Venäjän puolustusministerin puhe viestii Suomen turvallisuuspoliittisen liikkumavaran kapenemisesta

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu puhui eilen tiistaina ministeriön kokouksessa kansainvälisestä sotilaspoliittisesta tilanteesta, kokien eräät USA:n ja NATO:n toimet Venäjälle harmillisiksi, viitaten mm. Suomen, Ruotsin ja USA:n Washingtonissa 08.05. allekirjoittamaan aiesopimukseen. Shoigun mukaan Venäjä on pakotettu ”vastatoimiin”.

” Naton jäsenmaat yrittävät estää Venäjää tulemasta niiden geopoliittiseksi kilpailijaksi, sitä enemmän siksi, että meillä on liittolaisia. He käyttävät erilaisia ​​järjestöjä, myös kansainvälisiä, ja monia inhimillisen toiminnan alueita, kuten politiikkaa, taloutta, ja jopa kulttuuria ja urheilua ”, Shoigu sanoi puolustusministeriön kollegion tiistain istunnossa.

Shoigu näkee siis NATO:n aktiivisena vallitsevan tilanteen muuttajana, ja Venäjän yksinomaan reaktiivisena.

Korostan, että … läntisten kollegojemme ottamat askeleet johtavat olemassaolevan turvallisuusjärjestelmän tuhoon, kylvävät lisää epäluottamusta ja pakottavat meidät vastatoimiin, sanoi Shoigu.

Mitä vastatoimet ovat, sitä puolustusministeri ei kertonut. Suomen, Ruotsin ja USA:n aiesopimus sallii mm. NATO:n käyttävän ilmatilaamme ja aluevesiämme esteettömästi, mikä ei Shoigua miellytä. USA:n ja Venäjän äskeinen huippukokous jätti rauhoittavan signaalin maailmalle suurvaltasuhteiden tilasta. Nyt kuultu viesti ei ole sitä. 

RT 24.07.2018.

Yle 25.07.2018.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top