Venezuela: Kansainvälinen yhteistyöryhmä GCI haluaa ”vapaat ja oikeudenmukaiset presidentinvaalit”

Venezuelan perustuslaillinen kriisi näyttää sittenkin päätyvän rauhanomaiseen ratkaisuun. Presidentti Nicolas Maduro ilmoitti tänään, että hän on vakuuttanut kansainväliselle yhteysryhmälle (GCI) olevansa valmis vuoropuheluun opposition kanssa, ja maan sosiaalisen, poliittisen ja taloudellisen kriisin ratkaisun etsimiseen neuvottelujen kautta.

Twiittauksessaan Maduro kertoi, että hän oli tavannut GCI:n edustajat, joille hän ilmaisi ”halunsa ratkaista Venezuelan sisäiset kiistat vuoropuhelun avulla”.

Torstai-iltana (16.05.) Kansainvälinen yhteysryhmä (GCI) tapasi Nicolás Maduron ja kansalliskokouksen johtajan Juan Guaidón presidentin virkapalatsissa Mirafloresissa Caracasissa. GCI:ssä Portugalia edustaa José Luís Carneiro, kertoo tänään JM. Maduro vahvisti tapaamisen tapahtuneen, ja kertoi pitävänsä sitä ”tärkeänä”:

”Olen ilmaissut halukkuuteni ratkaista sisäisiä eroja vuoropuhelun kautta ja puhuimme Yhdysvaltain imperiumin taloudellisista aggressioista venezuelalaisia vastaan.. ”, selitti Maduro.

Guaidó puolestaan tapasi GCI:n edustajia jo iltapäivällä, ja kokouksessa käsitellyt kohdat eivät ole tiedossa paikallisten lehdistöraporttien mukaan. Niistä kuitenkin kerrottiin ennen kokousta.

”Toistamme, että kaikkien sovittelualoitteiden on tapahduttava lopettamalla usurpaatio (vallan anastus), ja luomalla siirtymäkauden hallitus ja vapaat vaalit.”, sanoi Juan Guaidó.

Venezuelan parlamentin puhemies Guaido on lisäksi ilmoittanut, että Norjan ja ICG:n kanssa käytetyt lähestymistavat eivät ole neuvotteluprosessi.

Norjan ulkoministeriö tiedotti, että se on luonut alustavia yhteyksiä Venezuelan keskeisten poliittisten toimijoiden edustajiin neuvottelujen käynnistämisvaiheessa, jotta se voisi etsiä ratkaisua maan tilanteeseen.

Omassa Twitter-viestissään ulkoministeri Delcy Rodríguez kirjoitti, että ”Venezuela on tyytyväinen Norjan hallituksen tiedonantoon (Oslon neuvotteluista). Presidentti Nicolás Maduro vahvistaa halunsa vuoropuheluun, joka on ainoa tapa venezuelalaisten kesken, ja rauhan puolustamisen ja suvereniteetin kunnioittamisen kannalta. ”

GCI: n edustajien mukana Mirafloresissa olivat Euroopan Unionin suurlähettiläs Caracasissa, Isabel Brilhante Pedrosa ja Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza. GCI:ssä on mukana kahdeksan Euroopan maata: Portugal, Espanja, Italia, Yhdistynyt kuningaskunta, Alankomaat, Saksa, Ranska ja Ruotsi. Euroopan unioni EU, ja neljä Latinalaisen Amerikan maata Costa Rica, Ecuador, Uruguay ja Bolivia kuuluvat myös GCI-ryhmään.

 • Nicolás Maduro, 56v, on ollut Venezuelan presidenttinä vuodesta 2013. Hänet valittiin uudelleen opposition moittimilla vaaleilla v.2018.
 • Nykyinen Kansalliskokous, Asamblea Nacional (AN), valittiin viimeksi vuonna 2017, ja on istunut siitä asti. Kansalliskokouksessa on oppostiolla vahva enemmistö.
 • Menetettyään parlamentin tuen Maduro sääti perustuslakia valmisteleman kansalliskokouksen ANC:n, jonka vaaleihin oppostio ei osallistunut. ANC:ssä on 100%:sesti madurolainen kokoonpano.
 • 23. tammikuuta 2019 parlamentin (AN:n) puhemies Juan Guaidó otti vastaan virkaatekevän presidentin tehtävän, ja lupasi muodostaa väliaikaisen hallituksen ja järjestää vapaat vaalit.
 • Huhtikuun 30. aamulla joukko sotilashenkilöitä ilmaisi tukensa Juan Guaidolle, joka pyysi väestöä menemään ulos ja vaatimaan muutosta hallinnossa, mutta sitä ei ole toistaiseksi tapahtunut, kirjoittaa JM. Maduron mukaan kyseessä oli vallankaappausyritys.

Tämä osin sekava ja vaikeasti hahmoitettava tapahtumaketju saattaa olla nyt loppusuoralla, kun kansainvälinen komissio on tullut arvovallallaan esittämään vapaita vaaleja ja opposition ja vasemmistohallituksen välistä vuoropuhelua ratkaisuksi kriisiin.

Aiheesta ovat tänään kirjoittaneet mm:

2 Comments

 1. Puolueeton
  19.5.2019 09:04

  Kriisihän maassa syntyy, kun muut valtiot puuttuvat maan sisäisiin asioihin. Kriisin nimi on sota, kun puuttuminen tapahtuu asein, vaikka sota naamioitaisiin järjestyksen palauttamiseksi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.5.2019 09:50

   Juuri sodalta siellä näytetään nyt vältytyn, jos ei ihan ihmeitä tapahdu. Jännää, kuinka tämä Vladimir joku, jolla oli jo toinen jalka jenkkien leirissä, seisoo pokkana Maduron rinnalla kun tämä selittää. Oslossa on sovittu jotain, ja Pompeo Rovaniemellä ja Sochissa Lavrovin kanssa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top