Venäläis-turkkilaisten neuvottelujen epäonnistuttua Syyria aloittaa uudelleen hyökkäyksensä Turkin tukemia ns. kapinallisia vastaan Idlibissä

Islamistiterroristien menetettyä hallitsemansa alueet eteläisessä ja itäisessä osassa Syyriaa, jäi jäljelle ”Idlibin tasku”, jossa viimeiset jihadistit piileskelevät. Tämän terroristivyöhykkeen valtaaminen keskeytyi viime keväänä, kun Turkki ja Venäjä sopivat jotakin. Tämä vaihe on nyt päättymässä, kirjoittaa Damaskoksen hallitukselle myötämielinen Al-Masdar News.

Tämän vuoden tammikuussa presidentti Bashar al-Assadin hallituksen armeija, Syyrian Arabiarmeija (SAA), aloitti suurhyökkäyksen Iblibin kuvernementissa, tarkoituksena ratkaista tämään viimeisen jihad-pesäkkeen aiheuttama ongelma. ”Islamilaisen valtion” IS:n kukistumisen jälkeen islamistien päävoima on ollut Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), entinen al-Nusran rintama, joka on myös Syyrian al-Qaeda. HTS:ää tukee tai sen kanssa kilpailee jokunen muu jihadistiryhmä, joista eräät ovat jo suoraan liittyneet Turkin tukemaan SNA:han (”lelu-salakuljettajan” poliittiseen kotiin), jossa ovat valmiiksi entiset länsivaltojen ymmärryksen saaneet ”sekulaarit kapinalliset”.

HTS ei avoimesti kuulu Turkin islamistipresidentin Recep Tayyip Erdoganin tukemaan ”kapinallis”-joukkoon, mutta syyrialaisen näkemyksen mukaan Turkki on määrätietoisesti pyrkinyt sujauttamaan sen mukaan Syyrian sisällissodan päättävän poliittisen ratkaisun jälkeiseen hallintoon.

HTS:n hallussaanpitämät alueet Idlibin ja Aleppon maakunnissa ovat Syyrian väkirikkainta ja taloudellisesti kehittyneintä osaa, ja taistelujen aiheuttamat inhimilliset vahingot ovat olleet mittavia. Ulkomaailma on reagoinut asutuskeskustaistelujen ja pommitusten aiheuttamiin inhimillisiin kärsimyksiin. Niinpä hallitus ja sen vastustajat ovat -taustatukijoidensa kannustaessa- tehneet useita sopimuksia joukkojen etäännyttämisestä ja demilitarisoiduista vyöhykkeistä. Näin olisi sekä säästetty siviilejä että otettu aikalisää poliittiselle ratkaisulle. Valitettavasti tällä tiellä ei ole edetty. Syyrialaisten mukaan jihadisteja ei ole saatu noudattamaan näitä sopimuksia.

Viime vuoden lokakuussa kaksi tapahtumaa laittoi tilannetta liikkeelle: Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yllättävä päätös vetää joukot Syyriasta, ja Turkin hyökkäys. Erdogan neuvotteli tuolloin sekä USA:n varapresidentti Mike Pencen että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, saaden molemmilta valloilta hyväksynnän kampanjalleen Syyriassa.

Silloin Turkki pääsi eräänlaiseksi erotuomariksi läntisen Syyrian viimeiselle sotanäyttämölle Idlibin-Aleppon kaistalle, sekä sai luvan ulottaa hyökkäyksensä jo rauhoittuneelle Eufratin-takaiselle alueelle, jolla sota siis alkoi uudelleen parin vuoden rauhan ja jälleenrakennuksen jälkeen.

USA:n ja Venäjän asenne Turkkia kohtaan pakotti kurdien Syyrian Demokraattiset Voimat (SDF) vetäytymään Syyrian ja Turkin rajaa vasten olevilta kurdialueilta. Samaan jatkumoon on luettava myös Syyrian armeijan Idlibin-hyökkäyksen keskeyttäminen maaliskuussa 2020.  Putin ja Erdogan olivat sitä ennen tavanneet Moskovassa, ja sopineet jotakin.

Putinin-Erdoganin-tapaamisessa perustettiin myös Turkin ja Venäjän yhteiset sotapoliisi-partiot  M-4-moottoritien pitämiseksi auki. Tie on hyvin tarpeellinen Syyrian talouselämälle. Äskettäin tämä partiointi on keskeytetty Venäjän vetäytyessä siitä.

Viime viikolla Venäjän ja Turkin armeijojen valtuuskunnat kokoontuivat keskustelemaan Idlibin tilanteesta, mutta neuvotteluissa ei päästy minkäänlaiseen sopimukseen.

Al-Masdarille asiasta puhuneen sotilaslähteen mukaan SAA on tehnyt neuvottelujen tuloksettomuudesta omat johtopäätöksensä: Maaliskuussa keskeytettyä Idlibin-hyökkäystä jatketaan vuodenvaihteen jälkeen.

Yhä hallituksen vastustajien valvonnassa olevat alueet, kuten Jabal Al-Zawiya ja Al-Ghaabin tasangolla sijaitseva Arihan kaupunki, tullaan puhdistamaan jihadisteista strategisen M-4-moottoritien (Latakia-Aleppo-moottoritie) saamiseksi kokonaan hallituksen kontrolliin ja pitämiseksi liikennöitävänä. Toimenpide ei vielä merkitsisi jihadistien lopullista kukistamista, mutta riistäisi näiltä mahdollisuuden Syyrian taloudelliseen kiristämiseen liikennettä estämällä.

Asiasta kirjoitti 26.09.2020 Al-Masdar News.

1 Comment

  1. Orang Utang
    27.9.2020 17:28

    Syyrian kannalta olennaista on saada omat rajansa hallintaan. Vasta sen jälkeen voidaan tehokkaasti aloittaa arvokkaiden öljylähteiden haltuunotto.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top