Venezuela: Guaido vetoaa EU:n apuun, parlamenttirakennus paramilitaarien eristämä

Parlamenttirakennuksen ympärillä on puolisotilaallisia joukkoja, jotka estävät pääsyn rakennukseen.

Eri puolisotilaalliset joukot estävät kansanedustajien ja parlamentin työntekijöiden pääsyn rakennukseen. Tämä saattaa ennakoida sitä, että sosialistien varjoparlamentti ANC tavoittelee haltuunsa virallisen kansanedustuslaitoksen tiloja. Ainakin toisinaan joku soittaa alimpana näkyvään Radio Caracasin suoraan lähetykseen, ja kertoo kuulumisia.


Tänään he yrittävät siepata palatsin (parlamenttirakennuksen), mikä on yritys ottaa haltuun liittovation lakejasäätävän elimen rakennus.

Virkaatekevä Venezuelan presidentti Juan Guaido on vedonnut EU:hun

Juan Guaidó on lähettänyt EU:n ulkoministereille ja yhteisön ulkopolitiikan komissaarille kirjeen, jossa hän pyytää EU:ta nopeuttamaan Nicolas Maduron vallastapoistamista.

”Hallitukseni tekee yhteistyötä kansainvälisten kumppaneidemme kanssa tämän (kriisin) skenaarion ratkaisemiseksi ja edellytysten luomiseksi siirtymisprosessille, jota venezuelalaisten valtaosa toivoo”, Juan Guiado kertoo Federica Mogherinille lähettämässään kirjeessä.

Kirjeessä Guaido toivoo uutisen mukaan EU:lta kommunikointia Venäjän ja Kuuban kanssa ongelman lopettamiseksi. Eurooppa voisi auttaa myös toimenpiteiden koordinoimisessa Yhdysvaltojen ja Lima-ryhmän kanssa, ja tunnustamalla väliaikaisen hallituksen legitiimiteetti, kirjoittaa Guaido kirjeessä jonka virallista tekstiä emme ole vielä löytäneet. Suomi on jo helmikuussa, EU:n linjan mukaisesti, tunnustanut Guaidon virkaatekevän presidenttiyden.

”Lisäksi, kun kirjoitan tätä kirjettä, Venezuelan laillisen kansalliskokouksen valitut kansanedustajat, poliitikot ja aktivistit eri puolilla maata kohtaavat Nicolás Maduron ja hänen aseistettujen ryhmiensä väkivaltaa ja vainoa”, kirjoittaa Guaido.

”Huolimatta ponnisteluistamme ja sitoutumisestamme demokraattiseen siirtymisprosessiin sekä uusiin vapaisiin ja oikeudenmukaisiin vaaleihin on selvää, että Madurolla on edelleen pakkomielle tyrannian ja väkivallan politiikastaan.” Parlamentin varapuhemies Edgar Zambrano siepattiin salaiseen säilytyspaikkaan Maduron uutena laillisuutta ja perustuslakia luokkaavana tekona.”

Juan Guaidon kirjeestä uutisoi JM tänään.

Venezuelan poliittinen kriisi paheni 23. tammikuuta, kun Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaidó otti virkaatekevän presidentin roolin ja lupasi muodostaa väliaikaisen hallituksen ja järjestää vapaita vaaleja. Guaidón presidenttiyttä tukeei yli 50 valtiota, mukana USA ja useimmat Euroopan unionin maat, myös Portugali. Huhtikuun 30. aamulla joukko sotilashenkilöitä ilmaisi tukensa Juan Guaidolle, joka pyysi väestöä menemään ulos ja vaatimaan vallanvaihtoa, mutta tilanne ei ole toistaiseksi muuttunut. Eräiden avainhenkilöiden, kuten puolustusministerin, peruutettua tukensa muutosta ei tapahtunut.

Nicolás Maduro, 56, on ollut presidenttinä vuodesta 2013, ja valittiin uudelleen virkaansa v.2018. Hän on tuominnut parlamentin puhemiehen aloitteet Yhdysvaltojen johtamaksi vallankaappausyritykseksi. Venezuelan poliittista kriisiä pahentaa vakava talous- ja sosiaalinen kriisi, jonka arvellaan aiheuttaneen yli 2,3 miljoonaan ihmiseen pakenemisen maasta vuoden 2015 jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top