Venäläis-väite: Azerbaidzanilaiset hyökänneet venäläisiä rauhanturvaajia vastaan

Äskeiset yhteenotot, joihin Nagorno-Karabakhin alueen azereille luovutettua osaa miehittävät Azerbaidzanin armeijan joukot ovat osallistuneet, ovatkin azereiden ja venäläisten välisiä, väittää epävirallinen venäläislähde.

Armenian ulkoministeriö on kiistänyt tiedon maan armeijan tai Artsakhin (Nagorno-Karabakhin) alueen aseellisten joukkojen osallistumisesta välikohtauksiin, joista Azerbaidzan on ilmoittanut.

Useat Azerbaidžanin tiedotusvälineet raportoivat taistelujen alkamisesta uudelleen Armenian ja Azerbaidžanin välillä Toghin kylän lähellä Hadrutin alueella. Menetyksiä on uutisen mukaan aiheutunut molemmille osapuolille. Armenian ulkoministeriön mukaan Toghin kylä on Azerbaidžanin asevoimien täydellisessä valvonnassa, eikä alueella ole armenialaisia asevoimia.

”Artsakhin puolustusarmeija noudattaa tiukasti tulitauko-ohjelmaa, yksikään osasto ei osallistunut mihinkään operaatioon tällä alueella, eikä myöskään ole ilmoituksia Artsakhin puolustusarmeijan osallistumisesta yhteenottoihin”, Armenian puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Näin Armenia tiedotti eilen. Tänään epävirallinen mutta usein sisäpiiritietoa jakava venäläinen ilmailujulkaisu kertoo, että azerit olivatkin törmänneet venäläiseen rauhanturvaaja-partioon. Venäläisen väitteen mukaan Azerbaidžan yrittää saada täyden hallinnan Karabakhista karkottamalla venäläiset rauhanturvaajat alueelta, jonne nämä ovat sijoittuneet aseleposopimuksen mukaisesti.

Uudet yhteenotot Karabakhissa 28.12. tapahtuivat 09.10. 2020 aseleposopimuksessa Azerbaidzanille luovutetulla alueella. Azerbaidzan syytti Armenian ja Artsakhin erityisalueen sotavoimia hyökkäyksestä sen sotilaita vastaan, mutta armenialainen osapuoli kiistää joukkojensa läsnäolon alueella.  Azerbaidzan suostui aseleposopimuksessa Venäjän rauhanturvaajien läsnäoloon alueella, mutta näyttää olevan katumapäällä, arvelee venäläinen huomioitsija.

Azerbaidžanin tiedotusvälineet antavat käsityksen, että todellinen syyllinen hyökkäykseen Azerbaidžanin armeijaa vastaan onkin Venäjä, joka ”ei takaa Azerbaidžanin armeijan turvallisuutta”. Tätä vasten tämänpäiväinen venäläistieto saa lisää uskottavuutta.  Azeri-joukkojen ja rauhanturvaajien välillä oli kahnausta heti rauhanturvatehtävän alussa, kun azerit pyrkivät asettumaan kohteisiin joista oli sovittu aivan muuta. Venäläiset turvaavat azereilta mm. Dadivankin historiallista luostaria, jota muuten uhkaisi hävitys muslimien toimesta.

Venäjä on julkaisun mukaan vahvistanut tapahtuneen, mutta Venäjän puolustusministeriö ei ota kantaa asiaan.

11 Comments

 1. Nyt kävi köpelösti
  29.12.2020 16:54

  Ai pahus, hyökätä nyt Venäläisiä vastaan. Se on sama kuin tekisi itsemurhan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.12.2020 19:09

   Putte antoi Erdo-kahjolle siimaa, ja sai nyt palautteen: Älä ikinä anna niille mitään: Ne ottaa, ja vaatii lisää. Islamisti-azeristit sai puolet Karabakhia. Eikun ottamaan lisää heti kun maailma katsoo toisaalle. Venäjä oli aselevon takuuvaltio, ja sitä kustaan nyt linssiin niin että roisluu. Tee, Putte, jotain!

   Vastaa
   1. Korville tulee
    30.12.2020 07:40

    Sielä on vielä piikissä se alas ammuttu Sukhoi, joka ammuttiin Venäjän maaperällä. Se ei ole unohtunut eikä sitä ole vielä kuitatu. Ihan varmasti tulee korville. Aluksi voi olla että Venäjällä asuvat islamistit siirretään Turkin riesaksi tms. Mutta maksun aika koittaa varmasti.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     30.12.2020 11:58

     Sukhoi muistaakseni ammuttiin Syyriassa, Turkin ilmavoimien toimesta. Putte aintoi Erdo-kahjolle periksi viime vuoden syksyn ”rauhankevät” operaation suhteen, kuten myös Trump joka menetti kurdi-liittolaisensa sen takia. Venäläiset ovat myös pidätelleet Assadia turkkilaisten kurmoottamisesta, mutta kannattiko? -kysytään Moskovassa. Kun Assad aloittaa tammikuussa Idlibin jihadisti-taskun stormaamisen, Venäjältä tuskin kuullaan mitään moitteita.

     Eilen on Syyriassa ammuttu ohjuksella venäläinen panssariajoneuvo, -kolme sotilasta kuoli. Tekijöiksi Syyrian media nimeää Turkin tukemat terroristit, siis nämä ”lelusedän” kaverit. Erdo hyppii nyt venäläisten silmille ja räksyttää. Saas nähä kuin äijän käy.

     Vastaa
     1. Korville tulee
      30.12.2020 22:52

      Olet oikeassa, muistin oikein mutta kirjoitin väärin. Syyriassa se oli. Näin käy joskus kun on ”täpinöissään”.

     2. Pekka Kemppainen
      30.12.2020 23:07

      Venäjä on Syyriassa hallituksen luvalla, toisin kuin Turkki. Damaskon hallitus on pyytänyt venäläiset avukseen.

 2. juha.
  29.12.2020 19:12

  Jos nk. ”tulitauon” toinen osapuoli on muslimivaltio. Tulitauot eivät pidä, koska muslimit eivät tunnusta väliaikaisia tulitaukoja samalla tavalla kuin länsimieliset valtiot, sillä muslimit seuraavat vain Allahin tahtoa. Kaikki maalliset tahot eivät edusta heille mitään auktoriteettiä tai lakia. Ja mistään ”hyvästä tahdosta” vääräuskoisia kohtaan heillä ei ole mitään tietoa!

  Tavoite Turkilla ja sen rosvojoukoilla on koko Armenia ja kristittyjen massamurhaaminen. Jo nyt valloittamallaan alueella hirmuteot ovat menossa.

  Että tällaisia ”ystäviä” ”meillä” on!

  Vastaa
 3. Orang Utang
  29.12.2020 19:45

  Hyökkäysjoukot kannattaa koota kotiin palaavista sotilaista. Näin lyödään kakai kärpästä yhdellä iskulla:
  — Hoidetaan kätevästi sotilaan palkanmaksu.
  — Pidetään painetta vihollista vastaan.

  Vastaa
 4. ScottDale
  29.12.2020 23:16

  Putin hoitaa 🙂

  Vastaa
 5. Sam
  30.12.2020 03:18

  Olen lukenut pitkään tästä ainoastaan Extrauutisista.
  Kiitos toimittajalle, mutta en ole ymmärtänyt paljoakaan, monimutkaisista kartoista, mitä olette julkaisseet.

  Osaan kyllä lukea karttoja, mutta nyt on ollut vaikea lukea teidän julkaisusta karttoja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.12.2020 12:00

   Käytämme muiden kokoamia karttojs. Yritetään löytää selkeämpiä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top