Venezuela: Kansainvälinen sovintoryhmä ICG tähtää uuteen Oslon-neuvotteluun, vasemmistohallitus parlamentaarisen koskemattomuuden riistämiseen opposition kansanedustajilta

Venezuelan Perustuslakia valmisteleva kansalliskokous ANC (Asamblea Nacional Constituyente), joka ei ole parlamentti, valmistelee venezuelalaisen Noticias Venezuelan mukaan ”lakia” parlamentaarisen koskemattomuuden, l. syytesuojan, automaattisesta poistamisesta parlamentin AN:n (Asamblea Nacional) jäseniltä, jos ”nämä syyllistyvät petokseen”. Aie on demokraattisuuden ja Venezuelan tulevaisuuden kannalta hyvin huolestuttava. Samaan aikaan kansainvälinen sovintoryhmä suunnittelee Oslossa pidetyn Venezuelan kriisin osapuolten tapaamisen jatkamista uudella kokouksella ensi viikolla.

Venezuelan nykyinen parlamentti, Kansalliskokous AN, valittiin vuoden 2015 vaaleilla, ja on oppositioenemmistöinen. Vuodesta 2013 asti presidentin virkaa pitänyt Nicolas Maduro ja hänen vasemmistohallituksensa on siitä alkaen yrittänyt murentaa parlamentin asemaa. Vuonna 2017 Maduro perusti kokonaan uuden instituution, Perustuslakia valmistelevan kansalliskokouksen ANC:n, jota oppositio piti laillisuuden kannalta epäilyttävänä, eikä osallistunut sen vaaleihin. ANC:n kaikki jäsenet ovat sosialisteja tai heidän tukijoitaan.

Tilanne, jossa Venezuelassa on kaksi vaaleilla vaittua edustuselintä, kärjistyi tammikuussa 2019, kun parlamentti (se alkuperäinen) nimitti puhemiehensä Juan Guaidon virkaatekeväksi presidentiksi, perusteella että vuoden 2018 presidentinvaalit, joissa Maduro uusi mandaattinsa, olivat epädemokraattiset, ja että Maduro rikkoo Venezuelan perustuslakia. Guaido lupasi toimeenpanna viivyttelemättä uudet presidentivaalit, mutta virkakoneiston yhä totellessa Maduroa, niitä ei ihan heti tapahdu.

Äskettäin, viime vuotisen vaalivoittonsa 1v-päivänä pitämässään puheessa Maduro lupasi pikaiset uudet parlamenttivaalit. Lupauksen aitous on herättänyt pohdintaa. Viimeisin Maduron-leirin siirto nähtiin tänään: Varjoparlamentti ANC ilmoitti valmistelevansa lakia, joka automaattisesti poistaa opposition parlamentinjäsenten juridisen immuniteetin, parlamentaarisen koskemattomuuden, jos heitä syytetään poliittisesta rikoksesta. Valmistelussa olevan esityksen mukaan ylin syyttäjä t. korkein oikeus voi päättää parlamentinjäsenen syyttämisestä/vangitsemisesta ilman useimmissa maissa vallitsevaa tapaa, että parlamentin on itse ensin päätettävä immuniteetin purkamisesta kyseisen jäsenensä kohdalla.

Että vain parlamentti voi päättää, salliiko se kansanedustajan syytteeseen-asettamisen, kuuluu yleisen käsityksen mukaan parlamentarismin perusasioihin. Venezuelan vasemmistohallitus on nyt valmistelemassa tämän säännön purkamista. ANC-varjoparlamentti on jo poistanut joiltakin virallisen parlamentin jäseniltä immuniteetin, ja parlamentin ensimmäinen varapuheenjohtaja Edgar Zambrano on tällä hetkellä pelätyn salaisen poliisin SEBIN:n pidättämänä.

Maduron blokki on siis ilmeisen tosissaan poistamassa muodollisia esteitä oppositiolaisten kansanedustajien vangitsemiselta. Venezuelan korkeimmat oikeusasteet koostuvat Maduron ja hänen sosialistisen edeltäjänsä Hugo Chavezin nimittämistä tuomareista.

ANC:n hanke heittää pahan varjon Oslon rauhanprosessin ylle, ja syö uskottavuutta Maduron lupaukselta uusista vaaleista. Mikäli Osloon vielä kokoonnutaan, Guaidoa ja parlamenttia (AN) edustavat luultavimmin Caracasin erään kaupunginosan entinen pormestari Gerardo Blyde, entinen liikenneministeri Fernando Martinez Mottola, kansalliskokouksen toinen varapuhemies Stalinin Gonzalez ja Vicente Diaz. Maduron vasemmistohallitusta edustaisivat presidentin tiedottaja Jorge Rodríguez ja Mirandan osavaltion kuvernööri Héctor Rodríguez, ja ulkoministeri Jorge Arreaza. kirjoittaa lehti.

Äskettäin ICG:n valtuuskunta oli Caracasissa, ja tapasi presidentinpalatsissa Mirafloresissa presidentti Nicolas Maduron. Tapaamisessa olivat läsnä myös opposition edustajat, myös Juan Guaido.

Venezuela: Maduro haastaa opposition ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin

Venezuela: Kansainvälinen yhteistyöryhmä GCI haluaa ”vapaat ja oikeudenmukaiset presidentinvaalit”

Venezuelan hallitus ja oppositio käyvät keskusteluja kriisin ratkaisusta Norjassa, Guaido vahvisti uutisen (päivitetty)

Lähteet: Noticias Venezuela, Bloomberg.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top