Venezuela: Kuolemia sairaaloissa, mielenosoituksia kaduilla

Venezuelalaiset olivat maanantainakin useiden kaupunkien kaduille protestoidakseen uusista sähkökatkoksista, veden puutteesta ja joukkoliikenteen keskeytymisestä. Presidentti Nicolás Madurolta odotetaan ilmoitusta, mitä hänen lupaamansa toimenpiteet ja energianjakelun rajoittaminen tarkoittavat. Protesteja tapahtui useilla alueilla Caracasissa ja muissa kaupungeissa. Ainakin Maracaibo, Maracay, Barquisimeto, Valencia, Merida ja Los Teques ovat olleet tapahtumien näyttämonä.

Pääkaupungissa Caracasissa ei matkustajaliikenne toiminut tänäänkään, vaan kaupunkilaiset olivat joutuneet kävelemään työmatkansa, mikä saattoi laajassa kaupungissa viedä useita tunteja, kun kuljettavaa matkaa saattaa olla kilometrejä.

”Minulla ei ole sähköä, minulla ei ole vettä, ruoka on pilaantunut, raha loppuu, lääkkeet eivät ole käytettävissä ja poliitikot elävät toisessa todellisuudessa. Mirafloresissa (presidentinlinnassa) tai PDVSA:ssa (valtion öljymonopoli). Ihmiset kärsivät ilman valoa ja vettä”, selitti lehdelle haastateltu kansalainen.

Lehti kertoo ihmisten kerääntyneen aamulla bussipysäkeillä, mutta useimmat bussit eivät koskaan tulleet. Tämä oli tilanne ainakin Propatriassa, Caracasin länsiosassa. Monilla caracasilaisilla oli samaa kerrottavaa: Töihin mennään, vaikka kävellen, ja on suuri huoli miten päästä illalla kotiin. Metro ei ilmeisesti ole sähköpulan takia lainkaan liikenteessä. Liikkeellä olevissa busseissa on nähty ihmisiä roikkumassa ovien ulkopuolella.

Hyväntekeväisyysjärjestö ”La Olla Milagrosa” twiittasi, että se joutuu keskeyttämään lauantaisen solidaarisen keiton, ruoka-annosten jakamisen jopa 500:lle henkilölle, koska ”Bolivarian Kansalliskaartin” sotilaspoliisit takavarikoivat järjestön vesisäiliön. Sähköpulan takia Caracasin vesijohtoverkossa ei ole painetta.

Venezuelassa aloitettiin huhtikuussa rajoitetut sähköntoimitukset 21:ssä maan 24:stä osavaltiosta: Anzoátegui, Apure, Arágua, Barinas, Carabobo, Cojedes, pääkaupunki Caracas, Falcón, Guárico, Lara, Miranda, Mérida , Monagas, Nova Esparta, Portuguesa, Sucre, Táchira, Trujillo, Yaracuy, Vargas ja Zulia. Venezuelan istuva presidentti Maduro ilmoitti sunnuntai-iltana 30-päivän suunnitelmasta sähkön minimiriittävyyden takaamiseksi annostelemella alueittain, mutta vielä ei ole tietoa mitä tämä suunnitelma tarkoittaa. Venezuelan viestintä- ja tiedotusministerin Jorge Rodríguezin mukaan hallitus päätti keskeyttää opetustoiminnan ja päätti lyhentää työpäiviä klo 14.00 päättyviksi, tarkoituksena rajoittaa sähkön kulutusta.

 • Maaliskuun 7. päivänä alkanut ensimmäinen suuri sähkökatkos pimensi Venezuelan viikoksi.
 • Maaliskuun 25. päivänä tapahtui uusi sähkökatkos, joka vaikutti vähintään 18: een 24 valtiosta, mukaan lukien Caracas. Täydellinen tai osittainen pimennys kesti vähintään 72 tunnin ajan.
 • Viime perjantaina vähintään 21 24:stä osavaltiosta jäi ilman sähköä. 24 tuntia myöhemmin uusi häiriö iski ainakin 20.een osavaltioon.

Ongelmat jatkuvat yhä, ja sähköttömyyden vaikutukset kasaantuvat, eräänä esimerkkinä sairaaloiden järkyttävä tilanne. Hallitus syyttää olotilasta ”USA:n sabotaashia”, oppositio hallitusta. Että vuosia kestäneet laiminlyönnit ovat tosiasia, sen kertoo sähköinsinöörien jo v.2005 alaen esittämät epätoivoiset varoitukset, joissa mainittiin korostetusti maanlaajuisen BlackOutin mahdollisuus. Se on nyt todellisuutta. Venezuelan Kansallinen Sähköyhtiö Corpolec on menettänyt paljon työntekijöitään, satojen ammattimiesten muuttaessa maasta etsimään parempia tuloja ulkomailta.

Venezuelan sairaaloissa kerrotaan kuolleen kaikkiaan 32 ihmistä torstaina 07.03. jälkeen. Silloin tapahtui ensimmäinen sähkökatkos. Lehti on poiminut tietoja lääkärin ja kansanedustajan sijaisen Jose Manuel Olivaresin toimittamista raporteista. Luvut eivät liene täsmällisiä. Hänen keräämiensä tietojen mukaan eniten kuolemia tapahtui Manuel Núñez Tovar:in sairaalassa, Maturínissa, Monagasin osavaltiossa; 15 ihmisen kerrotaan menehtyneen sairaaloissa olosuhteista johtuvaan hoidon puuttumiseen..

Olivares mainitsee myös Caracasin länsipuolella sijaitseva Magallanes de Catia:n sairaalan , jossa kuusi potilasta on kuollutta lauantaihin 30. maaliskuuta mennessä. Tässä Olivaresin epävirallisia raportteja, joihin lehti viittaa:

Jose Manuel Olivares väittää: Viimeinen rekisteröity tapaus tapahtui eilen illalla (27.03.) San Cristóbal:issa. Potilasta, jota oli haavoitettu ampuma-aseilla, ja jolla oli hengitysteiden komplikaatio, ei voitu operoida ajoissa. Varavoimalaitos ei toiminut ja syttyi palamaan sähkökatkoksen aikana.

Viimeisimmät Olivaresin raportit löytää twitteristä.

Venezuelan valtapeli on käymässä tavallisille venezuelalaisille sietämättömäksi. Ketutus voi pian ylittää kriittisen pisteen. Kilpailevat presidentit, Nicolas Maduro ja Juan Guaido, marssittavat lähes päivittäin kannattajiaan kaduille, ja ottavat mittaa toisistaan. Johtajapaviaanien kiistellessä ja odottaessa kumpi vetää ensin, tavalliset venezuelalaiset kärsivät, -ja kuolevat.

Lisää aiheesta tänään: JM, Caraota Digital.

1 Comment

 1. Simo
  2.4.2019 06:39

  Guaido on selkeä cia-pupetti. Sama kuvio on nähty monessa maassa. Pääsyynä lienee Venezuelan massiiviset öljyt, ja aikeet kansallistaa öljyn tuotanto.

  Gaddafi ja dinaari. Saddam ja öljy. Afganistan ja opium.

  Läntinen mediapooli on luonnollisesti vallanvaihtajien vilpittömänä tukena. Kuten aina ennenkin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top