskennellyt viimeiset viisi vuotta saadakseen yhdisteen hallintaansa.”

  Stepashin on Haaretzin mukaan Imperial Orthodox Palestine Societyn puheenjohtaja, joka on vastuussa Venäjän pyhistä paikoista Israelissa  .
  ”Taistelemme Pyhän Aleksanteri Nevskin paluun puolesta, ja se on todella vaikeaa”, Venäjän   uutistoimisto Interfax lainasi häntä.
  LUE: Muistamme Israelin Betlehemin syntymäkirkon piirityksen

  ”Ukrainan kanssa syntyi tilanne, ja Israel on toiminut odotetusti: yrittänyt miellyttää kaikkia täällä ja siellä”, hän lisäsi.
  Eräs venäläinen analyytikko uskoo, että Israel on varovainen luovuttamasta kiinteistöä aikana, jolloin länsi on sanktioinut Venäjää sen hyökkäyksen seurauksena Ukrainaan.

  Israelin entinen pääministeri Benjamin Netanyahu hyväksyi Aleksanterin pihan luovuttamisen Venäjälle vuonna 2020. Siirtoa pidettiin hyväntahtoisena eleenä sen jälkeen, kun Venäjä vapautti  Naama Issacharin , Israelin kansalaisen, joka pidätettiin vuonna 2019 sen jälkeen, kun poliisi löysi yhdeksän grammaa kannabista hänen laukuistaan pysähdessään Moskovan lentokentälle.

  Piha, johon kuuluu Pyhän Aleksanteri Nevskin kirkko, sijaitsee lähellä Pyhän haudan kirkkoa.

  Luokat Eurooppa & Venäjä Israel Lähi-itä Uutiset Palestiina Venäjä.

  12 kommenttia Näytä kommentit

  https://www-middleeastmonitor-com.translate.goog/20220419-russia-demands-israel-hand-over-east-jerusalem-church/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=sc

  Vastaa
 2. Zardex
  22.4.2022 16:09

  Kannattaisi ottaa paremmin selvää asioista ja ymmärtää, että länsipropaganda pyrkii luomaan fantasiaa, jossa Venäjän operaatio ei sujuisi menestyksekkäästi, ja että Venäjä olisi vaikeuksissa. Tätä mielikuvaa pyritään erityisesti lietsomaan Suomeen, jotta se menisi päätäpahkaa NATOon kuvitellen Venäjän olevan liian heikko reagoimaan. Suomi halutaan jostakin varsin Suomelle itselleen vaarallisesta syystä NATOon USA:n pelinappulaksi Venäjää vastaan ja valheellinen kuva Ukrainasta toimii kaksiosaisesti.

  1. Suomalaiset saadaan valheellisesti kuvittelemaan Venäjän olevan vaarallinen, jotenkin paha, jopa ystävällismielisille naapureilleen, sen sijaan, että operaatio Ukrainassa on tarpeellinen myös Ukrainan siviilien turvaamiseksi korruptoituneen terroristivaltion kynsistä.
  2. Suomalaiset saadaan valheellisti kuvittelemaan, että NATO:sta saatava, olematon pelote, olisi turva jotenkin heikkoa Venäjää vastaan, että se provosoinnin sijaan saisi heikon Venäjän pelkäämään Suomen asioihin puuttumista.

  Vastaa
  1. Snif
   22.4.2022 17:24

   Olet kyllä täysi psykopaatti.
   Sinun mielestä lasten, naisten ja vanhusten raakat murhat on jotain pelastamista.
   Mutta kas, siellähän kirjoitti ihan mv paskapainoksen putinin lutkuttaja.

   Vastaa
  2. Huru-ukko
   22.4.2022 19:08

   Paha paha paha USA ja Nato. Ovat naamioineet Ukrainan ja ukrainalaisten siviilien niskaan kylvämänsä pommit ja muut paukut venäläisten tekemiksi. Kieroja paskiaisia sanon minä. Ja vielä kehtaavat syyttää viatonta Volodjaa ja hengenheimolaisiaan moisesta.

   Vastaa
 3. Ado
  23.4.2022 12:29

  Hei Exstra uutiset, miten tuollaisia ​​kommentteja tänne ylipäätään voi laittaa. Pelkäätekö jo venäläisiä?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.4.2022 13:20

   Kommenttien kommentoimisen jätämme usein lukijoiden tehtäväksi. Spammaamista epäiltäessä kommentteja, jotka muuten olisivat asiallisia, saattaa jäädä julkaisematta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top