Venezuela: Caracasissa kapinoidaan, Rovaniemellä päätetään?

USA:n ulkoministerin Mike Pompeon ja venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin kahdenkeskisenä keskustelunaiheena tiistaina (07.05.) Rovaniemellä, arktisessa konferenssissa, tulee olemaan Venezuelan epäselvä tilanne, mikä tiedettiinkin. Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ehtivätkin turisemaan keskenään jo perjantaina (03.05.). Nyt tarkkailijat kysyvät, onko USA:n politiikka Trumpin tiimin politiikka, vai Trumpin politiikka?

USA:n toive rauhanomaisesta vallansiirrosta Venezuelassa sai kenties ratkaisevan iskun viime tiistaina (30.04.) Venezuelan istuvan presidentin Nicolas Maduron avainhenkilöiden yllättäen peruttua diilinsä loikata kilpailevan El Presidenten, parlamentin puhemiehen Juan Guaidon, kelkkaan, mistä Mike Pompeo oli jo ehtinyt antaa julkisuudessa vinkkiä. Loikkausten jäätyä tuhnuksi, koko Guaidon vappu-vallankumous tuhnahti sekin nolosti.

Mikä sotki kulissientakaisen suunnitelman, ei ole tiedossa. Ehkä kulissien takanakin oli vielä toiset kulissit, ja niidenkin takana suhmuroitiin ja kähmyröitiin. Teemme aikajanaa:

 • Venezuelan väliaikainen parlamentin tukema presidentti Juan Guaido kutsuu kansaa kadulle, ja marssii vapun aattona 30.04. joukon etunenässä, rinnallaan Maduron hallinnon tuomitsemasta kotiarestista armahtamansa oppositiopoliitikko Leopoldo Lopez, ja puolelleen siirtyneitä upseereja.
 • La Carlotan lentotukikohdassa, johon marssi suuntautui, heitä ei odotakaan Maduron hallinnon puolustusministeri Vladimir Padrino Lopez, ilmoittamassa siirtymisestään uudet vaalit luvanneen Guaidon puolelle, vaan heitä kohti ammutaan ainakin kyynelkaasukranaatteja, ja guaidolaiset pakotetaan ulos tukikohdasta. Yhteenotoissa muissa kaupungeissa on ihmisuhrejakin chavistojen hyökätessä guaidolaisten kimppuun.
 • Samaan aikaan toisaalla USA:n suurlähettiläs Caracasissa Elliott Abrams kertoo medialle, että puhelinyhteydet(??!!) Maduron tiimin huippuhenkilöihin ovat katkenneet. Guaidon upseeri-liittolaiset ja Leopoldo Lopez hakevat turvaa suurlähetystöistä. Kapinan tämä näytös päättyy tähän.
 • Yhä presidentin tuolissa tiiviisti istuva Maduro pitää 01.05. TV-puheen, jossa hän vakuuttaa Venezuelan armeijan ja valtakoneiston seisovan uskollisena takanaan, -ja erottaa seuraavassa lauseessa pelätyn salaisen poliisinsa SEBIN:n johtajan Manuel Ricardo Cristopher Figueran. Uusi mies on viran edellinen haltija Gustavo Gonzalez Lopez.
 • Perjantaina 03.05. USA:n presidentti Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin juttelevat keskenään puhelimessa puolitoista tuntia. Venezuela oli kuullemma yksi puheenaihe.
 • Huomenna sunnuntaina 05.05. Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza tapaa Moskovassa venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin.
 • Tiistaina 07.05. Lavrov ja USA:n ukoministeri Mike Pompeo tapaavat Rovaniemellä.

Trumpin mukaan perjantainen keskustelu Putinin kanssa oli rakentava, ja että ”Venäjä ei halua sekaantua Venezuelaan”. Politiikan tarkkailijoiden mukaan USA:n Venezuela-toimenpiteiden perusolettamuksena on ollut jotain aivan muuta.

Lisää aiheesta: ABC 04.05.2019.

4 Comments

 1. Puolueeton
  5.5.2019 07:07

  Muutuin Trumpin kannattajaksi vaalitaistelun aikana Trumpin sanoessa,että hänen johdollaan USA ei tule sekaantumaan muiden maiden kapinoihin.
  Joko Trump on muuttanut mielipiteensä tai valta ei olekaan hänen hallinnassaan.

  Jos USA siirtää sotavoimiaan Venezuelaan, olisiko EUn pantava USAlle vastaavat pakotteet, missä Venäjä nyt on Krimin johdosta? Vai onko tilanne nyt toinen?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.5.2019 07:53

   Ainakin tähän mennessä Trumpin, Boltonin ja Pompeon käyttämä sanonta ”kaikki mahdollisuudet auki”, selittyy kokonaan Marudon turvallisuusnyrkkiin kuuluvien miesten painostamisella. Nythän on tullut julki, että USA:n suunnitelma oli ratkaista tilanne korkeantason loikkarien avulla. USA:n mahdollisten interventioiden todennäköisyydestä varmaan parhaan arvion voisi antaa helsinkiläisen A.Aleksandrovitsh-instituutin johtaja Kangaspuro, joka lienee yhä sitä mieltä, ettei Venäjä aio ottaa Krimiä?

   Venäjän Caracasiin jo siirtämät ”vihreät miehet” ovat ilmeisesti tae siitä, ettei mikään uusi huipputason diili madurolaisten ja USA:n välillä voi mahdollistaa USA:n tuloa Venezuelaan ilman sodalta näyttävää tilannetta. Jospa siis, kangaspurolaisittain, arvelen ettei USA:n interventiota tule tapahtumaan?

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  5.5.2019 08:14

  Lauantaina helikopterin putoamisessa menehtyneiden seitsemän venezuelalaisen upseerin joukossa on kaksi everstiluutnanttia, muut alempia sotilaita.

  Vastaa
 3. Jussi
  5.5.2019 14:29

  DT ja patrioottien tiimi ovat samassa linjassa. USA:ta vastaan pitkään ja menestyksellä puuhastelleet globarit on askel askeleelta ajettu luhistumivaiheeseen, joka on just nyt meneillään.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top