Venäjän Mustanmeren-laivaston lippulaiva pois palveluksesta, NATO-laivastoa Itämerelle

Odessan edustalla tapahtuneeseen Käärmesaaren välikohtaukseen osallistunut ohjusristeilijä Moskva saattaa olla jo siellä mihin ukrainalaiset merivartijat sen toivottivat. Samaan aikaan atlanttinen puolustusliitto NATO lisää laivastovoimiaan Itämerellä.

Venäjän Mustanmeren-laivaston loppulaiva, 186-metrinen ohjusristelijä Moskva koki eilen vastoinkäymisen, joka ukrainalaisen tiedon mukaan liittyy Ukrainan ohjuskalustoon kuuluvaan Neptune-meritorjuntaohjukseen. Neptuneita osui Moskvaan kaksi kappaletta, kertovat Ukrainan viranomaiset.

P-360 Neptune on kehitetty Ukrainassa, neuvostoaikaisen Kh-35 -ohjuksen pohjalta. Se on tullut palveluskäyttöön äskettäin. Neptune hakeutuu itse maaliin, ja kantaa 160 kilon räjähdettä.

Ohjusristeilijä Moskva oli Slava-luokan ensimmäinen palvelukseen tullut alus, ja valmistui v.1983. Slava-luokkaa tilattiin alunperin kuusi yksikköä, mutta kahden tilaus peruutettiin Neuvostoliiton lopun lähestyessä. Yksi alus jäi keskeneräisenä telakalle Ukrainaan, ja sen ostamisesta ja valmiiksi-saattamisesta on keskusteltu Intian ja Kiinan kanssa. Jäänee kuitenkin romuksi.

Venäjän Jäämeren, Tyynenmeren ja Mustanmeren laivastot ehtivät saada omat slavansa, joiden tehtäväksi sodan syttyessä aiottiin Yhdysvaltain tukialusryhmien tuhoaminen meritorjunta-ohjuksilla, joita aluksilla oli valmiina laveteilla 16 kpl. Aluksilla oli ilmeisesti myös siiloista ammuttavia ohjuksia, ja tämän 40-vuotta vanhan alustyypin aseistuksen modernisoinnista ei liene aivan päivitettyä tietoa.  Slava-luokan pääaseet, SS-N-12 Sandbox -ohjukset, näkyvät kuvissa aluksen sivukansilla lähtörampeissaan. Ohjukset kykenivät kuljettamaan ydinpommeja.

Slava-luokka oli siten Yhdysvallat-Neuvostoliitto -yhteenoton strateginen ase, jolla eliminoitaisiin US-Navyn vahvimmat voimat: Lentotukialus-ryhmät. Slava-risteilijä seuraisi tukialusryhmää valtamerellä, ja koodisanan saatuaan lähettäisi kaikki ohjuksensa sitä vastaan. Sen jälkeen slava olisikin ”poissa rullasta” l. sille ei varattaisi enää tehtäviä. -Maailmasota 1900-luvun lopun tyylillä olisi ollut muutenkin hermoillekäypää hommaa.

Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskva ei päätynyt valtameren pohjaan, vaan kohtasi Mustallamerellä ”käärmesaaren kirouksen”: Ollessaan tukemassa Ukrainan eristyneen majakkasaaren valtausta, Moskvalta kehoitettiin radiolla saaren 35-puolustajaa laskemaan aseensa. Ukrainalaisen tiedon mukaan saarelta vastattiin epäkunnioittavin sanoin, kehottaen ohjusristeilijää menemään johonkin vähemmän arvostettuun paikkaan. (Feministit ovat toki arvostuksesta eri mieltä.)

Odessan alueen korkea viranomainen (pormestari/kuvernööri) Maxim Marchenko kirjoitti: ”On vahvistettu, että ohjusristeilijä Moskva  meni täsmälleen sinne, minne rajavartijamme käskivät sen Käärmesaarella! Mustaamerta vartioivat Neptune-ohjukset aiheuttivat erittäin vakavia vahinkoja venäläiselle alukselle.”

Samaan aikaan Itämerellä

Naton alukset suorittavat rutiinioperaatioita ja koulutusta Itämerellä, kertoo puolustusliitto NATO:n merivoimien esikunta.

Standing Maritime Group 1:n (SNMG1) ja Standing NATO Mine Countermeasures Group 1:n (SNMCMG1) alukset purjehtivat Itämerelle ja osallistuvat harjoituksiin liittolaisten ja kumppanimaiden kanssa. NATO pitää säännöllisesti merivoimia Itämerellä, säilyttääkseen uskottavan ja pätevän puolustuskyvyn sopimusvelvoitteiden mukaisesti.

Itämerellä rutiiniharjoittelevaan laivasto-osastoa SNMG1:ä johtaa Alankomaiden kuninkaallisen laivaston kommodori A. van de Sande. SNMG1:ssä ovat mukana lippulaivana HNLMS De Zeven Provincien, taistelutukialus FGS Berlin, FGS Erfurt, HDMS Peter Willemoesis,  ja HMS Northumberland.

