Venäjän pääministeri valmis karkoittamaan koronavirusta kantavat ulkomaalaiset

Venäjällä valmistellaan nyt lakia, jossa säädetään miten menetellään maassa oleskelevien ulkomaalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden karkottamisessa, jos tämä toimenpide katsotaan välttämättömäksi väestön turvaamiseksi vakavalta tautiepidemialta, tai kuten esityksessä sanotaan: Yhteiskunnalle vaarallisten infektioiden torjumiseksi.  Asian otti puheeksi pääministeri.

Venäjän lakiehdotukseen liittyy luettelo 16 tartuntataudista, joiden suhteen lakiesityksessä mainittuja keinoja voidaan käyttää. Venäjän pääministeri Mihail Mishustin on hyväksynyt luettelon,  johon sisältyy muun muassa rutto, kolera, tuberkuloosi, pernarutto, HIV-potilaat ja koronavirus 2019-nCoV. Asiasta kertoi Izvestia.

Venäjällä ei tällä hetkellä ole lakia, joka määrittelee menettelyn ulkomaalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden karkottamispäätöksissä ja hallinnollisessa karkottamisessa, silloin kun henkilö kantaa yhteiskunnalle vaarallista sairautta. Pääministeri otti maanantaina puheeksi tämän mahdollisuuden, että koronavirusta kantavat ulkomaalaiset karkoitetaan Venäjältä.

Venäjän sisäministeriö valmistelee nyt muutoksia kolmeen lainkohtaan, jotka määrittelevät ulkomaalaisten oikeudellista asemaa Venäjällä. Valtuudet tulevan lain toteuttamiseen annettaneen Venäjän sisäministeriölle ja eräille muille liittovaltion virastoille. Laki tulee sisältämään tarvittavat ohjeet ulkomaalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden kuljetusten yksityiskohdista, ja heidän karkoittamistaan tai takaisinottamistaan koskevien päätösten tekemiseksi.

Sisäasianministeriön lisäksi lakiesitys antaa tehtäviä myös terveysministeriölle, liittovaltion turvallisuuspalvelulle FSB:lle (entinen KGB) ja epidemiologisille ja terveysvalvontaviranomaisille. Nämä virastot määrittelevät yhdessä oikeusministeriön kanssa menettelyn sairaiden ulkomaalaisten karkottamisessa Venäjältä. Näiden ihmisten karkottamista koskevien kansainvälisten sopimusten täytäntöönpanosta huolehtiminen kuuluu myös mainityille elimille.

Hallitus totesi kuitenkin, että huolimatta sairaiden tai kansalaisuudettomien ulkomaalaisten karkottamisesta Venäjältä, viranomaisten on huolehdittava hoidosta, seurannasta ja kuljetuksesta, ja hygienian ylläpitämisestä julkisilla paikoilla.

Mishustinin  mukaan lain puuttuminen vaikuttaa kielteisesti venäläisten terveyteen, epidemiologiseen tilanteeseen  Venäjällä, ja hygienian ylläpitämiseen.

Lakiesitys tulee Duuman käsittelyyn maalis- tai toukokuussa, ja useat puolueet, mm. Yhtenäinen Venäjä, ovat jo ilmoittautuneet esityksen kannalle. Esitys on saanut jo arvosteluja, kun kaikki eivät ole vakuuttuneita siitä, tulevatko Venäjällä oleskelevien muiden maiden kansalaisten oikeudet otetetuksi huomioon, jos valmisteltavia valtuuksia tullaan käyttämään.

Venäjällä käyty julkinen keskustelu yhteiskuntavaarallisten epidemioiden torjumisesta on suorapuheisempaa, kuin monissa muissa maissa. Se ei tarkoita ettei Mishustinia huolestuttavia seikkoja olisi pohdittu muuallakin.

 

Asiasta kertoi mm. Noticias 04.02.2020.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top