Venäläinen media kommentoi USA:n some-vaikuttamis hässäkkää tänään.

Sosiaalinen media on noussut näkyvään roolin USA:n presidentinvaalien jäkipelissä, ja keskustelussa sellaisten organisaatioiden masinoimisesta, kuten ”Black lives matter”. Tarkastelemme, miten venäläinen media asian näkee, onhan Venäjä mainittu.

Facebook on poistanut rasisminvastaisten aktivistien materiaalia, liittyen tutkimuksiinsa ”ei-autenttisista” (väärillä tiedoilla laadituista) tileistä, joilla yriteään vaikuttaa USA:n politiikkaan, kertoo USA:n media. Washington DC:n rasisminvastustajien ”No Unite the Right 2-DC” -eventti (tapahtuman mainos), jolla kutsuttiin protestoimaan ”valkoista suprematismia” vastaan elokuun 10.-12. päiviksi, on poistettujen joukossa, kertoi NBC torstaina (02.08.).

Tiistaina (31.07.) kerrottiin sosiaalisesta mediasta poistetun 32 sivua tai tiliä, Facebookista ja Instagramista, koska ne ”liittyivät koordinoituun ei-autenttiseen toimintaan”, kertoo yhtiön lehdistötiedote. Facebookin mukaan poistetuilla sivuilla oli yhteys väärillä identiteeteillä luotuihin tileihin ja tileihin joita fb:n mukaan operoivat Venäjän agentit.

Rasisminvastustajat kiistävät eventtinsä ei-autenttisuuden, ja kertovat että monien anti-rasististen organisaatioiden, kuten BLM:n, toimijoiden, jotka olivat eventin takana, tilit sosiaalisessa mediassa on kaadettu. ”Me emme toimi Venäjän asialla, me vastustamme fasismia”, kirjoittaa Twitterissä ”Shut It Down DC”-ryhmän toimija, joka oli myös em. eventin perustajia. Aktivistit ovat nyt avanneet uuden eventin tapahtumalleen.

”We’ve since created a new Facebook event, but we know real organizing comes from talking with our neighbors and that this is a real protest in Washington, DC. It is not George Soros, it is not Russia, it is just us,” Shut it Down DC twiittaa: ”Tämä on aito protesti Washington DC:ss. Se ei ole George Soros, eikä Venäjä, se olemme me.

Facebookia kritisoitiin ankarasti maaliskuussa, kun 50:n miljoonan käyttäjän tietoja oli päätynyt ilman heidän lupaansa Cambridge Analytica:lle. Facebookin mainitaan myös julkaiseen Venäjältä sponsoroituja mainoksia, joilla vaikutettiin USA:n vaaleihin. Venäjä kiistää edelleen väitteet, että olisi vaikuttanut v.2016 vaaleihin USA:ssa.

Kirjoitti Sputnik 03.08.2018.

US.Today 01.08.2018.

Facebookista poistettu ”NoUniteTheRight”-eventti liittyy vastamielenosoitukseen Unite The Right -2-tapahtumaan liittyen.  Edellinen Unite The Right järjestettiin Charlottesvillessa, jossa yksi vastamielenosoittaja sai surmansa jäätyään paikalta poistumassa olevan mielenosoittajan auton alle. On selvinnyt, että po. tilanteessa vastamielenosoittajat olivat estämässä tunnistamansa yksin liikkuneen ”äärioikeistolaisen” liikkeellelähtöä autollaan.

Facebookin suhtautumiselle po. tapahtumaan on siten perusteita.  Venäläinen vahingonilo on toki aitoa: Some-vaikuttamis keskustelu osuukin nyt venäläisten sijasta rasisminvastustajiin. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top