Venäläinen väite: ISIS valmistelee kemiallista iskua Syyrian kurditaistelijoita vastaan

Venäjän puolustusministeriön julkaiseman uutisen mukaan venäläisillä on tiedustelutietoa 11:sta ”islamilaisen valtion” (ISIS, ISIL, Da’esh) terroristista, joita on Syyrian ulkopuolella koulutettu käyttämään kemiallista asetta, ja suunnitellun iskun kohteena olisivat USA:n tukeman SDF-liittoutuman päävoima, kurdijoukot YPG.

Venäjän mukaan iskun tarkoitus olisi provosoida USA ja länsi kostamaan kemiallisen aseen käytön al Assadin hallitusta tukeville joukoille, Syrian Arab Armylle. Tietojen mukaan kemiallinen isku toteutettaisiin kaasua levittävillä tykistön tai heittimien kranaateilla Hajinin asutuskeskusta piirittäviä YPG:n joukkoja vastaan Deir ez.Zorissa.

USA on koko Syyrian sisällissodan ajan tukenut Syyrian Demokraattisia Voimia, SDF:ää, jonka sotilaallisesta voimasta kurdien YPG vastaan suurimmalta osin. USA:n NATO-liittolainen Turkki, joka Syyriassa on Venäjän ja al Assadin hallituksen liittolaisena, käy Syyriassa sotaa sekä ISIS:tä ja muita jihadisteja, että kurdeja vastaan. Ilkeämielisten mukaan kurdit ovat turkkilaisille motivoivampi vihollinen.

Turkkilaiset joukot Syyriassa ovat syksyn aikana ottaneet aluetta haltuunsa YPG:ltä, ja kurdit ovat myös iskeneet turkkilaisia vastaan. USA-johtoisen liittoutuman ja al Assadin dynastiaa tukevan Venäjän-Turkin-Iranin koalition välinen juopa on mahdollistanut ISIS:lle osan menetetyistä alueista takaisinvaltaamisen. Lännen ja Venäjän keskinäinen syyttely siviilien (oheis)pommittamisesta jihadistien vastaisten operaatioiden yhteydessä on nyt siinä vaiheessa, että Venäjä syyttää USA:ta siviilitappioiden aiheuttamisesta Deir ez-Zorissa, jossa lännen tukema liittoutuma on ISIS:tä vastassa. Aiemmin lännestä on voimakkaasti arvosteltu venäläisiä massiivisisesta tulivoiman käytöstä asutuilla alueilla mm. Aleppossa.

Vaikea Suomesta käsin arvioida, kuinka todellinen Venäjän tiedustelun löytämä hanke on. Venäläiset ovat aiemminkin varoittaneet kaasuisku-provokaatioista, jotka ovat jääneet tapahtumatta. Venäläiset ovat vähän yliherkkiä sen mahdollisuuden suhteen, että jokin joukkotuhoaseisiin tai taistelukaasuihin liittyvä sattumus aiheuttaa uusia lännen kostoiskuja al Assadia vastaan.

Venäjän julkistamasta tiedosta kertoi Sputnik News juuri äsken: Russian MoD: Daesh Plans to Use Chemical Weapons Against US-Backed Kurdish.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top