Venäläisen tutkijan arvio Yhdysvaltain poliittisesta kriisistä

Extrauutiset tiedusteli Pietarissa toimivan yhteiskunnallisen yliopiston tutkijalta, miten Venäjällä nähdään Yhdysvaltojen tämänhetkinen poliittinen kriisi. Vastaukset antoi kansainvälisen politiikan tutkija Ilja Matvejev.

Valtiotieteilijä kommentoi Trumpin kannattajien hyökkäysvaaraa Capitolille

Nykyiselle Yhdysvaltain presidentille kongressin kokouksen keskeyttämisestä seuraa rikosoikeudellinen vastuu, sanoo Luoteisen johtamisen instituutin Ranepa:n (North-West Institute of Management) kansainvälisten suhteiden ja poliittisten tutkimusten tiedekunnan varadekaani Ilja Matvejev, Ph.D.

”Yhdysvaltain presidentti ei ole koskaan aikaisemmin kehottanut kannattajia olemaan kunnioittamatta vaalituloksia”, Matveyev muistelee. ”-Vaarallisin asia demokratialle on, kun vaalit hävinnyt presidentti kieltäytyy tunnustamasta niiden tuloksia. Mutta pahimmalta – vallankaappaukselta, kuitenkin vältyttiin. Trump itse sanoi, että oli tarpeen protestoida rauhanomaisesti ja meni itse kotiin, eikä jäänyt kannattajiensa luo, jotka myös lähtivät nopeasti koteihinsa.”

Ihmisiä, jotka yrittivät haastaa vaalitulokset hyökkäämällä kongressin rakennukseen, Matvejev ei pidä erityisen äärimmäisinä. Asiantuntijan mukaan heidän mielipiteensä mukailee jopa kolmasosaa yhdysvaltalaisista äänestäjistä.

”Minun on myönnettävä, että väestöstä on noin 20-30 prosenttia erittäin radikalisoituneita. Eikä vain Trump. Republikaanipuolue on jo kauan sitten alkanut käyttää kovaa populismia. He yllyttävät koko ajan kannattajia, ja sanovat, että demokraatit ovat marxilaisten ja kommunistien salaliitto. Ja tämä kohdennettu radikalisoitunut osa väestöstä on jo pitkään ollut tätä mieltä. Ne ihmiset, jotka tulivat protestoimaan Washingtoniin, ovat jäävuoren huippu, heidän mielipiteensä ovat samanlaiset kuin koko kyseisen sosiaalisen kerroksen”, Matvejev sanoo.

Politiikantutkija ei sulje pois sitä, että Trumpin Capitolin hyökkäys saa rikosoikeuksellisia seurauksia. Ainoastaan nyt Yhdysvaltojen 45. presidentti voi välttää rangaistuksen.

”Tulee olemaan useita oikeustapauksia kerralla”, asiantuntija uskoo. – Ensin on veropetos ja seuraava tapaus on Trumpin viesti Georgian kuvernöörille, jota hän käski löytämään 11 tuhatta ääntä, jotka puuttuivat osavaltion voitosta. Itse asiassa hän kehotti kuvernööriä väärentämään vaalituloksia. On toinen asia, annetaanko heille mahdollisuus päästä pälkähästä ja armahtaako Joe Biden hänet, jotta ei tuhota lainkaan amerikkalaisia instituutioita.”

Yhdysvaltain presidentiksi valitun Joe Bidenin virkaanastuminen tapahtuu 20. tammikuuta. Perinteisesti myös eroava presidentti osallistuu siihen. Matvejev ei odota mitään ”yllätyksiä” sen suhteen. ”Olemme jo nähneet kaikki yllätykset. Ehkä vain vihkimisen aikana tapahtuu mielenosoitus”, hän päättelee.

 • Luoteinen Johtamisen Instituutti, Ranepa (North-West Institute of Management), ylläpitää oppilaitoksia useammalla kuin 50:llä paikkakunnalla Venäjällä. Instituutti kouluttaa osaajia talouselämän ja hallinnon palvelukseen, ja on suoraan presidentinhallinnon alainen.

Miksi suomalaiset pankit lähtevät Venäjältä? Kysymykseen vastaa pietarilainen taloustutkija

 

2 Comments

 1. pöh
  12.1.2021 16:20

  Ei näköjään Venäjälläkään seurata mitä USA:ssa OIKEASTI tapahtuu.
  Vaalivilppihän oli täysin selvä ja todella laajalle levinnyt
  Äänimääriä ajatellen Biden ei mitenkään olisi voinut saada kuin 60-65 miljoonaa ääntä rehellisissä vaaleissa.
  Demokraatit itsekin häpeävät häntä niin paljon, etteivät edes halunneet päästää häntä julkisuuteen ennen vaaleja.
  Ja ihan aiheesta, meni möläyttämään ennen vaaleja puheessaan mm ”olemme luoneet historian kalleimman ja suurimman koneiston toteuttamaan vaalihuijaus” Ja ”en tarvitse amerikkalaisten ääniä voittaakseni”
  Nancy Pelosi myös sanoi ennen vaaleja ”20 tammikuuta Bidenistä tulee presidentti, kävi vaaleissa miten vain”

  Semmosia möläytyksiä tulee kun seniilit siellä häärää.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top