Venäläinen arvio: USA:n vaalitulos heikentää valtioiden suhteita

Venäjän erään suurimmista sanomalehdistä julkaisema arvio on pessimistinen USA:n ja Venäjän välien kehittymisen suhteen: Demokraattien valta kongressissa vauhdittaa Trumpin väitettyjen venäläis-kontaktien tutkimista ja saattaa rajoittaa presidenttiä suhtautumisessa Venäjään.

Viktor Olevich kirjoitti Komsomolskaja Pravdassa (07.11.) otsikolla: Trumpille tappio: Mitä Yhdysvaltojen kongressin välivaalien tulos merkitsee Venäjälle. Epämiellyttävimmät seuraukset (myös maamme osalta) olivat, että Hillary Clintonin kannattajat saivat tukea vaalituloksesta.

Kirjoittaja odottaa erikoissyyttäjä Robert Muellerin, joka ryhmineen tutkii Venäjän sekaantumista USA:n vaaleihin, aloittavan nyt uuden offensiivin presidentti Trumpia  vastaan. Kun kongressissa vahvistuneet demokraatit pääsevät nyt nimeämään valiokuntien ja komiteoiden johtajat, he voivat aloittaa Trumpia ja hänen hallintoaan koskevia entista laajamittaisempia tutkimuksia.

Kongressin Tiedustelukomitean johtoon pyrkii leppymätön Trumpin vastustaja ja eräs median tärkeimmistä ”Russiagaten” äänitorvista, Adam Schiff. Hän on jo ilmoittanut aikovansa käynnistää uudelleen tutkimukset Trumpin vaalipäämajan ja venäläisten kytkennöistä. On odotettavissa, että vaalien jälkeen ”venäläis”-teema aletaan myllyttää USA:ssa uudella innolla – siihen läheisesti liittyvän vakoojamanian, russofobian ja noitavainon merkeissä.

Näin siis Komsomolskaja Pravda, joka yhä toimii vanhalla neuvostoaikaisella nimellään. Toki lehti pitää kaikkia hypoteeseja Venäjän sekaantumisesta v.2016 presidentinvaaleihin ”russofobiana”, mutta sallittakoon se heille. Prognoosi, että uudet tutkimukset tms. kongressista käsin inspiroituina tulevat haittaamaan Trumpin työrauhaa politiikan teossa, on vakavastiotettava esittäjästään riippumatta.

Lehti muistuttaa, että erikoissyyttäjä Mueller on saanut muutaman ”ison kalan”: Trumpin entisen vaalipäällikkö Paul Manafort, entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn ja jokunen muu syytetty ovat tehneet sopimuksen oikeusistuimen kanssa, so. selviävät pienemmällä tuomiolla, jos ”laulavat”, -eikä Mueller aio hellittää ennenkuin Trump on erotettu virastaan, arvioi venäläinen tarkkailija.

Aihe Komsomolskaja Pravdassa 07.11.2018.

Olevichin kirjoituksesta voi tehdä joitain huomioita:

  • K.Pr:n kirjoittaja on täysin vakuuttunut siitä, että syytökset venäläisten tahojen sekaantumisesta USA:n v.2016 vaaleihin ovat #russofobiaa tms..
  • Hän on myös vakuuttunut siitä, että Muellerin tutkimukset eivät vedä vesiperää, vaan Trumpille kielteiset todisteet löytyvät.

Näin siis Venäjällä arvioidaan USA:n välivaaleja. Välivaaleissa täytetään osa senaatin ja kongressin paikoista. Historiallisesti välivaalit ovat useimmiten sujuneet niin, että istuvan ensimmäisen kauden presidentin puolue on menettänyt jonkinverran paikkoja. Tämän syksyn vaalit sopivat em. trendiin, eivätkä ole mitenkään poikkeuksellisia.

Vaalitulosta on arvioitu maailmalla ahkerasti. Suomalaiset arviot ovat olleet voittopuolisesti demokraatteja myötäileviä, eivät kovin kiinnostavia, joten katsoimme naapurimaan näkemyksen enemmän uutiseksi.

1 Comment

  1. Jussi Suomalainen
    10.11.2018 16:55

    Trumpin patriootit taisivat silti saada kaikki tavoitteensa läpi – vallan senaatissa, joka päättää tärkeät asiat riippumatta kongressista. Lisäksi patriootit ennakoivat vaalivilppiä ja olivat valmiudessa kerätä siitä todisteet. Olihan se kummaa että vaalitulokset lähetettiin osavaltiosta riippuen Britteihin, Irlantiin tai Belgiaan sähköisesti laskettaviksi ja sitten ”oikea”(?) tulos tuli ulkomailta. USA:n veteraanien päivä 11.11 saattaa sisältää yllätysohjelmaa, josta saanemme tietoa vapaasta mediasta Suomessa 12.11

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top