Venäläinen erehdys: Saksan puolella taistelleita kasakoita kunnioitettiin julisteella Novotserkaskissa

Rostovin kuvernementin Novotserkaskin kaupungin Arbat-ostoskeskus päätti kunnioittaa venäläisiä kasakoita julkisivulleen ripustetulla suurikokoisella kuvalla, joka olikin über-hieno mutta esitti kasakoita Saksan Wehrmachtin uniformuissa toisen maailmansodan ajoilta.

Julisteella haluttiin onnitella ja kiittää Donin kasakoita heidän Venäjälle tekemistään palveluksista 450:n vuoden aikana. Juliste asetettiin paikalleen kasakoiden juhlapäivänä, mutta roikkui seinällä vain joitain tunteja.

Kaupunginhallinnon päällikkö Jurij Lysenko joutui vähän selittelemään medialle tapausta. Hänen mukaansa asiassa on tapahtunut tekninen virhe. Kauppakeskuksen johto oli toiminut asiassa oman historiantuntemuksensa pohjalta, ja hyväksynyt mainossuunnittelijan valinnan: Taiteilija Dmitry Zgonnikin taulun ”Donin kasakat Balkanilla, 1944”.

”Alkuperäisessä kuvassa esiintyy kaksi kasakkaa, joiden kokardeissa on kotkia, hakaristeja, punaisia ​​ympyröitä ja tammenlehtien seppeleitä, mutta mallista ei ollut helppoa hahmottaa henkilöiden uniformuja”, Lysenko selitti

Arbat-kauppakeskuksen johtaja Gennady Verenich pyysi anteeksi kaupunkilaisilta, ja sysäsi syyn kokemattomien alaistensa niskaan. Sattuuhan sitä Moskovassakin: Tunnetun asesuunnittelija Mikhail Kalashnikov sai taannoin kunnian tulla ikuistetuksi pronssiin, ja patsaan jalustan laattoihin kaiverrettiin hänen tunnetuimman asekehitelmänsä, rynnäkkökivääri AK-47:n, työpiirustusten kopioita. Valituksi tulikin myös AK-47-aseen esikuvan, Wehrmachtin käyttämän Sturmgevähr-44:n piirustukset. Nekin jouduttiin hiomaan sitten näkymättömiin.

Toisen maailmansodan aikana noin 1,5 miljoonaa Neuvostoliiton kansalaista palveli Saksan asevoimissa. Kasakka-ratsuväki oli yksi näistä kansallisuuteen pohjautuvista yksiköistä. Osa Saksan asevoimien venäläisistä oli puolustamassa Normandiaa tunnetun maihinnousun sattuessa, -ja ovat niitä harvoja Venäjän/Neuvostoliiton alamaisia joille oli suotu tilaisuus sotia amerikkalaisia vastaan. Kaipa joku heitäkin joskus muistaa kiittää.

1 Comment

  1. Pekka Kemppainen
    7.9.2020 15:35

    Suomesta lähti useita tuhansia neuvosto-sotavankeja Saksaan vapaaehtoisesti. Värväreinä toimivat Abwehrin ja mahdollisesti muidenkin saksalais-organisaatioiden miehet, ja kenraali Vlassovin upseerit. Sotavankileirien hallinto antoi heidän vapaasti pitää vangeille puheita ja haastatella kiinnostuneita. Värvätyt joutuivat joko tiedustelun palvelukseen tai sellaisiin joukko-osastoihin, kuin puheena oleva kasakkaprikaati. Myös SS otti venäläisiä, jotka eivät sitten olleetkaan slaavilaisia ali-ihmisiä tms. Siihen aikaan siis henkilön ”rodun” määritti kenttäpostiosoite.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top