NATO:n pysyvää miinojentorjuntaryhmä 1:tä (SNMCMG1) johtaa tällä hetkellä kommodori Ott Laanemets, ja siihen kuuluvat LVSN Virsaitis, BNS Lobelia, FGS Bad Bevensen, ENS Sakala, HMS Grimsby, HNLMS Schiedam, HNOMS Hinnoy.

Eri maiden miinantorjujista koostuva SNMCMG1 on jatkuvasti valmiina lyhyellä varoitusajalla tuomaan valmiuksia, taitoja ja asiantuntemusta vedenalaisten räjähteiden poistamiseen ja meriturvallisuuden varmistamiseen, kertoo NATO:n tiedote.

SNMG1 ja SNMCMG1 ovat kaksi neljästä yksiköstä, jotka koostuvat eri liittolaismaiden aluksista. Nämä alukset ovat jatkuvasti NATO:n käytettävissä, valmiina suorittamaan erilaisia ​​tehtäviä harjoituksiin osallistumisesta operatiivisiin tehtäviin. Ne ovat myös tällä hetkellä osa NATO:n Very High Readiness Joint Task Force:a (VJTF),  ja ovat samalla mukana edistämässä operatiivista yhtenäisyyttä liittoutuneiden merivoimien välillä alueellisen turvallisuuden ja vakauden turvaamiseksi, kertoi NATO:n MARCOMin julkishallinnon toimisto.

NATO:n merivoimien rutiininomainen harjoitus ei arviomme mukaan liity Suomen ja Ruotsin aktiviteettiin puolustusliiton jäsenyyden-hakemisessa. Kuten asiaan ei liity myöskään väitetty -ja kyseenalaistettu- venäläisen ohjuslavetin siirtely Viipurin lähistöllä, jota on uutisena kerrottu. Harjoittelu meriyhteyksien turvaamisessa ei myöskään liity keskusteluun NATO:n väitetystä toimettomuudesta ns. harmaana ajanjaksona mahdollisten uusien puolustusliiton jäsenten hakemuksien jättämisen ja hyväksymisen väliaikana.

Luettavaa:

NATO:n miinantorjunta-aluksia saapui tänään Turkuun (VIDEO)

Naton miinantorjunta-alusosasto vierailee Turussa 25.-27.10.2019

Venäjä siirtää laivastoharjoitusta Irlannin edustalla

NATO:n miinanraivaajat saapuvat Tukholmaan

5 Comments

 1. arka aihe sensuuriin
  14.4.2022 18:47

  Ps media ei halua muistella että ISIS Kukistui trumphin aikaisen USAN ja venäjän yhteistyöllä

  se muistelu fakta sensuroidaan nato kiimassa

  tai kuka pudotti ne ydin pommit hiroshimaan sekin on arka aihe nato kiimaisille

  Vastaa
 2. arka aihe sensuuriin
  14.4.2022 18:59

  Venäjän ulkoministeri Lavrov sanoi 1. lokakuuta 2015, ettei pidä Vapaan Syyrian armeijaa terroristijärjestönä, ja että sen pitäisi olla osa maan poliittista ratkaisua[57]. Lavrov sanoi myös muista Syyrian hallituksen vastustajista kuin Isisistä ”jos se näyttää terroristilta ja toimii kuin terroristi, se on terroristi” ja maallaan olevan saman päämäärän kuin Yhdysvaltain johtamalla koalitiolla. Lavrov piti epäreiluna sitä, että Venäjän toimia pidettiin tyrannin tukemisena. Mutta Lavrov myös sanoi puheessaan, ettei Gaddafin ja Husseinin kaataminenkaan muuttanut Libyaa ja Irakia paremmiksi paikoiksi, eikä tästä ole opittu. Lavrov myös kiisti väitteet, joiden mukaan Venäjä pyrki kiinnittämään huomioon Syyriaan Ukrainan kriisin sijasta. [58]. Venäjä kiisti maltillisen opposition armeijan FSA:n, niin kuin sillä oli sodan aikana ollut aiemminkin tapana. Vapaan Syyrian armeijaa Lavrov väitti jonkinlaiseksi haamuksi, ja Putin kyseli missä FSA on ja kuka sitä johtaa[59]. Venäjä myönsi ilmatilaloukkaukset, mutta piti niitä vahinkoina ja mm huonosta säästä johtuvina. Venäjän presidentti Putin ja ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kiistivät Venäjän ilmaiskujen tuottamat siviiliuhrit[60]. Zaharovan mukaan Venäjä halusi säilyttää Syyrian valtiollisuuden, muttei varsinaisesti tukenut Assadia[61]. Dimitri Medvedevin mukaan Venäjä puolusti Syyriassa kansallisia intressejään, ei Assadia. Moskovalle oli hänen mielestä olennaista vain se, ettei Isis johda Syyriaa[62]

  Vastaa
 3. Guppe
  16.4.2022 06:01

  Botski vaan muutettiin sukellusveneeksi, ei sen dramaattisempaa…

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.4.2022 11:31

   Meni merenpohjaan traktoreilta piiloon?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top